- Start
- / Kommun och politik
- / Tiopunktsprogram för skolan
- / Införande av Trygghetsteam
Införande av Trygghetsteam
Politiskt uppdrag: Trygghetsteamen arbetar fokuserat med ordning, studiero och att motverka normbrytande beteende på individnivå. Detta sker genom konstant patrullering av skolans korridorer och skolgård. Teamet agerar direkt vid ordningsstörning, som när lärare utvisar elever från klassrummet.
Innehåll på denna sida
Biträdande rektor med ansvar för trygghet och studiero
För att skolorna ska vara en plats där alla elever kan koncentrera sig på undervisningen och känna sig trygga har Sigtuna kommun inrättat en helt ny chefsroll.
Otryggheten i den svenska skolan har stadigt ökat de senaste åren. I Sigtuna kommun uppger var tredje högstadieelev att det är svårt att koncentrera sig på lektionerna och var femte känner sig inte trygg i skolan.
En förutsättning för allt lärande är att barn och elever känner sig trygga i sin lärmiljö. Utan studiero blir kunskaps- och lärandemål väldigt svåra att nå, säger Mattias Askerson (M), ordförande i utbildningsnämnden i Sigtuna kommun.
I Sigtuna kommuns skolor råder absolut nolltolerans mot all form av våld, normbrytande beteende, mobbning och kränkande behandling. Alla fem kommunala skolor med högstadium har därför anställt en biträdande rektor med ansvar för trygghet och studiero. De nya biträdande rektorerna har olika bakgrund, de flesta har tidigare arbetat inom skolan men här finns även erfarenhet från brottsförebyggande arbete inom polisen.
De nya biträdande rektorerna arbetar både strategiskt och operativt. Det strategiska arbetet består exempelvis av att identifiera riskområden och gruppsammansättningar där otrygghet kan uppstå. Det operativa arbetet innefattar bland annat att dagligen erbjuda trygg vuxennärvaro i skolans lokaler, säger Mikael Östling Huhta, verksamhetschef för grundskolan i Sigtuna kommun.
Arbetet som biträdande rektor handlar alltså mycket om att finnas där eleverna finns och att bygga relationer, både med eleverna och med vårdnadshavarna.
En viktig faktor för att en elevs normbrytande beteende ska upphöra är att stärka vårdnadshavarna i sitt föräldraskap. En del av arbetet är därför att bygga relationer med vårdnadshavare. De biträdande rektorerna leder möten med elever och vårdnadshavare i förebyggande, åtgärdande och uppföljande syfte, säger Mikael Östling Huhta.
De biträdande rektorerna arbetar också tillsammans med lärarna för att stödja dessa i sitt arbete med att upprätthålla studiero på alla lektioner. All personal på skolan inkluderas i arbetet med att upprätthålla de gemensamma reglerna och rutinerna.
På alla fem skolor med högstadium finns nu även trygghetsteam. Dessa leds av de nya biträdande rektorerna och har som uppgift att snabbt ingripa mot normbrytande beteenden och att bygga viktiga relationer med eleverna.
Elever med normbrytande beteende kan vara utåtagerande, hotfulla och ibland direkt våldsamma. Dessa beteenden stör och förstör för de andra eleverna och skapar en ohållbar arbetssituation för elever, lärare och annan skolpersonal. Nu tar vi krafttag för att alla elever ska få gå i en skola där de kan koncentrera sig på undervisningen, och både skolpersonal och elever slipper hot, våld, kränkningar och trakasserier, säger Mattias Askerson (M), ordförande i utbildningsnämnden i Sigtuna kommun.
Trygghetsteamen och de nya biträdande rektorerna är en del av Tiopunktsprogrammet för en lugnare och tryggare skola.

Foto: Maskot bildbyrå
Utförda uppdrag
Biträdande rektorer för trygghet och studiero är rekryterade till samtliga aktuella skolor och på plats sedan terminsstarten i augusti 2024. Trygghetsvärdar rekryterades under vår och sommar och var på plats till terminsstarten hösten 2024.
(Källa: Utbildningsnämnden Verksamhetsberättelse 2024)
Hjälpte informationen på denna sida dig?
Meddela fel på sidan