Aktuella utställningar

Här kan du läsa om aktuella utställningar på Sigtuna Museum & Art.

Vikingasilvret – en utställning om Sigtunas silverskatter från vikingatiden

Utställningen bygger på de två skatter med silvermynt som vi har hittat i kommunen och som bär på över tusen år gamla berättelser om bland annat äventyrliga resor till havs, slaveri och plundring. Vi berättar om silvrets väg till Sigtuna under vikingatiden och de hårda villkor som gällde vid utvinning och handel. Den nya utställningen Vikingasilvret är en del av basutställningen Sigtunahistorier och i utställningen får vi veta mer om både gruvdrift, myntning, silver som betalningsmedel, långväga handel, plundring, slaveri och barnarbete.

Sundvedaskatten och Professorsskatten

Utställningen är baserad på de två silverskatter som har hittats i Sigtuna. I samband med att ett nytt bostadsområde i Steningehöjden skulle byggas år 2008 hittades Sundvedaskatten. Den innehöll 452 mynt som beräknas vara från 800-talet och varav alla utom ett kom från den förislamska och islamska världen. Professorsskatten från början av 1000-talet hittades i kvarteret Professorn 1 vid Gröna ladan i Sigtuna vid en utgrävning år 2000. Den består 150 västeuropeiska mynt.

Borgmästargårdens nya utomhusutställning under konstruktion

Borgmästargården är en av Sigtuna Museum & Arts historiska hus och vi vill göra platsen mer välkomnande för besökare.

I trädgården ska du snart kunna:

Lära dig mer om platsens historia och husets arkitektur.

Vila i någon av trädgårdens sittplatser.

Uppleva växtligheten i trädgården och miljön kring Sigtunafjärden.

Bild inifrån Borgmästargårdens bibliotek. Foto: Rosie Alm

Under 2022-23 kommer vi gestalta den historia som är förknippad med platsen i en utomhusutställning. Det kommer innefatta berättelser om husets historia, sittplatser och upplevelsestationer i trädgården. Utställningen hämtar inspiration från huset och arkitekturen. Den är designad av Arkitektbyrå AF-L Architects som också hjälper oss i projektet.

Målet är att göra Borgmästargården till en del av museets utställning Sigtunahistorier.

Skiss: Af-L Architects

Redan till sommaren 2022 kom en mindre utomhusutställning om huset, familjen och borgmästarämbetet upp. Vi hade också två uppskattade Öppet Hus-evenemang på sommaren och hösten. Fler specialvisningar är inplanerade för 2023.

Så snart vädret tillåter montering av utställningen har vi en mindre invigning under våren 2023. I juni därefter planerar vi ett större evenemang och invigning av upptäckarpromenaden i trädgården. Håll utkik i vår evenemangskalender för mer detaljer!

Har ni frågor om den nya utställningen kan ni kontakta oss på: sigtunamuseum@sigtuna.se.

Information om utställningen

Var: Borgmästargårdens trädgård, Borgmästarvägen 2 i Sigtuna

När: invigning under våren 2023, se evenemangskalender.

Två personer står mot en vägg i en tom pool.

Konstnärerna Klara Paulin-Rosell och Agnes Magnusson förbereder inför inspelningen av deras ljud- och videokonstverk. Foto: Marcus Modh

Badbuss inställd - Valsta simhall ur konstnärens perspektiv

24 sep 2022 - 22 januari 2024, ValstaKonst

Den lokal som ValstaKonst befinner sig i bär på en intressant historia som simhall, vilket är något som också lockat många konstnärer till oss. I utställningen ”Badbuss inställd – Valsta simhall ur konstnärens perspektiv” kommer ni att få möta sex sådana konstnärer som på olika sätt velat arbeta med Valsta simhall som byggnad i möte med deras vitt skilda konstnärliga uttryck

Denna utställning ger också en möjlighet för oss att visa er besökare hur en byggnad kan påverka det konstnärliga uttrycket och även förhöja upplevelsen av ett verk. Likaså kan en viktig tanke om återbruk belysas, då vi befinner oss i en tid där vi allt mer behöver tänka på miljön, där att byta ut något snarare än att återanvända, oförmågan att ge ett nytt syfte, också bidrar till miljöförstörelse. ”Badbuss inställd” syftar på den verksamhet som tidigare fanns i lokalen, men nu som nu längre inte existerar. Men som idag ger lokalen möjligheter till andra sorters möten, främst konstnärliga.

I grupputställning ingår konstnärerna Jennie Dahlén, Linn Eriksson, Hedda Hultman, Klara Paulin-Rosell, Agnes Magnusson och Julia Rio.

En gammal bild på kvinnor som står på två sidor om en taggtråd.

Foto Marte Rydbacks samling, Sigtunastiftelsens arkiv.

Mottagandet

27 januari 2022 - 27 januari 2024, Sigtuna museum

Information om utställningen

Var: Sigtuna museum

När: 27 januari 2022-27 januari 2024

Digital visning av utställningen >> Länk till annan webbplats.

Sommaren 1945 förändrades livet i den lilla staden Sigtuna. Staden och dess 1400 invånare tog emot 600 överlevande från Förintelsens koncentrationsläger. På fyra av stadens stora anläggningar bereddes det plats för 1200 människor.

På plats för att ta emot fanns inte bara stadens invånare utan kompetent personal som anställts av Civilförsvarsstyrelsen som kommit för att ta emot på bästa sätt. De mottagna var mestadels unga flickor från Rumänien, Ungern, Polen och Tjeckien. Många frisknade till och levde vidare, med men för livet. Andra fick inte tillbaka sin kraft utan tillbringade sina sista dagar i Sigtuna denna sommar.

Mottagandet berättar om de som kom och de som tog emot, men också om den tid som var då. 1945 är inte så länge sedan – trots det är inte pusslet om denna tid färdiglagt. Bara under den tid som vi gjort denna utställning har nya historier väckts till liv. Vet du något om Mottagandet i Sigtuna 1945, berätta för oss!

Utställningen MOTTAGANDET står i museets entré ett helt år med öppning på Förintelsens minnesdag den 27 januari 2022. Den kommer sedan att bli en del av museets basutställning, för om detta må vi berätta.

En monter med vikingatida husmodeller. 

Sigtunahistorier

Sigtuna museum

Stenhuset
Stora utställningshallen berättar om landhöjningen, de första spår som finns av mänsklig närvaro i Sigtuna kommun och om historien fram till vikingatiden, samt lite om arkeologin som ett forskningsämne i ständig förändring. Övre galleriet berättar om vardagsliv och kontaktnät för tusen år sedan då Sigtuna stad grundats och då det som nu är Sverige började ta form.
Nedre galleriet berättar om kyrkbyggenas och klosterväsendets storhetstid, om läkekonst och om skrivkonstens plats i människors liv. Först som runor och sedan som de bokstäver vi har
idag. Det mörka rummet längst ned, Black box, berättar om tid och förgänglighet. Där visas filmerna Arkeologen berättar.

Montrar med skinnföremål. 

Foto: Rosie Alm.

Fornhemmet
I Ankomst berättas om Sigtuna som ankomstplats utifrån Arlanda
och Märsta station. Flytt och resa berättar om människorna som kommit hit under olika tider och om hur de har färdats. I Kunskap berättas om all kunskap som finns och har funnits här under tidernas gång. Från runor till räddningsgymnasium. De återstående rummen handlar om handel genom alla tider, vardagsliv och om vilka avtryck vi lämnar efter oss om tusen år.

Vi har även två olika barnspår i utställningen som passar barn från 3 år och uppåt!

Besök Sigtuna museum

Utställningsrummet på Drakegården. 

Utställningsrummet på Drakegården. Foto: Rosie Alm

Drakegården

Ett stenkast från Stora torget i Sigtuna ligger Drakegården. Ett 300 år gammalt hus med många historier från människor som levt och verkat här. Ta del av historierna som utspelats här, bli lockad av att gå ut och se mer i staden eller bara slå dig ner och läs tidningen en stund.

Välkommen!

Besök Drakegården

En flaska som står i en utställningsvitrin. I en annan utställningsvitrin står olika små modeller av Sigtuna rådhus. Utställningstexter runtom vitrinerna.

Foto: Rosie Alm

Rådhuset

Sigtuna rådhus stod färdigt år 1744. Det är ett av Sveriges minsta rådhus. Utställningen berättar en del av historierna från människorna som varit här. Vi blickar tillbaka på rådhusrätten, straff och brott för tusen år sedan och tittar närmare på spännande föremål som hittats i huset under åren som gått.

Besök Rådhuset

Hjälpte informationen på denna sida dig?

Meddela fel på sidan

Här kan du meddela om du saknar något eller om du hittat ett fel på denna sida.


Jag vill ha svar till min e-postadress. Obligatoriskt om du vill få ett svar.
Det du skickar till kommunen blir allmän handling.