Vanliga frågor och svar

Vi fortsätter följa utvecklingen och kommer fortlöpande gå ut med information som rör kommunen och dess invånare. Här finner du svar på de vanligaste frågorna som vi får just nu.

Vad gör Sigtuna kommun?

Vi följer givetvis händelseutvecklingen i Ukraina noga och förbereder inför de olika situationer som kan komma att uppstå. Det här gör vi i samverkan med andra kommuner i regionen, Försvarsmakten, Länsstyrelsen, Polisen och Migrationsverket.
Vi har också aktiverat vår centrala krisledning för att snabbt kunna fatta och genomföra de beslut som kan komma att krävas, både på lång och kort sikt.

Hur kan jag som invånare hjälpa till?

Det bästa du kan göra om du vill stötta det ukrainska folket är att kontakta etablerade hjälporganisationer för att se hur du bäst kan hjälpa till. Kommunen har i dagsläget tyvärr inte möjlighet att samordna hjälpinsatser.

Hur vet jag att informationen om kriget i Ukraina är sann?

Vid kriser och allvarliga händelser är det extra viktigt att vara källkritisk. Sök information från olika källor för att få en bild av läget och sprid inte vidare obekräftade rykten.

Om hur du kan tänka källkritiskt på krisinformation.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Hur hittar jag närmaste skyddsrum?

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, är ansvariga för att de finns skyddsrum i Sverige. Du tillhör inget särskilt skyddsrum utan använder det som finns närmast.

Karta över landets alla skyddsrum hos MSB Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Varför finns det inte skyddsrum till alla?

Det finns fler skyddsrum i områden som är tätbefolkade, svårevakuerade eller ligger nära skyddsklassade objekt. Bor du i ett mindre tätbebyggt område kan det vara ett större avstånd till närmaste skyddsrum. Det kan också vara så att du förväntas söka skydd i en källare, tunnelbana eller i ett annat lämpligt utrymme.

Frågor och svar om skyddsrum hos Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Hur kan jag förbereda mig för en kris?

För att klara en kris är det viktigt att ha tillgång till värme, vatten, mat och kommunikation. Man brukar säga att en bra hemberedskap är att kunna klara sig själv utan samhällets stöd i en vecka.

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB har tagit fram broschyren ”Om krisen eller kriget kommer” med samlad information om vad du behöver tänka på vid en kris. Informationen finns att ladda ner på myndighetens hemsida, och finns på flera språk. Den finns även i pappersform.

Broschyren ”Om krisen eller kriget kommer” Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Alla har inte möjlighet att bunkra en massa mat och förnödenheter, medan andra har mera gott om plats och bättre ekonomi. Tänk på att vara solidarisk när du bunkrar varor och gå gärna ihop med andra som bor i närheten.

Vad är kommunens trygghetspunkter för någonting?

Sigtuna kommun har fyra trygghetspunkter: Vikingahallen, Ekillahallen, Prästängshallen och Rosershallen. En trygghetspunkt är en plats där du vid en kris eller en störning i någon viktig samhällsfunktion kan få aktuell information, enklare sjukvård, krisstöd, vila, vatten och enklare förtäring.

Läs mer om våra trygghetspunkter.

Hur pratar jag med barn och unga om det som sker i Ukraina?

Hjälpte informationen på denna sida dig?

Meddela fel på sidan

Här kan du meddela om du saknar något eller om du hittat ett fel på denna sida.


Jag vill ha svar till min e-postadress. Obligatoriskt om du vill få ett svar.
Det du skickar till kommunen blir allmän handling.