FAQ Frågor och svar

Vanliga frågor och svar om Kulturskolan och StudyAlong

Vilka ämnen har Kulturskolan?

Man kan se alla våra olika ämnen under "Kulturskolans ämnen" samt i vår kurskatalog Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. i StudyAlong.

Hur anmäler jag mig till Kulturskolans kurser?

Man söker och bokar ledig plats i Kulturskolans kurskatalog.

Man kan sortera sin sökning tex på ämne och ålder och välja att endast visa lediga platser.

Vad betyder det om det står Anpassad på kursen i kurskatalogen?

Om det står "Anpassad" så betyder det att både nybörjare och elever med erfarenhet kan boka kursen. Läraren anpassar då kursen efter elevens nivå. Det kan även stå "Nybörjare" eller "Fortsättning" på kursen.

Kan jag ställa mig i kö till en kurs som är full?

Kulturskolan har inte längre någon kölista. Men om den kurs du är intresserad av är fullbokad så finns det möjlighet att göra en intresseanmälan. Observera att det kan tillkomma fler lediga platser under läsåret så vi ber er att gå in och söka lediga platser i kurskatalogen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. vid flera tillfällen.

Vad händer om jag ångrar mig och inte vill gå?

Din ångerrätt gäller fram till dagen före andra (2a) lektionstillfället. Om kursen redan startat när du genomför ditt köp så har du ångerrätt fram till dagen före din andra lektion.

Alla elever kan därför "prova" en lektion om de avslutar platsen innan andra lektionen.

Vårdnadshavare kan själv avsluta kursen med knappen "Avsluta kursdeltagande" när man inloggad på www.studyalong.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

När skickar ni fakturan för kursen?

Vi brukar fakturera i slutet av månaden efter kursstart. Fakturan skickas ut per post om man inte själv begärt e-faktura via sin internetbank.

Hur gammal måste man vara för att gå på Kulturskolan?

Kulturskolan har verksamhet från babyrytmik på 2 månader upp till det året man fyller 21 år på instrumentalspel. Undantag är gruppen Superstars för unga vuxna med funktionsvariation. I kurskatalogen kan du bland annat söka på ålder.

Får jag gå på Sigtuna Kulturskola även om jag inte är folkbokförd i Sigtuna kommun?

Sigtuna kulturskolas verksamhet är i första hand för invånarna i Sigtuna kommun. Om du är folkbokförd i annan kommun än Sigtuna kan du få delta i kulturskolans verksamhet mot dubbel avgift.

Kan jag hyra instrument?

Bastuba, cello, dragspel, elbas, fiol, klarinett, kontrabas, saxofon, trombon, trumpet, tvärflöjt och valthorn kan man hyra i mån av tillgång. Det kan vara bra för nybörjare innan du bestämt dig för att satsa på ett visst instrument, men annars är det en fördel om du har tillgång till ett eget instrument.

De instrument som du inte kan hyra är; piano, gitarr, slagverk och blockflöjt. Blåsinstrument får du hyra endast under ditt första läsår.

Du kan läsa om varje instrument under Musik/Instrument/Sång

Var sker undervisningen?

En del ämnen erbjuds på flera skolor i kommunen, medan andra ämnen endast sker på vissa platser. Det mesta av undervisningen sker i våra anpassade lokaler i Kulturskolehuset i Märsta Centrum. När du bokar din kurs i kurskatalogen så ser du var undervisningen är. Det står på raden med kursens Veckodag, Klockslag för lektionen, Period, Lektionssal, Plats, Område.

Har ni något prova-på-tillfälle?

En eller två gånger om året brukar vi ha en prova-på-kväll. Då får du möjlighet att prova på de olika instrumenten och även andra ämnen och ställa frågor till lärarna.

Vem ska jag meddela om jag inte kan komma på en lektion?

Om du är sjuk eller inte kan komma så ska du anmäla frånvaron till berörd lärare, du kan även meddela frånvaro via iRummet på StudyAlong Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Var hittar jag betalningsvillkoren?

När du är inloggad som vårdnadshavare på www.studyalong.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. så ser du betalningsvillkoren under rubriken "Villkor". Du når även betalningsvillkoren under Regler och avgifter .

Finns det andra aktörer än Sigtuna Kulturskola i kurskatalogen?

Ja, sedan höstterminen 2021 så finns det även privata aktörer som ingår i ett pilotprojekt med kulturcheck. Under "Enhet" på kursen i kurskatalogen så ser man vilken aktör som erbjuder kursen. Man kan även sortera på att bara visa en viss aktör i kurskatalogen under "Utförare".

Vart hittar jag lärarens kontaktuppgifter?

Du kan se Kulturskolans lärares kontaktuppgifter under Kontakta Kulturskolan. Om du har köpt en kurs så har du även tillgång till lärarens kontaktuppgifter när du är inloggad i www.studyalong.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. under Mina kurser.

Hjälpte informationen på denna sida dig?

Meddela fel på sidan

Här kan du meddela om du saknar något eller om du hittat ett fel på denna sida.


Jag vill ha svar till min e-postadress. Obligatoriskt om du vill få ett svar.
Det du skickar till kommunen blir allmän handling.