Sopplunch: Irrbloss

Folkmusik möter visa i Maja Heurling och Ola Sandströms finstämda tonsättningar av Amerika-emigranten Signe Aurells poesi.

Maja Heurling och Ola Sandström

Maja Heurling och Ola Sandström. Foto: Christopher Anderzon

Om programmet

Maja Heurling och Ola Sandström har i tre år arbetat med att tonsätta Amerika-emigranten Signe Aurells poesi. Berättelsen om Signe är en helt annan än den om Karl-Oskar och Kristina. Signe lämnade på egen hand Sverige 1913 för att söka lyckan i USA, där hon arbetade som sömmerska, tvätterska och skribent. I USA gav hon även ut sin metriskt perfekta och språkligt glödande diktsamling Irrbloss - på svenska. Signes för samtiden hittills okända dikter handlar om hemlängtan och om kampen för en ljusare framtid. 100 år senare får de en musikalisk inramning där folkmusik möter visa och där tonsättningarna lyfter varenda meningsbärande ord.

Medverkande

Maja Heurling är viskompositör och artist med flera egna cd-produktioner i bagaget. Hon har också skrivit sånger utifrån Moa Martinsons liv och verk i projektet Påtår hos Moa Martinson.

Ola Sandström är tonsättare och musiker och har tidigare gjort sig känd för sin kritikerrosade skiva Eldklotter, med tonsättningar av Tomas Tranströmers dikter. Både Ola och Maja har i många år hörts ofta på visscener runt om i Sverige. Detta är deras första projekt som duo.