Sigtuna kommun och ordförandeskapet i EU

Sigtuna kommun är stolt värdkommun för EUs ministerrådsmöten under våren 2023.

Under våren 2023 är Sverige ordförandeland för Europeiska unionens råd. Många av de informella mötena kommer att hållas på Scandinavian XPO i vår kommun. Det kommer att innebära många besökare men även större aktivitet gällande trafik. På den här sidan samlar vi information som kan vara viktig för dig som bor eller besöker Sigtuna kommun.

Blå EU-flagga med gula stjärnor bredvid den svenska flaggan. Himmel som bakgrund

Vad är det Sverige är ordförande för?

Sverige är ordförande för Europeiska unionens råd. Det är en av EUs sju institutioner och kallas även rådet eller ministerrådet och företräder medlemsstaternas regeringar. Rådet har sitt säte i Bryssel.

Ordförandeposten cirkulerar bland EUs 27 medlemsstater och innehas i sex månader. Under ordförandehalvåret kommer cirka 2000 möten att hållas med Sverige som ordförande. Cirka 150 av dessa möten kommer att vara i Sverige.

Så påverkas Sigtuna kommun

Möten som hålls i Stockholm kommer att ske på Scandinavian XPO. Vissa dagar sker fler möten samtidigt. Det innebär att det kommer att vara en ökad aktivitet på Scandinavian XPOs område samt till och från Arlanda.

Polisen och regeringskansliet samarbetar med Sigtuna kommun för att mötena ska kunna genomföras med så liten påverkan i vardagen som möjligt för alla invånare. Eftersom det är många besökare och många möten som kommer det att ske vissa trafikomläggningar och avstängningar under perioder.

Läs frågor och svar och få mer information om ordförandeskapet och mötena i vår kommun.

Vanliga frågor och svar

Hur länge håller det på?

Sverige är ordförande i Europeiska unionens råd i sex månader, från den 1 januari till och med den 30 juni.

Vilka besöker oss?

Det kommer att vara ministrar, tjänstemän och andra personer som arbetar med mötena samt journalister från Sverige och hela världen.

Var bor de?

De flesta bor i Sigtuna kommun.

Varför är Sigtuna kommun värd?

Vi har ett unikt läge med närheten till Arlanda samtidigt som vi kan erbjuda boende och stora konferensmöjligheter inom kommunen, en unik möjlighet som inga andra kommuner har.

När kommer vägar att stängas av?

Vår förhoppning är att vi får information i god tid och kan kommunicera det här på vår webbsida och i andra kanaler, men eftersom det är många möten och ett högt säkerhetsläge kommer vi inte alltid att ha möjlighet att kommunicera långt i förväg. Följ oss i våra sociala kanaler och titta på den här webbsidan för att få senaste informationen.

Vad innebär mötet för mig som har ett företag inte långt från XPO-området?

Det kommer att vara ökad trafik och mycket folk i rörelse runt området. Under vissa perioder kommer det ibland att innebära avstängda vägar under kortare perioder.

Kommer skolbussarna fortfarande att köra?

Ja, skolbussarna kommer att köra. Vi har en dialog med bussbolagen och informerar så fort vi får information om trafikomläggningar.

Vad gör kommunen om vägar stängs av?

Vi har tät kontakt med polisen och vår målsättning är att så långt i förväg som möjligt informera om trafikomläggningar. Följ oss i våra sociala kanaler och titta på den här webbsidan för att få senaste informationen.

Hur får jag veta om vägar stängs av?

Det bästa sättet att hålla sig informerad är att följa oss i våra sociala kanaler eller titta på den här webbsidan innan du ska ut och köra eller ta buss. Vi har tät kontakt med polisen och vår målsättning är att så långt i förväg som det är möjligt informera om trafikomläggningar.

Hur vet jag vilka alternativa vägar det finns att ta?

Vi har tät kontakt med polisen och vår målsättning är att så långt i förväg det är möjligt informera om trafikomläggningar för att du ska kunna se ut alternativa färdvägar.

Hjälpte informationen på denna sida dig?

Här kan du meddela om du saknar något eller om du hittat ett fel på denna sida.