Vaccination mot covid-19

Nu kan alla vuxna i Stockholms län boka vaccination mot covid-19, det vill säga personer som fyllt 18 år. Boka din tid via appen Alltid Öppet.

  • Vaccinet mot covid-19 erbjuds alla som är 18 år eller äldre.
  • Det är gratis för dig som vaccineras.
  • Vaccinationerna genomförs successivt enligt Folkhälsomyndighetens prioriteringsordning och i den takt som vaccintillgången tillåter.
  • På 1177.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. kan du se vilka årsgrupper som just nu kan boka tid för vaccination mot covid-19 i Stockholms län och hur du bokar tid.

Vikingahallen en av flera vaccinationsmottagningar

Den 3 juni öppnar Vikingahallen i Märsta upp för vaccination mot covid-19. Tid för vaccination bokas via appen Alltid Öppet.
Det är vårdgivaren Ally som utför vaccinationerna och de kommer finnas på plats mellan klockan 10 och 18 vardagar.
Du bokar tid via appen Alltid Öppet. Det finns ingen möjlighet till drop in.
Här hittar du Vikingahallen. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Hittar du inga lediga tider på Vikingahallen så går det lika bra att boka på någon av de andra vaccinationsmottagningarna i regionen.

Boka digitalt med appen Alltid öppet

  • Du behöver ett svenskt mobilabonnemang, svenskt personnummer samt BankID eller Freja e-id plus.
  • Ladda ner appen Alltid öppet till din telefon eller surfplatta från Appstore eller Google Play
  • Öppna appen och legitimera dig med e-legitimation
  • Klicka på ”Vaccination mot covid-19.
  • Svara på några frågor i en hälsodeklaration
  • Välj dag och tid för vaccinationen

De flesta bokningsbara tiderna finns via appen Alltid öppet. Om det är hög belastning kan det vara lite trögt att logga in - försök då igen lite senare. Är tiderna slut kan du försöka igen nästa dag, det kommer nya tider vartefter.

Om du inte kan boka digitalt

För dig som tillhör åldergruppen som nu får boka tid, men inte kan boka digitalt finns det nu möjlighet att ringa telefon 08–428 429 30, klockan 8 – 19, alla dagar. De som svarar hjälper dig att boka tid på någon av vaccinationsmottagningarna. Om alla tider är bokade kan man testa igen vid ett senare tillfälle.

Bokningstjänsten finns även på följande språk och öppettider:

Engelska: 08–428 429 20, öppet alla dagar kl. 08.00 - 19.00
Arabiska: 08–428 429 01, öppet vardagar kl. 08.00 - 19.00
Somaliska: 08–428 429 02, öppet vardagar kl. 08.00 - 10.00
Finska: 08-428 429 03, öppet vardagar kl. 08.00-10.00
Tigrinja: 08-428 429 04, öppet vardagar kl. 08.00-10.00
Persiska: 08–428 429 08, öppet vardagar kl 08.00 - 10.00
Polska: 08-428 429 09, öppet vardagar kl. 08.00-10.00
Ryska: 08-428 429 11, öppet vardagar kl. 08.00-10.00
Spanska: 08-428 429 12, öppet vardagar kl. 08.00-10.00

Vanliga frågor och svar

Varför ska jag vaccinera mig?

Covid-19 är en smittsam infektionssjukdom som orsakas av ett virus. Vaccination är det effektivaste sättet att undvika att bli allvarligt sjuk eller dö i sjukdomen. Vaccination kan också hjälpa till att minska smittspridningen om många väljer att vaccinera sig.

Hur går vaccinationen till?

Innan vaccinationen får du fylla i en hälsodeklaration.
En sjuksköterska ger dig vaccinet med hjälp av en spruta i överarmen. Du behöver två doser för att skyddet ska bli så bra som möjligt. Fråga när du vaccinerar dig när du ska ta dos två.

Hur mår jag efteråt?

Efter sticket är det vanligt att det ömmar lite, blir rött, svullet eller kliar på överarmen. En del kan få kortvarig feber, ont i huvudet och få en allmän sjukdomskänsla. Allt detta är en naturlig reaktion i kroppens immunförsvar. Symtomen är oftast milda och går över efter någon dag. Allergiska reaktioner är mycket ovanliga.

Är vaccinet säkert?

De vaccin mot covid-19 som godkänns har genomgått samma noggranna säkerhetskontroller som andra vacciner. Stora grupper människor har fått vaccinet och effekterna har studerats.
Att det har gått snabbt att ta fram vaccin mot sjukdomen beror bland annat på att forskare från många länder har samarbetat. Det har också satsats stora resurser på att ta fram vaccin.

På Läkemedelsverkets webbplats kan du läsa mer om hur vacciner godkänns Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. och bedömning av nyttan med vaccinet Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

När kommer jag kunna vaccinera mig?

Utgångpunkten är att den som har störst behov av skydd mot covid-19 ska erbjudas vaccinet före den som löper lägre risk för att bli allvarligt sjuk eller dö.
Tillgången på vaccination avgör sedan hur snabbt det går att erbjuda vaccination till ytterligare grupper.

Det är Region Stockholm som har ansvaret för planering och genomförandet av vaccinationen och kommer skicka ut mera information när det är dags för just dig att boka tid för vaccination. På 1177 kan du läsa mera om det. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Informationen finns även översatt till lätt svenska och flera språk. 

Är vaccinationen frivillig?

Ja.

Vilka rekommenderas att inte vaccinera sig?

I nuläget rekommenderas inte barn och ungdomar som är 17 år eller yngre att vaccinera sig.
Unga från 16 år kan ibland rekommenderas vaccin. Det gäller personer som har en kronisk sjukdom eller ett kroniskt tillstånd som gör att de riskerar att bli allvarligt sjuka av luftvägsinfektioner orsakade av virus. Det är till exempel unga som har en svår lungsjukdom eller har transplanterade lungor. Rådgör med den behandlande läkaren om du är osäker på vad som gäller.

Kan jag vaccinera mig om jag är sjuk?

Du ska inte vaccinera dig om du har en pågående infektion med feber eller symtom på covid-19. Du ska lämna prov för covid-19 Länk till annan webbplats. om du har symtom som tyder på sjukdomen.

Kostar det någonting att vaccinera sig mot Covid-19?

Nej, vaccinationen är kostnadsfri.

Telefonlinje för information på olika språk, även allmänna råd om covid-19 och sjukvårdsrådgivning

Telefonnummer: 08-123 680 00, vardagar klockan 9-15.

Utanför dessa tider går det att lämna meddelande så ringer de upp så snart de kan. De svarar på tolv olika språk: engelska, arabiska, somaliska, persiska, dari, tigrinja, amarinja, ryska, bosniska, kroatiska, serbiska och spanska.

Translate

Press the pink button "Activate translation" if you need this page translated* into your language. Choose the language of your choice in the "pop up bar" when activated.

Hjälpte informationen på denna sidan dig?

Meddela fel på sidan

Här kan du meddela om du saknar något eller om du hittat ett fel på denna sida.


Jag vill ha svar till min e-postadress. Obligatoriskt om du vill få ett svar.
Det du skickar till kommunen blir allmän handling.