Veckans föremål

Varje vecka lyfter vi fram och berättar om ett föremål ur våra samlingar.


Sådana här flätbandsdekorerade hornskedar finns både från Birka och från Sigtuna. Vi har ett knappt fyrtiotal i museets samlingar, både hela och fragment.
De brukar ibland omnämnas som samiska eller eventuellt samiska. Frågan om etniska uttryck hos olika folkgrupper i forntid är dock ingen enkel fråga. Dekoren är också en vikingatidsdekor, som var vanlig både på kammar och andra föremål i hela Skandinavien.
Klart är dock att vi känner dekoren från samisk brukskonst både från idag, från 1600-talet och även så tidigt som från ca 700–800-tal på bevarade skidor från Arjeplog och Arvidsjaur i Norrbotten. Skidor från den tiden och från de platserna är tveklöst samiska.
Den intressanta frågan är dock när den skandinaviska dekortraditionen egentligen lämnar flätbanden bakom sig medan den samiska traditionen istället behåller den och gör den till sin. Fram till den tidpunkten har flätbandsdekoren varit en allskandinavisk ornamentik.
Forskaren Inger Zachrisson har skrivit en intressant artikel om ämnet i förra årets Situne Dei. Den boken finns i museets butik och snart kommer den även att finnas tillgänglig digitalt på https://arkiv.sigtunamuseum.se/publikationer/situne-dei/ Länk till annan webbplats.


Hjälpte informationen på denna sidan dig?

Meddela fel på sidan

Här kan du meddela om du saknar något eller om du hittat ett fel på denna sida.


Jag vill ha svar till min e-postadress. Obligatoriskt om du vill få ett svar.
Det du skickar till kommunen blir allmän handling.