- Start
- / Bygga, bo och miljö
- / Vatten och avlopp
- / Dagvatten
Dagvatten
Tillfälliga flöden av regnvatten, smältvatten, spolvatten och framträngande grundvatten kallas för dagvatten. Dagvatten kan föra med sig föroreningar från bebyggda områden och behöver därför omhändertas och renas innan utsläpp till sjöar och vattendrag.
Dagvatten måste renas
Nederbörd filtreras normalt genom marken, renas genom jordlagren och bildar grundvatten som vi kan använda bland annat till dricksvatten. När naturmark bebyggs och marken täcks av hårdgjorda ytor som till exempel gator, parkeringar, tak och gårdar så kan den här filtreringen inte ske.
Istället för att filtreras naturligt genom de olika jordlagren, rinner dagvattnet vidare till diken och dagvattenbrunnar, och sedan vidare till sjöar och vattendrag, ofta utan någon rening alls. Föroreningarna som följer med dagvattnet kan vara tungmetaller, gummi från däck, beläggningsmaterial, olja, skräp och näringsämnen med mera. Dessa ämnen kan medföra algblomning, igenväxning, syrefattiga bottnar samt förgiftning av vattenlevande växter och djur i vattendragen och sjöarna.
Visste du att mycket av det vatten som rinner ner i en gallerbrunn helt orenat når sjöar och vattendrag?
I tätbefolkade områden är dagvatten en av de främsta påverkanskällorna på våra vatten. Med dagvatten menas det regn- och smältvatten som tillfälligt rinner ovanpå marken. Dagvatten leds via brunnar och tar med sig miljögifter och näringsämnen rakt ut i våra sjöar och vattendrag vilket påverkar våra vatten negativt. Oxunda vattensamverkan har tagit fram en informationsfilm där du kan lära dig mer om hur vi tillsammans kan minska den påverkan som kommer från dagvatten.
Tillsammans värnar vi våra vatten!
Titta på dagvattenfilmen från Edsviken och Oxunda vattensamverkan:
Dagvattenutredningar vid detaljplaner, exploatering samt om- och nybyggnation
Vid alla nya och ändrade detaljplaner ska en dagvattenutredning göras. De dagvattenutredningar som görs ska utgå från Sigtuna kommuns dagvattenpolicy (2016), Sigtuna kommuns riktlinjer och checklista för dagvattenutredningar.
Dagvattenpolicy Sigtuna kommun (2016) Pdf, 1.2 MB, öppnas i nytt fönster.
Sigtuna kommuns riktlinjer för dagvattenutredningar Pdf, 308.9 kB, öppnas i nytt fönster.
Checklista för dagvattenutredningar Pdf, 349.5 kB, öppnas i nytt fönster.
Åtgärdsnivå för hållbar dagvattenhantering
En åtgärdsnivå ska tillämpas för dagvatten vid all ny- och större ombyggnation. Systemen ska dimensioneras så att en regnvolym på 20 mm kan fördröjas. Reningen ska vara mer långtgående än sedimentation och avtappningen ska ske på 12 timmar. Åtgärdsnivån bygger på beräkningar som visar att ett fördröjande steg som klarar 20 mm nederbörd kan minska föroreningsbelastningen av fosfor från dagvatten med 70-80 procent. Det behövs för att miljökvalitetsnormerna i våra sjöar och vattendrag ska kunna uppnås.
Fastighetsägare och verksamhetsutövare
Som fastighetsägare eller verksamhetsutövare ansvarar du för att dagvattnet på ditt område inte ska belasta våra vattendrag med föroreningar. Bland annat får inte recipientens (det vill säga vattendragens) status försämras eller göra så att gällande miljökvalitetsnormer (HAV) för recipienten inte kan uppnås. Därför gäller så kallade lokalt omhändertagande, det vill säga att du ska sörja för att dagvattnet ska renas och fördröjas inom fastigheten så långt det är möjligt. Takvatten bör infiltreras på fastigheten eller samlas upp för bevattning. Avskiljning av olja och sediment krävs för dagvatten från vägar, spårbunden trafik, parkeringsplatser, busstationer och dylikt.
Fastighetsägaren är även ansvarig för att dagvatten från fastigheten inte orsakar översvämningar eller skador av nedströms liggande områden.
Anmäl dagvattenanläggning
Vid byggandet av en dagvattenanläggning för till exempel en större parkering behöver du anmäla dagvattenanläggningen. Detta gör du med vår blankett om anmälan av dagvattenanläggning.
Tvätta bilen på biltvätt
Att tvätta bilen på biltvätt är ett viktigt bidrag till att skydda våra vattendrag från förorenat dagvatten.
I tvättvattnet finns ämnen som kadmium, zink, krom, nickel, bly, tensider, näringsämnen, olja och bränslerester. Om du tvättar bilen på din egen uppfart, rinner detta direkt ut i våra vattendrag och vidare ut i Mälaren.
I tvätthallarna finns det reningsverk som kan ta hand om en del av dessa föroreningar så att de inte hamnar i våra sjöar. Vattnet från tvätthallen rinner sedan vidare till Käppalaverkets reningsverk för vidare rening.
Taxor och avgifter
Här kan du läsa mer om taxor och avgifter.
Hjälpte informationen på denna sida dig?
Meddela fel på sidan