Veckans föremål

Varje vecka lyfter vi fram och berättar om ett föremål ur våra samlingar.

Här är ett av Sigtunas nya brunnslock i närbild. Det har den tidigaste typen av Olof Skötkonungs mynt som förlaga, inspirerad av den engelske kungen Ethelred II:s så kallade ”crux-typ”. Den kallas så eftersom den har ett kors på baksidan med bokstäverna CRUX inskrivna runtom.

På framsidan ser du kungen själv med en spira framför ansiktet. Han har ganska stirrig blick och en kraftfull näsa. Olof Skötkonungs myntmästare präglade mynttypen mellan 995 och 1005. Efter det gjordes andra typer i ytterligare ett par decennier.

Originalförlagan finns hos Ekonomiska museet i Stockholm, som försåg myntformgivaren Annie Winblad Jakubowski med bilder så att hon kunde skulptera en förstoring. Den skulle vara stor nog att passa ett sextiosju centimeter stort brunnslock. Hon har berättat att det var en rolig utmaning att överföra alla små detaljer till ett så mycket större format.

Därefter har locket gjutits i järn i Tierp, tillsammans med två andra varianter som avbildar andra mynt. 14 nya lock blir det allt som allt. Och flera av dem har redan lagts ut på Stora gatan.

Projektet är en del av Sigtuna kommuns pågående gaturenovering som skall vara färdig 2026.

Hjälpte informationen på denna sida dig?

Meddela fel på sidan

Här kan du meddela om du saknar något eller om du hittat ett fel på denna sida.


Jag vill ha svar till min e-postadress. Obligatoriskt om du vill få ett svar.
Det du skickar till kommunen blir allmän handling.