Magasinet

I magasinet finns museets samlingar och arkiv. Vi har sju rum med olika klimat anpassade efter föremålens olika behov. Hit kan man komma, efter att ha bokat tid, för att forska eller studera föremål.

Innehåll på denna sida

Museets magasin i Til.

Museets magasin i Til. Foto: Sigtuna kommun.

Besök

Hitta hit

Magasinet i Til
Märstavägen 20
193 40 Sigtuna

Öppet

Öppet för bokning av forskarbesök och guidade visningar.

Vill du boka ett forskarbesök? Kontakta vår konservator eller arkeolog.

Vill du boka en guidad visning av Magasinet? Information om hur du bokar en visning

Tillgänglighet

Lokalerna är tillgängliga för alla. Vi har en nyckelstyrd hissramp utanför entrén och vi har en stor hiss inomhus. Meddela oss vid bokningen om ni behöver använda hissrampen så att vi kan ta emot ert besök.

Konservering

Många gamla föremål kan vara skadade på något sätt. Arkeologiska fynd är nästan alltid kraftigt påverkade av jorden eller vattnet de har legat i under långa tider. Föremålet har försvagats både kemiskt och fysiskt. Efter utgrävningen utsätts det för ljus, luft och fukt sönderfallet kan fortsätta mycket snabbt.

Även etnologiska föremål kan behöva lagas för att de har gått sönder av bruk.

Konservering betyder ett försök att bevara fyndet i det skick det befanns i då det påträffades. Målet är att neutralisera de kemiska och fysiska processer som bidrar till nedbrytningen av materialet. Metoderna som används beror på vad föremålet är gjort av och graden av nedbrytning. Helst ska metoden förändra föremålet så lite som möjligt.

Efter konservering kan långsiktigt bevarande bli möjligt om man kan kontrollera luftfuktighet, temperatur och ljusflöde i de utrymmen föremålen sedan förvaras och ställs ut i.

Målet med en konservering, eller någon annan bevarande åtgärd, är att föremålet åtminstone ska kunna studeras av forskare, och helst att det kan ställas ut, så att vi alla ska kunna lära oss något av det.

Hjälpte informationen på denna sida dig?

Meddela fel på sidan

Här kan du meddela om du saknar något eller om du hittat ett fel på denna sida.


Jag vill ha svar till min e-postadress. Obligatoriskt om du vill få ett svar.
Det du skickar till kommunen blir allmän handling.