Internationell speditör

En speditör organiserar transporter på uppdrag av kunder och är specialist på bland annat logistik, transportplanering, regelverk och prissättning. På Sigtuna kommuns YH-utbildning Internationell speditör i Märsta får du den kompetens som du behöver för att kunna arbeta som speditör.

Vad gör en Internationell speditör?

Internationell speditör är en bred utbildning som ger spetskompetens som speditör, och där du kan jobba med det mesta inom logistik, inköp, transportplanering och orderhantering. En speditör organiserar transporter, i huvudsak mellan olika länder, men även inrikes.

En speditör har många olika uppgifter, som att tolka och upprätta avtal för transporter, vara kunnig i dokumentation och regelverk kring tull och internationella transporter, samt prissättning. Speditörer har kunskap om lagar, avtal, transportlösningar och att göra kalkyler.

Att arbeta som internationell speditör är som att vara en resebyrå för gods.

Arbetet görs i nära kontakt med kunder, och du utformar offerter och gör ruttplaneringar för att frakta gods den effektivaste vägen. Det är du som bokar plats för godset hos en transportör och utfärdar de dokument som krävs, till exempel import- och exporthandlingar samt tullhandlingar.

Tre egenskaper kännetecknar en bra speditör:

  • Ger god och professionell service och kommunicerar tydligt med sina kunder.
  • Är flexibel och hittar snabbt nya lösningar när saker inte går enligt plan.
  • Är affärsinriktad och kan skapa merförsäljning av logistiktjänster.
Vita truckar i förgrunden framför pallar med inplastat gods. I mitten av bilden nosen på ett vitt fraktflygplan.

Foto: iStock.com/Chalabala

Tvåårig heltidsutbildning

Utbildningen Internationell speditör är en heltidsutbildning på 80 veckor, som motsvarar 400 YH-poäng. Den schemalagda tiden i skolan varierar mellan tre till fyra dagar i veckan. Skolan är öppen och personal finns tillgänglig fem dagar i veckan, vilket gör att du kan få handledning och bedriva självstudier. Lärarna ger stöd via utbildningens lärportal.

I utbildningen ingår 26 veckor lärande i arbete (LIA). Under ditt första år gör du 10 veckor LIA och under ditt andra år gör du 16 veckor LIA. Du har ett eget ansvar att skaffa en LIA-plats.

Vi utbildar inom alla transportslag, men med närheten till Arlanda flygplats är det naturligt att vi har ett nära samarbete med företag som hanterar flyggods, då flygplatsen är Sveriges största flyggodsnav. På Arlanda gör vi också studiebesök regelbundet. Det är vanligt att göra praktik på företag som på något sätt är knutna till flygplatsen.

Nära Arlanda ligger också stora logistikcentra som är relevanta för vår utbildning.

Behörighetskrav

Förutom grundläggande behörighet krävs särskilda förkunskaper.

  • Minst betyget E (godkänt) i svenska/svenska som andraspråk 1 (svenska/svenska som andraspråk A), matematik 1 (matematik A) och engelska 5 (engelska A)
  • Minst betyg E (godkänt) i inköp 1 samt logistik 1 (logistik A) från gymnasieskolans handels- och administrationsprogram

De särskilda förkunskaperna kan bytas ut mot att du läser in en kortare preparandkurs som du hittar på utbildningens webbplats Länk till annan webbplats., eller har minst 2 års yrkeserfarenhet inom transport, spedition och logistik.

Får jag jobb efter utbildningen?

Efter YH-utbildningar får i genomsnitt 9 av 10 elever arbete efter avslutad utbildning. Det gäller även för utbildningen Internationell speditör. Vår utbildning jobbar nära näringslivet, och flera stora företag inom logistik och transport sitter i vår ledningsgrupp.

Du kan till exempel arbeta som speditör på företag som DHL, DSV och Schenker, men även på något av alla de mindre speditionsföretagen.

Eftersom du efter utbildningen har kompetens inom logistik och inköp kan du även arbeta inom varuhandel och tillverkningsindustri.

Var finns utbildningen?

Utbildningen ges i Kunskapens hus på Vikingavägen 2 nära Märsta centrum, i samma lokaler som Arlandagymnasiet. Skolan ligger nära både Arlanda flygplats och det stora logistiknavet i Rosersberg.

Hitta till Kunskapens hus Länk till annan webbplats.

Ansök till utbildningen

Ansökningen till utbildningsstarten i augusti 2024 öppnar i februari 2024. Ansökan gör du på utbildningens webbplats logistikstockholm.se Länk till annan webbplats., välj YH-antagning.

Hjälpte informationen på denna sida dig?

Meddela fel på sidan

Här kan du meddela om du saknar något eller om du hittat ett fel på denna sida.


Jag vill ha svar till min e-postadress. Obligatoriskt om du vill få ett svar.
Det du skickar till kommunen blir allmän handling.