Agenda 2030 och de globala målen för hållbar utveckling

Agenda 2030 är en global handlingsplan för att avskaffa extrem fattigdom, minska ojämlikheter och orättvisor, främja fred och rättvisa och lösa klimatkrisen till år 2030. Agenda 2030 är den hittills mest ambitiösa överenskommelsen för hållbar utveckling som världens ledare antagit.

17 globala mål för hållbar utveckling

Agenda 2030 innehåller 17 globala mål för miljömässig, social och ekonomisk hållbar utveckling. I Sigtuna kommun arbetar vi aktivt för att bidra till målen. I filmen nedan berättar vi om hur och ger tips på hur var och en av oss kan bidra till ett mer hållbart Sigtuna.

Agenda 2030 i Sigtuna kommun

Hållbarhetssamordnare Emma Hansson berättar om kommunens arbete med Agenda 2030 och vad man som invånare kan tänka på:

Agenda 2030-utskott

En politisk Agenda 2030-utskott inrättades 2021 för att förstärka kommunens arbete med övergripande hållbarhetsfrågor. Agenda 2030-utskottet är ett forum för den politiska ledningen under kommunstyrelsen och har till uppgift att följa, bereda och stämma av i övergripande strategiska hållbarhetsfrågor och ersätter den Agenda 2030 beredningen som har funnits sen 2019.

Agenda 2030-utskottet består av fem ledamöter och fem ersättare. Beredningen omvärldsbevakar och vidareutbildar sig kontinuerligt. Kommunens politiker har bland annat utbildat sig i förebyggande och främjande arbete för bättre folkhälsa med hjälp av Länsstyrelsen i Stockholms län.

Här kan du läsa en intervju med Gill Brodin (C), ordförande i Agenda 2030-beredningen om beredningens första år.

Hållbarhetsredovisning

2021 har kommunen för första gången tagit fram en hållbarhetsredovisning som bilaga till årsredovisningen. Hållbarhetsredovisningen ersätter den tidigare verksamhetsberättelsen för miljö och tar hänsyn till alla tre hållbarhetsperspektiv: miljömässig, social och ekonomisk. Länken till dokumentet ligger längst ner på sidan.

Illustration av de 17 globala målen som kallas för Agenda 2030. Foto: Regeringskansliet/FN

De 17 globala målen i Agenda 2030. Foto: Regeringskansliet/FN