Veckans föremål

Varje vecka lyfter vi fram och berättar om ett föremål ur våra samlingar.

De här glosögda figurerna brukar kallas ”munkansikten”. Inte för att de nödvändigtvis är munkar, utan nog mest för att de tidigaste svenska forskarna som beskrev dem tyckte att de liknade sådana.

De har suttit på halsen till en drejad rödgodskanna. Rödgods kallas keramiken därför att den är bränd så att den blivit röd. På våra figurer stämmer det inte riktigt – godset är närmast grått. Det är för att det kannan en låg syretillförsel i ugnen. Det kan man se på den färglösa blyglasyren också, som närmast ser grön ut. På röda rödgodskannor av den här typen rodnar ”munkarna” röda istället.

Kannorna finns spridda i flera svenska medeltidsstäder, bland annat i Lödöse, Kalmar och Lund. Vi har några sigtunafynd från kvarteret Handelsmannen och från Stora gatan. De har importerats från Nordvästeuropa, kanske från Danmark eller Nordsjökusten nedöver mot Holland. Dateringen är 1200-tal.

”Fotot är taget av Gabriel Hildebrand”


Hjälpte informationen på denna sidan dig?

Meddela fel på sidan

Här kan du meddela om du saknar något eller hittar fel på denna sida. Har du någon annan fråga till kommunen skickar du in den här:

Jag vill ha svar till min e-postadress. Obligatoriskt om du vill få ett svar.
Det du skickar till kommunen blir allmän handling.