Miljöpriset

Syftet med Miljöpriset är att vi vill lyfta fram enskilda individers samspel med naturen och klimatet. Förhoppningen är att detta ska inspirera andra till att tänka till kring vad som går att göra för att bidra till ett hållbart samhälle och en bättre värld. Att tänka globalt men agera lokalt här i Sigtuna kommun

Innehåll på denna sida

Två kvinnor står inomhus framför en grönsaksodling

Vinnare av Miljöpriset 2019

Sigtuna kommun har under miljö- och hälsoskyddsnämndens sammanträde den 10 december utsett vinnaren av Miljöpriset 2019. Miljöpriset går den här gången till Maja De Bernardo.

Prischecken på 30000 kronor ska Maja De Bernardo använda för att utveckla och utvidga sin grönsaksodling. Hennes tanke är att starta en näringsverksamhet där hon året om ska sälja lokalt odlade grönsaker till restauranger och konferensanläggningar i närområdet.

Maja De Bernardo använder sig av så kallad akvaponik, ett hållbart matproduktionssystem där vatten med fiskavföring (Maja har fiskodling i garaget) används som näring till växtodlingarna. Då vattnet renats från avföringen går det tillbaka till fiskarna och så börjar hela proceduren om igen. Grönsaksodlingarna har jord från Majas bokashikompost (där hon lägger allt matavfall) och bevattnas av uppsamlat regnvatten.

Förutom grönsaksodlingarna har hon frigående höns, biodling och en liten flock med gutefår. Familjen ha även en bil som drivs av egenproducerad el, tack vare solceller på garagetaket.

Miljöpriset 2019 delas ut på Kommunfullmäktige den 19 december.

Hjälpte informationen på denna sidan dig?

Meddela fel på sidan

Här kan du meddela om du saknar något eller hittar fel på denna sida. Har du någon annan fråga till kommunen skickar du in den här:

Jag vill ha svar till min e-postadress. Obligatoriskt om du vill få ett svar.
Det du skickar till kommunen blir allmän handling.