Veckans föremål

Varje vecka lyfter vi fram och berättar om ett föremål ur våra samlingar.

Kränkla och korset

Kräklan är av valrosselfenben, ett vanligt material i kyrkokonst i hela Nord- och Centraleuropa under de första århundradena efter år 1000 innan elefantelfenbenet tog över marknaden,

Att kalla lämningar efter en människa ”föremål” vore ostädat, men kräklan och korset som följt vår biskop i graven är i alla fall föremål.

Kräklan är av valrosselfenben, ett vanligt material i kyrkokonst i hela Nord- och Centraleuropa under de första århundradena efter år 1000 innan elefantelfenbenet tog över marknaden. Troligen var det denna efterfrågan som fick de skandinaviska grönlandskolonierna att blomstra under 1100-talet och ett par århundraden framåt. Det tunna posamentkorset som syns nedtill på bilden var av silver och har förmodligen suttit fastsytt på biskopens gravklädnad.

Och biskopen själv då, som undersöktes vid en utgrävning i museets trädgård 1993, vad vet vi om honom? Strängt taget ingenting, förutom att hans grav är ett unikum. Kräklan är försiktigtvis daterad till 1100-tal, men det är en osäker datering.

Vad vi vet är att Sigtuna var väl besökt av kyrkans män under både 1000-tal och 1100-tal. Från 1000-talets början finns en berättelse om den norske kungen Olav Tryggvassons hirdbiskop, Sigurd, och hans besök i staden. Därefter skall den engelske biskopen Osmund ha verkat här på 1050-talet – ”Osmund utan huvud” som han kallats för att han inte vigts till biskop under påven utan av den ortodoxa kyrkan – och den tyske biskopen Adalvard den yngre vigdes i Sigtuna ungefär år 1060. Han planerade för övrigt att bränna ned hednatemplet i Uppsala, men det är en annan historia.

Ingen av dessa kyrkans herrar anses begravna i Sigtuna. Sigurds grav vet vi nog inget om, Osmund begravdes i England och Adalvards grav finns i Bremen. Så man kan undra vem vår biskop egentligen var?


Hjälpte informationen på denna sidan dig?

Meddela fel på sidan

Här kan du meddela om du saknar något eller hittar fel på denna sida. Har du någon annan fråga till kommunen skickar du in den här:

Jag vill ha svar till min e-postadress. Obligatoriskt om du vill få ett svar.
Det du skickar till kommunen blir allmän handling.