För dig som kommer till Sigtuna kommun från Ukraina

Efter Rysslands invasion av Ukraina lämnar nu många människor landet och reser in i närliggande länder i Europa. På den här sidan har vi samlat information för dig som kommer till Sigtuna och Sverige.

Den svenska och ukrainska flaggan tonar i varandra

Att stanna i Sverige

Klicka här för bra information Länk till annan webbplats. samlad för dig som kommit till Sverige från Ukraina.

EU:s medlemsstater har beslutat om att aktivera massflyktsdirektivet. Det innebär att du som kommer från Ukraina kan få omedelbart skydd i Sverige och ett tidsbegränsat uppehållstillstånd.

Du kan ansöka om uppe­hålls­till­stånd för till­fäl­ligt skydd enligt mass­di­rek­tivet på

Migra­tions­ver­kets kontor i Märsta Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Vanliga frågor och svar till Migrationsverket om uppehållstillstånd Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Om Migra­tions­verket

I Sverige är Migrationsverket den myndighet som prövar ansökningar från personer som vill bosätta sig i Sverige, söka skydd undan förföljelse eller ha svenskt medborgarskap.

Besök Migrationsverkets webbplats Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Frågor som besvaras av Migrationsverket

• Kan jag söka arbete i Sverige?
  • Kan jag få svenskt personnummer?
  • Jag har familj i Ukraina, kan de komma till Sverige?

Migrationsverkets vanliga frågor och svar Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Sjukvård

1177 Vårdguiden – en samligsplats för sjukvård. Läs om hälsa och sjukdomar och var du kan hitta vård. 1177 lämnar gratis sjukvårdsrådgivning av sjukköterska.

Webbplats för sjukvårdsupplysning - 1177 Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Ring sjukvårdsupplysningen - 1177

Ring 1177 från utlandet

COVID-19 och vaccination

Här finner du information på ukrainska om COVID-19 och vaccination Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. i Stockholmsområdet.

Skolgång för barn från Ukraina

Flera barn från Ukraina har redan hunnit börja skolan i kommunen. Migrationsverket har för tillfället långa väntetider, men barnen kan ändå ansöka om skolplats och börja skolan även om asylsökan inte är klar och beviljad.

Anmälan om skolplats ska göras via vår e-tjänst, ansök om skolplats Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Efter att ansökan registrerats kommer vårdnadshavare/ kontaktperson att kontaktas för att planera in ett första besök för inskrivningssamtal på Mångkulturella enheten. Vid inskrivningssamtalet kommer ni att få träffa en samordnare som ger information om skolan och därefter även träffa en skolsköterska för hälsoundersökning.

Har vuxna massflyktingar rätt till studier i svenska?

Nej, massflyktingar från Ukraina har inte rätt till kommunal vuxenutbildning i svenska för invandrare (sfi).

Mer information finns på Skolverkets hemsida, Rätt till sfi – Skolverket Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Gratis bad för ukrainska medborgare

För att underlätta vardagen och för att kunna erbjuda meningsfulla aktiviteter för de som anländer från Ukraina erbjuder simhallarna Midgårdsbadet och Sigtuna fritidscenter gratis bad för besökare som kan uppvisa ett ukrainskt pass. Erbjudandet gäller till den 31 maj 2022.

Om Sverige

Samhällsorientering för dig som vill veta mer om Sverige och det svenska samhället.

Informationsveriges webbplats Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Sveriges radios nyhetssändning på ukrainska Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Vanliga frågor och svar

Vi fortsätter följa utvecklingen och kommer fortlöpande gå ut med information som rör kommunen och dess invånare.

Här finner du svar på de vanligaste frågorna som vi får just nu.

Translate

Press the pink button "Activate translation" if you need this page translated. A "pop up bar" will appear. Press the icon "a chinese character" / "A" to choose the language of your choice.

Hjälpte informationen på denna sida dig?

Här kan du meddela om du saknar något eller om du hittat ett fel på denna sida.