Mottagandet

Utställningen Mottagandet står i museets entré ett helt år med öppning på Förintelsens minnesdag den 27 januari 2022. Den kommer sedan att bli en del av museets basutställning, för om detta må vi berätta.

Sommaren 1945 förändrades livet i den lilla staden Sigtuna. Staden och dess 1400 invånare tog emot 600 överlevande från Förintelsens koncentrationsläger. På fyra av stadens stora anläggningar bereddes det plats för 1200 människor.

På plats för att ta emot fanns inte bara stadens invånare utan kompetent personal som anställts av Civilförsvarsstyrelsen som kommit för att ta emot på bästa sätt. De mottagna var mestadels unga flickor från Rumänien, Ungern, Polen och Tjeckien. Många frisknade till och levde vidare, med men för livet. Andra fick inte tillbaka sin kraft utan tillbringade sina sista dagar i Sigtuna denna sommar.

Mottagandet berättar om de som kom och de som tog emot, men också om den tid som var då. 1945 är inte så länge sedan – trots det är inte pusslet om denna tid färdiglagt. Bara under den tid som vi gjort denna utställning har nya historier väckts till liv. Vet du något om Mottagandet i Sigtuna 1945, berätta för oss!

Digital visning av utställningen Mottagandet på Förintelsens minnesdag den 27 januari.

Se visningen här >> Länk till annan webbplats.

Foto Marte Rydbacks samling, Sigtunastiftelsens arkiv.