Aktuella utställningar

Här kan du läsa om aktuella utställningar på Sigtuna Museum & Art.

Två personer står mot en vägg i en tom pool.

Konstnärerna Klara Paulin-Rosell och Agnes Magnusson förbereder inför inspelningen av deras ljud- och videokonstverk. Foto: Marcus Modh

Badbuss inställd - Valsta simhall ur konstnärens perspektiv

24 sep 2022 - 22 januari 2023, ValstaKonst

Den lokal som ValstaKonst befinner sig i bär på en intressant historia som simhall, vilket är något som också lockat många konstnärer till oss. I utställningen ”Badbuss inställd – Valsta simhall ur konstnärens perspektiv” kommer ni att få möta sex sådana konstnärer som på olika sätt velat arbeta med Valsta simhall som byggnad i möte med deras vitt skilda konstnärliga uttryck

Denna utställning ger också en möjlighet för oss att visa er besökare hur en byggnad kan påverka det konstnärliga uttrycket och även förhöja upplevelsen av ett verk. Likaså kan en viktig tanke om återbruk belysas, då vi befinner oss i en tid där vi allt mer behöver tänka på miljön, där att byta ut något snarare än att återanvända, oförmågan att ge ett nytt syfte, också bidrar till miljöförstörelse. ”Badbuss inställd” syftar på den verksamhet som tidigare fanns i lokalen, men nu som nu längre inte existerar. Men som idag ger lokalen möjligheter till andra sorters möten, främst konstnärliga.

I grupputställning ingår konstnärerna Jennie Dahlén, Linn Eriksson, Hedda Hultman, Klara Paulin-Rosell, Agnes Magnusson och Julia Rio.

Foto:Monika Macdonald 

Bild från Macdonalds fotoserie Hulls. Foto: Monica Macdonald

Anders Petersen och Monika Macdonald

18 juni - 4 september 2022, ValstaKonst

Information om utställningen:

Var: ValstaKonst

När: 18 juni - 4 september 2022

Ett inledande samtal mellan fotograferna och intendent Marcus Modh sker 18 juni kl. 13:00.

Den 18:e juni öppnar ValstaKonsts sommarutställning, som är med fotograferna Anders Petersen (f. 1944) och Monika Macdonald (f. 1969).

Anders Petersen kommer att visa delar av sin bildsvit From Back Home, och Macdonald delar av sina olika bildsviter Inner Ambush, In Absence och Hulls. I denna utställning möts de båda vännerna och fotograferna i ett spännande samtal kring fotografiets förmåga att vara en brygga mellan människor, mellan fotograf och motiv.
Anders Petersen anses vara en av Sveriges internationellt mest berömda fotografer, och hans bildsvit From Back Home skapades under tidigt 2000-tal och är en av de starkaste fotografiska berättelser som gjorts om ett Sverige fjärran från storstaden. Denna fotoserie gjorde Petersen tillsammans med J H Engström, båda från Värmland, men i denna version visar vi Petersens serie i ett samtal med Macdonald.
Fotoserien From Back Home kulminerar i en upplevelse av händelser och människor, i ett starkt möte med det värmländska landskapet. Men också i ett möte med Petersens tonårstid, då han är uppvuxen i Karlstad. Vi får som besökare uppleva motiv och individer som vi känner igen från vår egen vardag.

Monika Macdonald studerar ofta måleri, film, dans, som exempelvis inför skapandet av hennes bok Hulls, där hon studerade allt från Rembrandt till Francis Bacon. Det är därifrån Macdonalds måleriska bilder tog form i boken Hulls som skildrar mannen i ett trevande försök till att hitta olika sätt att uttrycka sig. I boken porträtteras mannen i iscensatta sekvenser där Macdonald försöker att skildra människans avskalade tillstånd, bortom gränssättningar.
Macdonald har utforskat liknande tema även i hennes första bok In Absence, där Macdonald porträtterar sig själv och andra kvinnor som befinner sig i ett privat och intimt sökande efter sin egen identitet, men det är också ett eget sökande efter hennes egen identitet.
Det nya projektet Inner Ambush följer inget tema eller serie, fotografierna är fristående. Arbetet är mer filmiskt, mer tillåtande där Macdonald också blir mer utlämnad åt betraktaren. Hon blandar mediokra, banala, och privata fotografier från sitt arkiv av 20 år gamla negativ, med nytagna bilder, digitalt, analogt, färg och svartvitt. Macdonald söker någon form av skydd i, och från bilderna, där hennes fantasi och påstådda minnen får plats, i ett gränsland mellan frihet och ensamhet. Några nya bilder från serien finns med i utställningen.

En skylt med flera olika sidor med text och bild på en grusuppfart framför ett gult hus. 

Utställning om Sigtunas sista borgmästare, borgmästarämbetet och husets historia.

Utomhusutställningar

1 juni - 1 september 2022, Sigtuna stad

I Lundströmskagårdens trädgård, utanför Rådhuset på Stora torget och på grusgången till Borgmästargården kan du besöka utställningar som berättar om husens historia.

Utställningarna är öppna för alla dygnet runt och gratis.

Sigtuna Stiftelsen refugiet

Sigtunastiftelsen refugiet. Foto Oscar Björk

Ekot av vår tid

14 maj - 6 november 2022, Sigtuna museum

Information om utställningen:

Var: Sigtuna museum, Blackbox

När: 14 maj - 6 november 2021

Välkommen på en ljudligt öppnande av utställningen den 14 maj klockan 13.00 som kanske ger eko. Till evenemanget >>

Resonans från vår omgivning är något vi upplever dagligen men som vi sällan tänker på. Ofta är det på platser där vi möts av en mäktig rumsklang, exempelvis i en kyrka, som det blir tydligt att rumsklangen är en stor del av upplevelsen av platsen.

Ljud och kulturarvsprojektet Ekot av vår tid är finansierat av Kulturbryggan och har drivits av projektledaren Oscar Björk, boende i Sigtuna kommun. Projektets huvudsyfte är att för första gången påbörja en insamling av akustik (impulsrespons-filer) från några unika platser i Sverige och att långvarigt bevara dessa. Projektets andra mål är att på ett nytt sätt använda och presentera dessa platser med rumsklangen i fokus.

Med modern ljudteknik är det möjligt att fånga och bevara resonansen/rumsklangen av en plats. Filerna som skapas kan sen användas för att återskapa akustiken i realtid för att simulera hur platsen låter.

Den 14 maj öppnar utställningen Ekot av vår tid på Sigtuna museum. I utställningen kan du ta del av platsers rumsklang och själv testa hur din sång låter i exempelvis Mariakyrkan. Var med och skapa Ekot av vår tid!

För mer information om projektet se hemsidan: En utställning i rumsklang | Ekotavvartid Länk till annan webbplats.

En gammal bild på kvinnor som står på två sidor om en taggtråd.

Foto Marte Rydbacks samling, Sigtunastiftelsens arkiv.

Mottagandet

27 januari 2022 - 27 januari 2023, Sigtuna museum

Information om utställningen

Var: Sigtuna museum

När: 27 januari 2022-27 januari 2023

Digital visning av utställningen >> Länk till annan webbplats.

Sommaren 1945 förändrades livet i den lilla staden Sigtuna. Staden och dess 1400 invånare tog emot 600 överlevande från Förintelsens koncentrationsläger. På fyra av stadens stora anläggningar bereddes det plats för 1200 människor.

På plats för att ta emot fanns inte bara stadens invånare utan kompetent personal som anställts av Civilförsvarsstyrelsen som kommit för att ta emot på bästa sätt. De mottagna var mestadels unga flickor från Rumänien, Ungern, Polen och Tjeckien. Många frisknade till och levde vidare, med men för livet. Andra fick inte tillbaka sin kraft utan tillbringade sina sista dagar i Sigtuna denna sommar.

Mottagandet berättar om de som kom och de som tog emot, men också om den tid som var då. 1945 är inte så länge sedan – trots det är inte pusslet om denna tid färdiglagt. Bara under den tid som vi gjort denna utställning har nya historier väckts till liv. Vet du något om Mottagandet i Sigtuna 1945, berätta för oss!

Utställningen MOTTAGANDET står i museets entré ett helt år med öppning på Förintelsens minnesdag den 27 januari 2022. Den kommer sedan att bli en del av museets basutställning, för om detta må vi berätta.

En monter med vikingatida husmodeller. 

Sigtunahistorier

Sigtuna museum

Stenhuset
Stora utställningshallen berättar om landhöjningen, de första spår som finns av mänsklig närvaro i Sigtuna kommun och om historien fram till vikingatiden, samt lite om arkeologin som ett forskningsämne i ständig förändring. Övre galleriet berättar om vardagsliv och kontaktnät för tusen år sedan då Sigtuna stad grundats och då det som nu är Sverige började ta form.
Nedre galleriet berättar om kyrkbyggenas och klosterväsendets storhetstid, om läkekonst och om skrivkonstens plats i människors liv. Först som runor och sedan som de bokstäver vi har
idag. Det mörka rummet längst ned, Black box, berättar om tid och förgänglighet. Där visas filmerna Arkeologen berättar.

Montrar med skinnföremål. 

Foto: Rosie Alm.

Fornhemmet
I Ankomst berättas om Sigtuna som ankomstplats utifrån Arlanda
och Märsta station. Flytt och resa berättar om människorna som kommit hit under olika tider och om hur de har färdats. I Kunskap berättas om all kunskap som finns och har funnits här under tidernas gång. Från runor till räddningsgymnasium. De återstående rummen handlar om handel genom alla tider, vardagsliv och om vilka avtryck vi lämnar efter oss om tusen år.

Vi har även två olika barnspår i utställningen som passar barn från 3 år och uppåt!

Besök Sigtuna museum

Utställningsrummet på Drakegården. 

Utställningsrummet på Drakegården. Foto: Rosie Alm

Drakegården

Ett stenkast från Stora torget i Sigtuna ligger Drakegården. Ett 300 år gammalt hus med många historier från människor som levt och verkat här. Ta del av historierna som utspelats här, bli lockad av att gå ut och se mer i staden eller bara slå dig ner och läs tidningen en stund.

Välkommen!

Besök Drakegården

En flaska som står i en utställningsvitrin. I en annan utställningsvitrin står olika små modeller av Sigtuna rådhus. Utställningstexter runtom vitrinerna.

Foto: Rosie Alm

Rådhuset

Sigtuna rådhus stod färdigt år 1744. Det är ett av Sveriges minsta rådhus. Utställningen berättar en del av historierna från människorna som varit här. Vi blickar tillbaka på rådhusrätten, straff och brott för tusen år sedan och tittar närmare på spännande föremål som hittats i huset under åren som gått.

Besök Rådhuset

Hjälpte informationen på denna sida dig?

Meddela fel på sidan

Här kan du meddela om du saknar något eller om du hittat ett fel på denna sida.


Jag vill ha svar till min e-postadress. Obligatoriskt om du vill få ett svar.
Det du skickar till kommunen blir allmän handling.