Veckans föremål

Varje vecka lyfter vi fram och berättar om ett föremål ur våra samlingar.

Nu blir det ännu mera hästbetsel! Vi visade ju några av gjutformsfragmenten från tillverkning av betselbeslag i förra veckan. Den här veckan visar vi det finaste av dem.

Eller fint och fint? Uppe till vänster ser du gjutformsfragmentet, och det är ju inte alls särskilt tydligt. Men om vi spegelvänder bilden av det och lägger ihop med en rättvänd bild, som nedtill till vänster, ser vi avtrycket av ett föremål som sett ut som den enkla teckningen nere till höger. Ett ändstycke till ett munbett likt det på bilden ovanför, som kommer från Fors socken i Södermanland.

Ändstyckena har suttit vid hästens mungipor och anslutit till tyglarna, som på den här bilden. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Som vi berättade i förra veckan har en hantverkare gjutit en mängd bronsbeslag till betsel vid något tillfälle mellan år 1075 och 1100. Det hände i nuvarande kvarteret Trädgårdsmästaren intill Lilla torget, och gjutningen har skett alldeles nära Stora gatan. Det vet vi eftersom gjuteriavfallet hittades där. Detta stämmer bra med det generella mönstret i Sigtuna, eftersom husen närmast gatan nästan uteslutande användes till olika sorters hantverk under 1000- och 1100-talen.

Du hittar en artikel där gjutformen laserskannats och fått en lite utförligare tolkning här. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Hjälpte informationen på denna sida dig?

Meddela fel på sidan

Här kan du meddela om du saknar något eller om du hittat ett fel på denna sida.


Jag vill ha svar till min e-postadress. Obligatoriskt om du vill få ett svar.
Det du skickar till kommunen blir allmän handling.