Till dig som företagare

I och med smittspridningsrisken av det nya coronaviruset har många företag drabbats hårt. Sigtuna kommun har därför tagit fram flera olika åtgärder för att stötta det lokala näringslivet.

Sigtuna kommuns stödpaket till näringslivet

Den bransch som Sigtuna kommun är mest beroende av är besöksnäringen, som nu vittnar om en dramatisk nedgång och varsel då hotellnätter, konferensbokningar och restaurangbesök ställs in. Den 16 mars beslutade Sigtuna kommun därför att ge destinationsbolaget Destination Sigtuna AB ett extra aktietillskott på 500 000 kronor. Pengarna ska användas för att få besökare att komma tillbaka till Sigtuna kommun när smittspridningsrisken avtagit.

Sigtuna kommun har också startat en tillfällig företagsakut tillsammans med NyföretagarCentrum Sigtuna för att stödja lokala företag som drabbats av det nya coronavirusets effekter. Företagsakuten hjälper små- och medelstora företag med snabb, kostnadsfri rådgivning och lotsning till andra aktörer.

Utöver detta sätts följande stödinsatser in:

  • Avgifter för kommunal markupplåtelse för till exempel uteserveringar kommer inte att tas ut under den tid pandemin försvårar för besöksnäringen.
  • Uppskov av årliga tillsynsavgifter inom miljö, hälsa och livsmedel samt serverings- och tobakstillstånd till den 30 november.
  • Underlätta för butiker och restauranger som i mindre skala vill flytta ut sin verksamhet på gatan
  • Diskussioner kommer att föras med företag som hyr lokaler i kommunens fastigheter
  • Ta fram råd och anvisningar till publika verksamheter för att minska risken för smittspridning
  • De konferenser och möten som Sigtuna kommun redan bokat in på konferensanläggningar kommer inte att avbokas
  • Sigtuna Vatten och Renhållning AB prioriterar att snabbt efter inkommen förfrågan, minska hämtningsintervallen för det avfall som uppkommer i verksamheterna.

Vanliga frågor och svar

Vad händer med kommunens näringslivsgala?

Den är i dagsläget framflyttad till den 18 september. Då utser vi årets företagare, årets besöksnäringsföretag, årets eldsjäl, årets nyetablering och årets innovatör. Här är de nominerade företagen och personerna.

Vad händer med vårens inplanerade näringslivsluncher och företagsbesök?

Vi följer myndigheternas rekommendationer om sociala sammankomster. Håll koll på vår evenemangskalender på hemsidan som uppdateras kontinuerligt.

Kan jag fortsätta anmäla mig till företagslotsen?

Ja. Vi fortsätter erbjuda den här kostnadsfria servicen till kommunens företagare, som gör det möjligt att träffa ansvariga inom flera myndighetsområden vid ett och samma tillfälle.

Vilka nya föreskrifter gäller för mig som driver restaurang eller café?

Besökare får endast äta och dricka sittandes vid ett bord eller ta med maten för avhämtning. Stående servering vid barer är inte tillåten. Dessa åtgärder har vidtagits för att undvika trängsel då det är viktigt att hålla avstånd för att minska risken för smittspridning. Det finns ägaren som har ett ansvar för att det inte blir för stor trängsel på barer, restauranger och dylikt. Det här gäller även för uteserveringar.

Vad kan vi som driver restauranger, barer och caféer göra för att förhindra smittspridning?

Alla företag som driver restauranger, personalrestauranger, barer, caféer, skolmatsalar och cateringverksamhet ska se till så att det finns rutiner för hur smittspridning ska förhindras bland besökare. Man måste regelbundet utföra riskbedömningar efter rekommendationer från Folkhälsomyndigheten och smittskyddsläkare.

Som restaurang- eller caféägare, behöver jag ändra våra hygien- och städrutiner?

Vanliga hygien- och städrutiner räcker, utifrån vad vi vet idag, även under rådande läge med Corona (covid-19). Den som är sjuk ska aldrig hantera livsmedel.

Handtvätt med tvål och vatten är bästa försvaret mot spridning av olika typer av infektioner. Tvätta händerna ofta och torka dem torra efteråt. Om tvål och vatten inte finns tillgängligt, kan man använda handsprit.

Du är alltid välkommen att kontakta näringslivsenheten i Sigtuna kommun.

Relaterad information

Verksamt.se informerarlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster om vad som är bra att känna till i samband med det nya coronaviruset och sjukdomen covid-19.

Information om regeringens krispaket för svenska företag kan du läsa i regeringens pressmeddelande.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

skatteverketlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster finns information om vilka regler som gäller för anstånd med skattebetalning.

Svenskt näringslivslänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster samlade information om corona/covid-19 till dig som företagare.

Företagarnarnaslänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster information: Corona - råd och stöd till företag.

Branschorganisationer länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönsterefter verksamhetsområden, Tillväxtverket.

Almilänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster information om brygglån för bärkraftiga små och medelstora företag med finansieringssvårigheter till följd av corona.

Tillväxtverketslänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster ansökan om stöd för korttidsarbete.

Coompanionlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster erbjuder traditionellt kostnadsfri rådgivning vid start och utveckling av demokratiskt ägda och styrda företag eller föreningar.

Translate

Press the pink button "Activate translation" if you need this page translated* into your language. Choose the language of your choice in the "pop up bar" when activated.

Hjälpte informationen på denna sidan dig?

Meddela fel på sidan

Här kan du meddela om du saknar något eller hittar fel på denna sida. Har du någon annan fråga till kommunen skickar du in den här:

Jag vill ha svar till min e-postadress. Obligatoriskt om du vill få ett svar.
Det du skickar till kommunen blir allmän handling.