Veckans föremål

Varje vecka lyfter vi fram och berättar om ett föremål ur våra samlingar.

 De här två skedskaften har varit veckans föremål förut, var och en för sig, men vi har säkert nya följare som inte sett dem och de är så fantastiska att de nog förtjänar att visas igen.

De är av trä och den längre skeden har litet av bladet bevarat och är 24 cm lång. Den har ett flätmönster som vi känner från andra föremål från Sigtuna. Banden med mittlinje finner vi i den danska mammenstilen från 900-talets slut och kristusfiguren på Harald Blåtands runsten i Jelling är inflätad i ett liknande ornament.

Det mindre skaftet har ett rytmiskt flätmönster, och vad man inte ser uppifrån ser man från sidan. I änden avslutas det nämligen av ett litet drakhuvud. Det är diskret utfört och saknar ögon, men det har en omisskännligt rytande liten mun. Det finns spår av ett fortsatt flätmönster, mycket litet och delikat, på drakens panna.

Fantastiska träföremål. Och ännu mera fantastiska är de om vi ser till deras ålder. Skedarna har tillhört sigtunabor från stadens allra äldsta tid, för de är båda hittade i lager från slutet av 900-talet.

Hjälpte informationen på denna sida dig?

Meddela fel på sidan

Här kan du meddela om du saknar något eller om du hittat ett fel på denna sida.


Jag vill ha svar till min e-postadress. Obligatoriskt om du vill få ett svar.
Det du skickar till kommunen blir allmän handling.