Arbete mot antisemitism i skolan, Sigtunamodellen

Sigtuna ska vara en trygg kommun för alla. Därför gör vi en bred satsning för att öka kunskapen om antisemitism bland personal och elever i fristående och kommunala skolor och gymnasium, med målet att långsiktigt motverka antisemitism i skolan. För detta arbete har vi utarbetat en modell, Sigtunamodellen.

Hjärta placerat längs Strandpromenaden.

Foto: Rosie Alm

Sigtunamodellen i praktiken

Vi har utarbetat en modell vi kallar Sigtunamodellen för att motverka antisemitism i skolan. Sigtunamodellen har både bredd, genom att omfatta båda elever och all skolpersonal, och djup genom högskoleutbildning.

Sigtunamodellen har tre delar:

  1. Högskoleutbildning för lärare om 7,5 högskolepoäng.
  2. Föreläsningar för all skolpersonal.
  3. Aktivitet för elever i utvalda årskurser i samarbete med Sigtuna Museum.
Göteborgs universitet

Foto: Johan Wingborg

Högskoleutbildning

Lärare i Sigtuna har fått ett erbjudande att läsa högskolekursen ”Pedagogiskt arbete mot antisemitism” vid Segerstedtinstitutet vid Göteborgs universitet. Syftet med kursen är att ge grundläggande och fördjupade kunskaper om antisemitismens historia, idéhistoria och socialpsykologi samt pedagogiska verktyg att använda i undervisningen.

Kursen är en kombination av distansstudier samt studier i internatform. Förutom självstudier omfattas kursen av sex heltidsdagar med undervisning och ger 7,5 högskolepoäng.

Utbildningsförvaltningen har en modell för kompensation till skolorna för vikariekostnad i samband med lärares utbildningsdagar.

Lärare undervisar två elever

Foto: Johnér

Föreläsningar för all skolpersonal

All personal i grundskola och gymnasium får medverka vid ett halvdagsseminarium av föreläsare från Segerstedtinstitutet. Seminarierna ges vid tre olika tillfällen för att alla skulle få möjlighet att ta del av den.

Föreläsningen består av tre delar:

  • Vad är antisemitism?
  • Samtida antisemitism
  • Att undervisa om antisemitism
Sigtuna museum

Foto: Rosie Alm

Studiebesök för elever

Elever i utvalda årskurser får göra studiebesök på Sigtuna museum. Under studiebesöket knyter vi an till kommunens historia när Sigtuna kommun 1945 tog emot överlevare från Förintelsens koncentrationsläger.

Uppdrag

Utbildningsnämnden ges i uppdrag att 2025 göra en satsning för att motverka antisemitism i skolan.

Sigtuna ska vara en trygg kommun för alla. Därför gör Sigtuna kommun en bred satsning för att öka kunskapen om antisemitism bland personal och elever i fristående och kommunala skolor och gymnasium, med målet att långsiktigt motverka antisemitism i skolan.

Utbildningsförvaltningen har valt att samarbeta med Segerstedtinstitutet vid Göteborgs universitet och har utarbetat en modell där både elever och personal får lära sig mer om vad antisemitism är och hur vi kan motverka det i skolan.

Hjälpte informationen på denna sida dig?

Meddela fel på sidan

Här kan du meddela om du saknar något eller om du hittat ett fel på denna sida.


Jag vill ha svar till min e-postadress. Obligatoriskt om du vill få ett svar.
Det du skickar till kommunen blir allmän handling.