Sara Ajnnak - Digital konsert

Möt Sara Ajnnak i en digital konsert där samisk jojk blandas med orientaliska slingor. Live från Kulturumteatern i samband med samernas nationaldag!

En kvinna sitter på en soffa och tittar rakt in i kameran.

Fotograf: Lena Lee

Sara Ajnnak är en spännande artist som banar nya vägar för den samiska musiken och utvecklar det samiska ljudlandskapet på ett kreativt och experimentellt sätt. Konserterna beskrivs som en resa i tid och rum där Sara Ajnnak med sin scennärvaro griper tag i lyssnaren och med sin röst förmedlar känslor som når djupt ända in i själen.

Sara Ajnnaks album ”Homo Sapiens And My People” som släpptes hösten 2021 och är på ett sätt en historisk skildring men också ett ställningstagande där Sara Ajnnak på ett befriande sätt förmedlar musikalisk frihet som rör sig i gränslandet mellan urtoner, samtida texter, melodiösa melodier och elektroniska ljudlandskap på ett lekfullt sätt. Genom musiken förmedlar Sara en berättelse om förtryck mot det samiska folket och en smärtfylld gemensam historia samtidigt som det finns en stark och tydlig prägel av kamp för upprättelse och önskan om frihet och acceptans.

”Jojken har inte alltid varit självklar för mig eftersom den i min familj inte var en levande tradition under min uppväxt. När koloniseringen av Sápmi påbörjades på 1600-talet och kyrkan gjorde sitt intrång i norr så bannlystes jojken från kyrkorna. Det sågs som ett verktyg att åkalla djävulens krafter och skulle med alla medel förintas. Jojken överlevde och i smyg fördes den över från mun till mun vidare från generation till generation. Genom att lyssna på de gamla arkivsamlingarna och härma ljuden återtog jag mitt utraderade kulturarv. Jag började utforska jojken som uttryckssätt och idag har det blivit som en slags ventil där jag uttrycker mina känslor, tankar och funderingar. Numera kan jag förstå rädslan som kyrkans män måste ha känt när de insåg vilken kraft jojken har.” Sara Ajnnak.

Direkt från Kulturumteatern framträder Sara Ajnnak med musikerna Joel Sjödin och Johan Wållberg.

Konserten är 1 t och 15 min, utan paus.

Hur köper du biljetter?

Biljetter à 100 kr köper du via webbsidan mtaprod.tv. Köp biljetter Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

För att få tillgång till sändningen skapar du ett konto på mtaprod.tv genom att klicka på knappen "Create account" på startsidan. När du är inloggad hittar du evenemanget på startsidan under "Upcoming".

Biljetten köper du sedan direkt i videorutan genom att klicka på "Buy now" och följa instruktionerna.

Konserten sänds från mtaprod.tv. Du kan titta på konserten ända fram till 5 mars

Programmet genomförs i samarbete med MTA Production och Region Stockholm .