Fira demokratin

För hundra år sedan beslutade Sveriges riksdag att införa allmän och lika rösträtt. Många människor var engagerade i det som har beskrivits som 1900-talets viktigaste riksdagsbeslut.

Bild på pappersfigurer, hämtade från utställningen Demokrati

Nu uppmärksammar riksdagen demokratins genombrott i vårt land genom en vandringsutställning Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster., som kommer att visas på &Art under början av 2020. Fira demokratin! berättar historien kring det som beskrivits som 1900-talets viktigaste riksdagsbeslut och ett genombrott för demokratin i Sverige: allmän och lika rösträtt.

Det är både glädjande och hedrande att såväl Sveriges talman som Landshövdingen vill besöka Sigtuna kommun och konsthallen i Valsta. Det visar återigen vilken succé satsningen i den gamla simhallen blivit och att den dessutom även skapar uppmärksamhet utanför kommungränsen, säger Olov Holst (M), kommunstyrelsens ordförande i Sigtuna.

Under invigningsdagen bjuds det bland annat på buffé.

Utställningen kommer att finnas på &Art Valsta gamla simhall mellan 25 januari till och med 31 mars, tor-sön kl 12:00-17:00

Välkommen att fira demokratin!

Den första motionen om lika politiska rättigheter för kvinnor och män väcktes i riksdagen år 1884, men motionen avslogs.

Inte förrän 1918 kom beslutet från riksdagen att allmän och lika rösträtt skulle införas. Reformen genomfördes genom två grundlagsändrande beslut, åren 1919 och 1921.

När vi öppnar utställning Fira demokratin! i Valsta hoppas vi att fler motiveras att använda sin rätt att rösta vid nästa val, säger Ted Hesselbom, Sigtuna kommuns musei- och konstchef.

Utställningen Fira demokratin! visades första gången på Västerbottens museum i Umeå den 10 mars 2019 och har sedan dess turnerat runt i landet för att uppmärksamma 100-årsjubileet av allmän och lika rösträtt.