Borgmästargården

I det här huset från slutet av 1920-talet bodde Sigtunas sista borgmästare Gustaf Dahl och hans fru Dagmar.

Innehåll på denna sida

Öppet köksskåp med föremål från Borgmästargården 

Från köket på Borgmästargården. Rosie Alm.

Besök

Hitta hit

Borgmästarvägen 2, Sigtuna

Öppet

Öppet för bokade visningar.

Vill du boka en guidad visning av Borgmästargården? Information om hur du bokar en visning

Tillgänglighet

Det är inte möjligt att besöka Borgmästargården med rullstol, rullatorer eller barnvagn då miljön inte är anpassad. Det är ett par trappsteg vid porten in i huset och en längre trappa med ledstång till övre våningen, ingen hiss. Under visningen finns möjlighet att låna en enklare fällstol om man har svårt att stå längre stunder.

Om Borgmästargården

Här bodde Sigtuna stads sista borgmästare Gustaf Dahl med sin hustru Dagmar (född Lenck). Huset är ritat 1928 av funkisarkitekten Uno Åhrén och byggdes på uppdrag av borgmästarparet som flyttade in 1929.

Under sin tid som borgmästare, 1927-1948, hade Gustaf sin arbetsplats i Sigtuna rådhus. Efter att borgmästarämbetet upphörde arbetade han fortsatt med juridisk rådgivning med mottagning i hemmet samt skrev ett antal böcker, både deckare och lokalhistoria.

Paret Dahl var engagerade i stadens sociala frågor. I samband med mottagandet av flyktingar efter andra världskriget var de med och stöttade Estniska gymnasiet i Sigtuna. De hade två estniska flickor, Lea och Leonida, boende hos sig i Borgmästargården under två års tid.

På sin 100-årsdag den 4 september 1990 skänkte Gustaf huset till Sigtuna kommun. Han bodde sedan kvar i huset som hyresgäst fram till sin död 1992. Huset är nu en del av Sigtuna museum och här finns det mesta bevarat precis som familjen lämnade det.

Hjälpte informationen på denna sida dig?

Meddela fel på sidan

Här kan du meddela om du saknar något eller om du hittat ett fel på denna sida.


Jag vill ha svar till min e-postadress. Obligatoriskt om du vill få ett svar.
Det du skickar till kommunen blir allmän handling.