Sopplunch: Lamine Cissokho

Upptäck det uråldriga instrumentet Kora och lyssna till Lamine Cissokhos bländande koraspel och berättelser från Senegal.

En man spelar ett instrument och tittar in i kameran.

Lamine Cissokho. Foto: Magnus Kaplan

Om programmet

Lamine Cissokhos konserter bygger på en nära, känslomässig och humoristisk publikkontakt. Blandningen av berättelser från Senegal, sång och nya elektroniska sätt att använda det uråldriga instrumentet gör Lamines konserter till en helt unik upplevelse.

Lamine Cissokho är ättling till en familj av Mandingo grioter från Senegal, en familj av välkända musiker vars traditioner går tillbaka till 1400-talet. Varje familjemedlem bevarar deras musikaliska arv genom att överföra sin kunskap och sina musikaliska talanger till nästa generation. En hundraårig sång- och berättartradition som tagit honom på turnéer och till festivaler över hela världen varav i Sverige där han är bosatt sedan flera år tillbaka.

Lamine vårdar och bygger vidare på sitt musikaliskt arv med egna kompositioner och tillåter sig utflykter in i många andra traditioner samt skapar nya och spännande möten över genrer och instrument.