Hållbara måltider

Maten vi äter står för nästan en tredjedel av världens utsläpp av växthusgaser. Dessutom slängs ungefär en tredjedel av all mat som produceras. I Sigtuna kommun arbetar vi för att minska miljöpåverkan från maten vi köper, laga god och näringsriktig mat och servera måltiderna i trivsamma miljöer. Måltiderna som serveras i Sigtuna kommuns verksamheter ska göra gott både för matgästerna och miljön.

Vi vill erbjuda en varierad och smakrik meny där det mesta av maten är lagad från grunden och serveras med glädje och stolthet.

Vi arbetar för att

  • servera goda, varierade och hälsosamma måltider
  • öka andelen ekologiska livsmedel
  • öka mängden grönsaker, rotfrukter och baljväxter i våra måltider
  • minska matens klimatpåverkan
  • minska matsvinnet
  • ställa höga djurskyddskrav på det kött som serveras
  • måltiderna ska vara en del av den pedagogiska verksamheten i förskolorna, skolorna och i omsorgen.
Livsmedelsverkets måltidspussel med pusselbitarna God, Integrerad, Trivsam, Miljösmart, Näringsriktig och Säker.

Bildkälla: Livsmedelsverket. Sigtuna kommun arbetar utifrån måltidsmodellen och måltiderna ska vara goda och säkra, miljösmarta, näringsriktiga, integrerade i den pedagogiska verksamheten på förskolor och skolor samt serveras i en trivsam miljö och vara estetiskt tilltalande.

Vad blir det för mat?

Varje dag serveras 10 000 måltider i kommunens verksamheter. Husmanskost och nya spännande smaker samsas på vår meny.

I skolan serverar vi flera olika maträtter så matgästerna kan välja det de tycker bäst om. Dagens gröna rätt, dagens rätt och en soppa finns alltid på menyn och en salladsbuffé med varierat utbud. När det serveras soppa så försöker vi baka eget bröd. I förskolorna och för de elever som är inskrivna på fritids i låg- och mellanstadiet erbjuder vi även frukost och mellanmål.

Vi har ett måltidsutvecklingsteam som består av tre kockar som tillsammans med vår måltidsutvecklare skapar och provlagar nya rätter. Vi ser också över rätterna vi redan har på menyn och gör dem grönare genom att blanda upp med exempelvis baljväxter.

Flicka tar tomater i salladsbuffé.

Måltider för god hälsa

Näringsriktig mat som hamnar i magen ger bra förutsättningar för att må bra och orka vara aktiv. Måltiderna i förskola och skola ska ge den energi och näring som barnen och eleverna behöver för att växa, utvecklas och orka med dagarna i förskolan och skolan. Bra måltider inom omsorgen främjar hälsa och livskvalitet. Måltiderna som serveras i Sigtuna kommun är näringsberäknade och menyerna noga planerade. Förskolorna och skolorna i Sigtuna kommun är sockerfria.

De barn och elever som behöver allergikost eller särskild kost av medicinska skäl behöver anmäla detta via kommunens e-tjänst före terminsstart. För att vi säkert ska veta att vi lagar rätt mat vill vi ha in ett läkarintyg eller ett utdrag ut journal där allergin står tydligt.

E-tjänst - Allergi och specialkost - anmälan

För de elever som har önskemål om kost på grund av religiösa eller etiska skäl erbjuder vi alternativ som till exempel vegetariskt (innehåller mjölk, ost och ägg) och fisk.

Sigtuna kommun är med i projektet Frisk skolstart som stödjer föräldrar med barn i förskoleklass till att främja bra matvanor och fysisk aktivitet.

Minskad miljöpåverkan

Vi arbetar för att ständigt öka mängden grönsaker, rotfrukter och baljväxter i våra maträtter. Att minska nötkött till fördel för exempelvis kyckling och fisk gynnar klimatet. Vårt mål är att matens klimatpåverkan ska minska över tid.

Vi ställer höga djurskyddskrav på det kött som vi serverar och när vi serverar fisk följer vi WWF:s Fiskguide för att minimera risken för utfiskning.

Våra salladsbord rymmer många olika grönsaker att välja på och de är efter största möjliga mån anpassade efter säsong för att undvika långa transporter. På hösten serverar vi mer rotfrukter och under försommaren mer gurka och tomat. En stor del av grönsakerna och frukten vi köper är också ekologiska. Vår målsättning är att andelen ekologiska livsmedel ska vara 40% för att succesivt öka till 60%. Alla mejeriprodukter och ägg vi köper är ekologiska.

Minskat matsvinn

Vårt mål är att matsvinnet från kommunens verksamheter ska minska med tio procent per år. Genom att mäta matsvinnet och visa resultatet för matgästerna så jobbar vi tillsammans med förskolor och skolor för att minska svinnet. Vi satsar även på att införa smakskedar för att matgästerna ska våga prova på nya maträtter.

Sigtunas alldeles egna svinnmaskot Sigge Svinn har under 2020 flyttat in på våra förskolor och skolor för att hjälpa oss att tänka på att minska matsvinnet.

Svinnmaskoteten Sigge håller upp en skylt med budskapet Hej, jag heter Sigge och vill minska matsvinnet tillsammans med dig!

Svinnmaskoten Sigge vill minska matsvinnet tillsammans med dig.

Kommunens skolor samarbetade 2019 med Destination Sigtuna kring att minska matsvinn. Elever i Odensala skola arbetade med matsvinn och hållbarhet i hemkunskapen. Deras funderingar och kunskaper sattes ihop till en utställning som visades på konferensanläggningarna Stora Brännbo och Kämpasten samt i Kommunhuset. Utställningens syfte var att få besökarna att bli nyfikna, känna engagemang och få inspiration att vilja bidra till minskat matsvinn.

Tips från eleverna på Odensala skola om vad du kan göra hemma för att minska ditt matsvinn:

  • Ta lite i taget för att inte slänga så mycket mat.
  • Planera vad du ska köpa så att du inte köper mat du inte hinner äta upp.
  • Ha koll på maten i ditt kylskåp och använd maten som snart går ut först.
  • Gör matlådor eller nya maträtter av rester.
  • Frys in mat och rester så håller de bättre.

Samverkan för goda måltider

Hur matgästen upplever måltiden beror inte bara av maten på tallriken. Även miljön i skolrestaurangerna och lokalerna där maten serveras är viktig.

Vi jobbar för att hela måltidsupplevelsen ska vara positiv och trivsam. I förskolan och skolan är måltiderna integrerade i undervisningen bland annat genom att lärare och pedagoger äter tillsammans med barnen och eleverna och bidrar till den sociala samvaron och nyfikenhet på måltiden.

På flera skolor samarbetar köken med hemkunskapen. Som en del av undervisningen i hemkunskapen får eleverna praktisera i skolköket tillsammans med måltidspersonalen. I skolrestaurangen hjälper måltidskompisar, som är elever från de äldre klasserna, de yngre eleverna under vissa tider.

På kommunens förskolor och skolor samarbetar måltidsansvariga, pedagoger och kökschefer utifrån de lokala förutsättningarna för att ständigt förbättra måltiderna för barnen och eleverna.

Vi testar ofta våra nya rätter ute i våra restauranger så att matgästerna får tycka till. Vi vill att våra gäster ska gå nöjda och mätta från våra restauranger. På skolorna finns Måltidsråd där eleverna samlas och får tycka till om maten. Vi anordnar även föräldrasamråd för att berätta om maten som serveras i förskolor och skolor. Enkäter om måltidsupplevelsen skickas regelbundet ut till elever och föräldrar så att vi ständigt kan förbättra oss.

Hjälpte informationen på denna sida dig?

Meddela fel på sidan

Här kan du meddela om du saknar något eller om du hittat ett fel på denna sida.


Jag vill ha svar till min e-postadress. Obligatoriskt om du vill få ett svar.
Det du skickar till kommunen blir allmän handling.