Aktuella utställningar

Här kan du läsa om aktuella utställningar på Sigtuna Museum & Art.

Byst skulpturer

En kommun, olika identiteter

En skulpturutställning av S:t Olofs skolas elever i klass 7 och

S:t Olof skolas sociala team arbetar hälsofrämjande med alla årskurser ur ett långsiktigt och hållbart perspektiv. I årskurs 7 och 9 har eleverna fördjupat sig i frågor kring identitet och självkänsla i sociala sammanhang. För andra gången har vi kopplat till ämnena bild och svenska på skolan för att ge orden identitet och känsla en form.

Elevernas uppdrag var att göra en byst/ett skulpturalt porträtt som skulle representera någons identitet med alla sina kulturella, estetiska, känslomässiga uttryck. För att förstärka elevernas tillhörighet i vårt samhälle och kommun ville vi inkludera alla invånare i projektet. Då kom idén “En kommun, olika identiteter” för att uppmärksamma rikedomen som mångfald och olikheter ger, samt motverka utanförskap. Konsten är det universella språk vi alla kan förstå och ta till oss.

Trehundra skulpturer ställs ut på Kulturlänken i Märsta centrum och Sigtuna museum.

Varmt välkomna!

Francesca Pelizzon, socialpedagog, Maria Forthomme Hazelius, lärare i bild,

Anna Bohlin, lärare i svenska och personal på Sigtuna Museum & Art.

Utställningen pågår till 15 maj 2024.

Sveriges 500

Sverige 500 år - Vilka spår lämnade år 1523 i Sigtuna

Tillfällig utställning i Sigtuna Rådhus och i Sigtuna Museums entré

1523 valdes Gustav Vasa till kung i Sverige och han är under vår tid bland annat känd för att ha startat reformationen i Sverige. Det brukar heta att han rev ned klostren och tog deras rikedomar. Stämmer det? Vad hände i Sigtuna under den tiden? Sov Gustav Vasa över i tullstugan i Sigtuna?

I utställningen berättas lite om Sigtunas 1500-tal. Vi visar också föremål från arkeologiska utgrävningar runt Mariakyrkan och 1500-talsmynt.
Ni kan också prova på att fota er som regent med krona och mantel!

Utställningen har öppet för allmänheten under sommarsäsongen 2023, under Sigtuna Möte 26-27 augusti och på adventssöndagarna när det är julmarknad. Övrig tid är den tillgänglig för bokade visningar. Kontakta guidadvisning@sigtuna.se för bokning.

Se rådhusets öppettider Länk till annan webbplats.

Taktegel som kallades munken och nunnan

Taktegel som kallades munken och nunnan

Fotografera dig som på 1500 talet

Öppettider: 1 juli-13 augusti, 26+27 augusti, adventssöndagarna.

Fri entré för alla åldar.

Vikingasilvret – en utställning om Sigtunas silverskatter från vikingatiden

Utställningen bygger på de två skatter med silvermynt som vi har hittat i kommunen och som bär på över tusen år gamla berättelser om bland annat äventyrliga resor till havs, slaveri och plundring. Vi berättar om silvrets väg till Sigtuna under vikingatiden och de hårda villkor som gällde vid utvinning och handel. Den nya utställningen Vikingasilvret är en del av basutställningen Sigtunahistorier och i utställningen får vi veta mer om både gruvdrift, myntning, silver som betalningsmedel, långväga handel, plundring, slaveri och barnarbete.

Sundvedaskatten och Professorsskatten

Utställningen är baserad på de två silverskatter som har hittats i Sigtuna. I samband med att ett nytt bostadsområde i Steningehöjden skulle byggas år 2008 hittades Sundvedaskatten. Den innehöll 452 mynt som beräknas vara från 800-talet och varav alla utom ett kom från den förislamska och islamska världen. Professorsskatten från början av 1000-talet hittades i kvarteret Professorn 1 vid Gröna ladan i Sigtuna vid en utgrävning år 2000. Den består 150 västeuropeiska mynt.

Borgmästargårdens utomhusutställning

Under sista året har vi arbetat på att lyfta Borgmästargården som plats. Vi har fokuserat på husets arkitektur och alla olika stilar som föremålen i huset har.

Borgmästargården i Sigtuna är byggt i slutet på 1920-talet i tidig funktionalistisk stil, på den tiden kallad modernistisk arkitektur. Några av idéerna med den moderna stilen var att lyfta det vackra i de praktiska formerna och att öppna upp för att fler skulle ha råd med egen bostad. Stilen karaktäriseras av geometriska former och odekorerade släta ytor.

Borgmästargårdens inredning står kvar på samma vis som när den siste ägaren, Borgmästare Gustaf Dahl, gick bort 1992. Huset innehåller ett helt livs föremål han och hustrun Dagmar samlat och vårdat. Det är ärvda föremål från andra sekel till bruksföremål från 1980-talet.

Sigtuna Kommun äger huset och Sigtuna Museum & Art har registrerat alla föremål i huset till sina samlingar. Museet visar huset för publik också. Runt om i Sverige finns fler och fler helt vanliga hem från olika epoker och levnadsförhållanden som blivit till museum. Det är spännande att tassa runt i någons hem på besök och igenkänningen kan vara hög!

Även trädgården är ett slags museum. 1930-talets tanke om att natur och bostad skulle smälta in med varandra kan ses här. Skogen fick delvis växa kvar och det anlagda är försiktigt anpassat för att bevara enkelheten. Sigtuna kommuns parkenhet är ansvariga för växtligheten. De vårdar den med en långsiktig tanke om att natur, anlagda växter, pollinatörer och andra smådjur kan leva i samspel med varandra.

Vi har valt att lyfta trädgården för att den är öppen för allmänheten även när huset inte är öppet för visningar. Vi har gjort det dels genmom information om huset och historien kring familjen som bott där, dels med olika stationer i trädgården som visar något av det som finns i huset.

Det är fyra teman i utomhusutställningen: material, form, texttyper och mönster. Tanken är att besökaren ska kunna få information vid trädgårdens ingång och en kort frågeställning att ta med sig när de olika stationerna upptäcks i trädgården. När huset är öppet kan besökaren sen känna igen det den ser i trädgården. Ett material kan upptäckas på ett av golven, ett mönster kan kännas igen på ett av draperierna eller en text kan ses på en av burkarna i köket.

När vi har visningar för barn kommer barnen att få en broschyr, en upptäckarpromenad där de kan besvara frågor om de olika teman vi har och sedan upptäcka föremålen i huset.

Information om utställningen

Var: Borgmästargårdens trädgård, Borgmästarvägen 2 i Sigtuna.

När: Utställningen öppnade 17 juni 2023.

Pris: Fri entré.

En gammal bild på kvinnor som står på två sidor om en taggtråd.

Foto Marte Rydbacks samling, Sigtunastiftelsens arkiv.

Mottagandet

27 januari 2022 - 27 september 2024, Sigtuna museum

Information om utställningen

Var: Sigtuna museum

När: 27 januari 2022-27 september 2024

Digital visning av utställningen >> Länk till annan webbplats.

Sommaren 1945 förändrades livet i den lilla staden Sigtuna. Staden och dess 1400 invånare tog emot 600 överlevande från Förintelsens koncentrationsläger. På fyra av stadens stora anläggningar bereddes det plats för 1200 människor.

På plats för att ta emot fanns inte bara stadens invånare utan kompetent personal som anställts av Civilförsvarsstyrelsen som kommit för att ta emot på bästa sätt. De mottagna var mestadels unga flickor från Rumänien, Ungern, Polen och Tjeckien. Många frisknade till och levde vidare, med men för livet. Andra fick inte tillbaka sin kraft utan tillbringade sina sista dagar i Sigtuna denna sommar.

Mottagandet berättar om de som kom och de som tog emot, men också om den tid som var då. 1945 är inte så länge sedan – trots det är inte pusslet om denna tid färdiglagt. Bara under den tid som vi gjort denna utställning har nya historier väckts till liv. Vet du något om Mottagandet i Sigtuna 1945, berätta för oss!

Utställningen MOTTAGANDET står i museets entré och öppnade på Förintelsens minnesdag den 27 januari 2022. Den kommer sedan att bli en del av museets basutställning, för om detta må vi berätta.

En monter med vikingatida husmodeller. 

Sigtunahistorier

Sigtuna museum

Stenhuset
Stora utställningshallen berättar om landhöjningen, de första spår som finns av mänsklig närvaro i Sigtuna kommun och om historien fram till vikingatiden, samt lite om arkeologin som ett forskningsämne i ständig förändring. Övre galleriet berättar om vardagsliv och kontaktnät för tusen år sedan då Sigtuna stad grundats och då det som nu är Sverige började ta form.
Nedre galleriet berättar om kyrkbyggenas och klosterväsendets storhetstid, om läkekonst och om skrivkonstens plats i människors liv. Först som runor och sedan som de bokstäver vi har
idag. Det mörka rummet längst ned, Black box, berättar om tid och förgänglighet. Där visas filmerna Arkeologen berättar.

Montrar med skinnföremål. 

Foto: Rosie Alm.

Fornhemmet
I Ankomst berättas om Sigtuna som ankomstplats utifrån Arlanda
och Märsta station. Flytt och resa berättar om människorna som kommit hit under olika tider och om hur de har färdats. I Kunskap berättas om all kunskap som finns och har funnits här under tidernas gång. Från runor till räddningsgymnasium. De återstående rummen handlar om handel genom alla tider, vardagsliv och om vilka avtryck vi lämnar efter oss om tusen år.

Vi har även två olika barnspår i utställningen som passar barn från 3 år och uppåt!

Besök Sigtuna museum

Utställningsrummet på Drakegården. 

Utställningsrummet på Drakegården. Foto: Rosie Alm

Drakegården

Ett stenkast från Stora torget i Sigtuna ligger Drakegården. Ett 300 år gammalt hus med många historier från människor som levt och verkat här. Ta del av historierna som utspelats här, bli lockad av att gå ut och se mer i staden eller bara slå dig ner och läs tidningen en stund.

Välkommen!

Besök Drakegården

En flaska som står i en utställningsvitrin. I en annan utställningsvitrin står olika små modeller av Sigtuna rådhus. Utställningstexter runtom vitrinerna.

Foto: Rosie Alm

Sigtuna rådhus

Sigtuna rådhus stod färdigt år 1744. Det är ett av Sveriges minsta rådhus. Utställningen berättar en del av historierna från människorna som varit här. Vi blickar tillbaka på rådhusrätten, straff och brott för tusen år sedan och tittar närmare på spännande föremål som hittats i huset under åren som gått.

Besök Rådhuset

Hjälpte informationen på denna sida dig?

Meddela fel på sidan

Här kan du meddela om du saknar något eller om du hittat ett fel på denna sida.


Jag vill ha svar till min e-postadress. Obligatoriskt om du vill få ett svar.
Det du skickar till kommunen blir allmän handling.