Till dig som företagare

I och med smittspridningsrisken av det nya coronaviruset har många företag drabbats hårt. Sigtuna kommun har därför tagit fram flera olika åtgärder för att stötta det lokala näringslivet.

Sigtuna kommuns stödpaket till näringslivet

Konsekvenserna av coronapandemin är oerhört tuffa för Sigtuna kommun med massarbetslöshet och stora problem för samhällsstrukturen. Nästan all verksamhet kopplad till Arlanda flygplats med omnejd har upphört och besöksnäringen är hårt drabbad. Sigtuna kommun har därför vidtagit ett flertal åtgärder för att mildra coronapandemins effekter för kommunens företagare:

  • Gett ett ägartillskott på 500 000 kronor till destinationsbolaget Destination Sigtuna AB för att marknadsföra kommunen som ett bra hemesteralternativ i Stockholmsregionen.
  • Skickat en hemställan till regeringen om stöd till kommunen samt omställning för arbetskraften och näringslivet.
  • Avgifter för kommunal markupplåtelse för till exempel uteserveringar kommer inte att tas ut under 2020.
  • Uppskov av årliga tillsynsavgifter inom miljö, hälsa och livsmedel samt serverings- och tobakstillstånd till den 30 november.
  • Underlättat för butiker och restauranger som i mindre skala vill flytta ut sin verksamhet på gatan, t ex ett bord för take away eller klädräcke.
  • Gett hyresrabatter till företag som hyr lokaler i kommunens fastigheter samt Sigtunahems lokaler på individuell basis.
  • Konferenser och möten som Sigtuna kommun har inte avbokats under våren.
  • Sigtuna Vatten och Renhållning AB prioriterar att snabbt efter inkommen förfrågan, minska hämtningsintervallen för det avfall som uppkommer i verksamheterna, uppskov har beviljats.
  • Förändrade ägardirektiv till Sigtunahem för att främja lokala entreprenörer och yttre renoveringar
  • Företagsakut är inrättad via Nyföretagarcentrum.

Vanliga frågor och svar

Vad händer med de inplanerade näringslivsluncherna?

Håll koll på vår evenemangskalender på hemsidan som uppdateras kontinuerligt. Vi följer myndigheternas rekommendationer om sociala sammankomster.

Kan jag fortsätta anmäla mig till företagslotsen?

Ja. Vi fortsätter att erbjuda företagslotsen som är en kostnadsfri service till kommunens företagare, som gör det möjligt att träffa ansvariga inom flera myndighetsområden vid ett och samma tillfälle.

Vilka nya föreskrifter gäller för mig som driver restaurang eller café?

Alkoholförsäljning är sedan den 20 november förbjudetlänk till annan webbplats efter klockan 22. Antalet besökare i ett och samma sällskap får vara max åtta. Läs mer om vilka regler som gäller förrestauranger och krogar på Folkhälsomyndighetens sidalänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Vad kan vi som driver restauranger, barer och caféer göra för att förhindra smittspridning?

Alla företag som driver restauranger, personalrestauranger, barer, caféer, skolmatsalar och cateringverksamhet ska se till så att det finns rutiner för hur smittspridning ska förhindras bland besökare. Man måste regelbundet utföra riskbedömningar efter rekommendationer från Folkhälsomyndigheten och smittskyddsläkare. Läs mer härlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Som restaurang- eller caféägare, behöver jag ändra våra hygien- och städrutiner?

Vanliga hygien- och städrutiner räcker, utifrån vad vi vet idag, även under rådande läge med Corona (covid-19). Den som är sjuk ska aldrig hantera livsmedel.

Handtvätt med tvål och vatten är bästa försvaret mot spridning av olika typer av infektioner. Tvätta händerna ofta och torka dem torra efteråt. Om tvål och vatten inte finns tillgängligt, kan man använda handsprit.

Årets företagare, årets besöksnäringsföretag, årets eldsjäl, årets nyetablering och årets innovatör kommer givetvis att uppmärksammas även detta år, men på annat sätt än genom en fysisk gala. Här är de nominerade företagen och personerna.

Du är alltid välkommen att kontakta näringslivsenheten i Sigtuna kommun.

Relaterad information

Företagsakuten - Sigtuna kommun har skapat en tillfällig företagsakut för att stödja lokala företag som drabbats av det nya coronavirusets effekter. Företagsakuten hjälper små- och medelstora företag med snabb, kostnadsfri rådgivning och lotsning till andra aktörer.

Verksamt.se informerarlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster om vad som är bra att känna till i samband med det nya coronaviruset och sjukdomen covid-19.

Information om regeringens krispaket för svenska företag kan du läsa i regeringens pressmeddelande.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

skatteverketlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster finns information om vilka regler som gäller för anstånd med skattebetalning.

Svenskt näringslivslänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster samlade information om corona/covid-19 till dig som företagare.

Företagarnarnaslänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster information: Corona - råd och stöd till företag.

Branschorganisationer länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönsterefter verksamhetsområden, Tillväxtverket.

Almilänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster information om brygglån för bärkraftiga små och medelstora företag med finansieringssvårigheter till följd av corona.

Tillväxtverketslänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster ansökan om stöd för korttidsarbete.

Translate

Press the pink button "Activate translation" if you need this page translated* into your language. Choose the language of your choice in the "pop up bar" when activated.

Hjälpte informationen på denna sidan dig?

Meddela fel på sidan

Här kan du meddela om du saknar något eller hittar fel på denna sida. Har du någon annan fråga till kommunen skickar du in den här:

Jag vill ha svar till min e-postadress. Obligatoriskt om du vill få ett svar.
Det du skickar till kommunen blir allmän handling.