Utställningar

Här kan du läsa mer om vår basutställning Sigtunahistorier och andra tillfälliga utställningar.

En monter med vikingatida husmodeller. 

Sigtunahistorier

Sigtuna museum

Stenhuset
Stora utställningshallen berättar om landhöjningen, de första spår som finns av mänsklig närvaro i Sigtuna kommun och om historien fram till vikingatiden, samt lite om arkeologin som ett forskningsämne i ständig förändring. Övre galleriet berättar om vardagsliv och kontaktnät för tusen år sedan då Sigtuna stad grundats och då det som nu är Sverige började ta form.
Nedre galleriet berättar om kyrkbyggenas och klosterväsendets storhetstid, om läkekonst och om skrivkonstens plats i människors liv. Först som runor och sedan som de bokstäver vi har
idag. Det mörka rummet längst ned, Black box, berättar om tid och förgänglighet. Där visas filmerna Arkeologen berättar.

Montrar med skinnföremål. 

Foto: Rosie Alm.

Fornhemmet
I Ankomst berättas om Sigtuna som ankomstplats utifrån Arlanda
och Märsta station. Flytt och resa berättar om människorna som kommit hit under olika tider och om hur de har färdats. I Kunskap berättas om all kunskap som finns och har funnits här under tidernas gång. Från runor till räddningsgymnasium. De återstående rummen handlar om handel genom alla tider, vardagsliv och om vilka avtryck vi lämnar efter oss om tusen år.

Vi har även två olika barnspår i utställningen som passar barn från 3 år och uppåt!

Besök Sigtuna museum

Utställningsrummet på Drakegården. 

Utställningsrummet på Drakegården. Foto: Rosie Alm

Drakegården

Ett stenkast från Stora torget i Sigtuna ligger Drakegården. Ett 300 år gammalt hus med många historier från människor som levt och verkat här. Ta del av historierna som utspelats här, bli lockad av att gå ut och se mer i staden eller bara slå dig ner och läs tidningen en stund.

Välkommen!

Besök Drakegården

En flaska som står i en utställningsvitrin. I en annan utställningsvitrin står olika små modeller av Sigtuna rådhus. Utställningstexter runtom vitrinerna.

Foto: Rosie Alm

Rådhuset

Sigtuna rådhus stod färdigt år 1744. Det är ett av Sveriges minsta rådhus. Utställningen berättar en del av historierna från människorna som varit här. Vi blickar tillbaka på rådhusrätten, straff och brott för tusen år sedan och tittar närmare på spännande föremål som hittats i huset under åren som gått.

Besök Rådhuset

Barn hänger u

DO IT, ValstaKonst

do it började i Paris 1993 som ett samtal mellan curatorn Hans Ulrich Obrist och konstnärerna Christian Boltanski och Bertrand Lavier. De var nyfikna på att undersöka vad som skulle hända om de startade en utställning, som ständigt skulle skapa nya versioner av sig själv. För att testa idén bjöd de in tolv konstnärer att komma med förslag på konstverk, som skulle baseras på skrivna instruktioner eller ”noter”. Dessa skulle vara öppna att tolka på nytt varje gång de presenterades. Instruktionerna översattes sedan till nio olika språk och ställdes samman till en bok, som spreds internationellt.

Sedan dess har hundratals konstnärer bjudits in att bidra med ytterligare instruktioner. do it har ägt rum över hela världen – från Österrike till Australien, från Thailand till Uruguay, från Canada till Island – vilket har skapat ny mening till begreppet utställning i utveckling. Varje do it-utställning är unik och platsspecifik, eftersom den engagerar det lokala samhället i en dialog som svarar på en uppsättning instruktioner. Det leder till att do it handlar mindre om kopior, bilder eller att återskapa konstverk utan mer om människors tolkningar. Ingen tolkning av samma instruktion är någonsin den andra lik!

Utställningen do it är skapad och kurerad av Hans Ulrich Obrist och organiserad av Independent Curators International (ICI), New York. do it och den medföljande publikationen, do it: the compendium, har möjliggjorts delvis tack vare bidrag från the Elizabeth Firestone Graham Foundation, the Robert Sterling Clark Foundation och med stöd av Project Perpetual och ICI’s International Forum and Board of Trustees.

Barn står runtom en glasmonter med en modell av Sigtuna på vikingatiden.

Höjdarna i Norrtil

18 juni 2021 - 16 januari 2022

Sensationella arkeologiska fynd har gett oss fakta om höjdarna i Norrtil. Alldeles utanför Sigtuna stad gjordes en utgrävning 2018 som har gett ny kunskap om Sigtunas omland under järnålder och medeltid.

På Norrtils höjder bodde några av sin tids makthavare. Resterna av platsens forntida storgård vittnar om ett liv som delvis var detsamma som i det samtida Sigtuna.

Här ger vi ett smakprov på vad arkeologerna fann. Parallellt med vår utställning visas fler fynd från samma utgrävning på Historiska museet, i en utställning om det vi kallar vikingatiden: Läs mer om utställningen Vikingarnas värld - världens största vikingautställning Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Hjälpte informationen på denna sida dig?

Meddela fel på sidan

Här kan du meddela om du saknar något eller om du hittat ett fel på denna sida.


Jag vill ha svar till min e-postadress. Obligatoriskt om du vill få ett svar.
Det du skickar till kommunen blir allmän handling.