Anbudstävling restaurang

Har du en konceptidé för den nya restaurangen på Hamnplan? Välkommen att delta i anbudstävlingen om hyreskontrakt till kommunens nya restaurangbyggnad!

Illustration med båt, brygga, sittplatser och den nya restaurangbyggnaden.

Visionsbild för nya Hamnplan. Illustration: White arkitekter.

Inlämning av konceptidé

Vi behöver din intresseanmälan via nedan länk till e-tjänst senast 14 februari 2023.

Tävlingsvillkor

Delta i anbudstävlingen enligt nedanstående villkor.

Kriterier

Vi söker en aktör som vill driva restaurangverksamhet enligt följande kriterier:

  • Meny som erbjuder förrätt, varmrätt och efterrätt.
  • Mat av hög kvalitet som tillagas från grunden på plats i restaurangköket, där löfte om närproducerade och ekologiska råvaror ger mervärde.
  • Full service med bordsservering.
  • Högkvalitativ inredning i form av möbler som harmoniserar med koncepet.
  • Verksamheten är öppen året runt.

Prekvalificering

Påbörjas 14 februari enligt följande procedur:

  • Genomförande av bakgrundskontroller såsom uttdrag ur belastningsregistret.
  • Granskning av ekonomi.
  • Urgallring av förslag som inte uppfyller ovanstående kriterier och kontroller.

Urval och bedömning

Påbörjas inom två månader efter slutdatum för tävlingsbidrag enligt nedan.

  • De aktörer som uppfyller kommunens önskemål bjuds in till kommunhuset för att hålla en presentation om sin konceptidé.
  • En jury bestående av tjänstepersoner och politiker gör en samlad bedömning av vilken konceptidé som bäst motsvarar det som efterfrågas.
  • Vinnaren erbjuds hyresavtal med planerad inflyttning under andra halvan av 2023.

Restaurangbyggnad

Byggnaden som kommer att uppföras under 2023 får en bruttototalarea på 170 kvadratmeter, med utrymme för 45 sittplatser inomhus och 18 platser utomhus. För uteserveringen kommer vinnaren ha möjlighet att lägga till en inglasningsanordning avsedd för höst och vinter, som ska vara flyttbar för servering utomhus under tak på vår och sommar.

Taket på byggnaden är som högst 4,6 meter med en sluttning där det är som lägst 3,6 meter, som rustas med en blandning av sedum och solpaneler.

Kommunen bygger och utrustar köket med tillhörande vitvaror, samt en flexibel el-lösning som innebär att vissa vitvaror delvis kommer att bli flyttbara. Vinnaren kommer ha möjlighet att anpassa köket inom vissa begränsningar med hänsyn till ventilation, samt eventuella tillägg på hyreskostnaden.

Köksutrustning

Exakt innehåll är inte fastställt men kommunen tänker sig en standardlösning med kylskåp, frysskåp, ”snabbnedkylnings-frysskåp”, kylbänk, salamander, induktionsspis, grillhalster, fritös, grillkylbänk, kombiugn, kylrum +4 C, diskrum med diskmaskin för fin- och grovdisk.

Serveringsutrustning

Kommunen har inte fastställt exakt innehåll men tänker sig en standardlösning även för serveringen med kassaapparat, värmeskåp under bänk, öltappar, kylmaskin för öl under bänk, espressobryggare, kylskåp under bänk, kaffekvarn, kaffebryggare, iskubmaskin och blender.

Övrig inredning

Möbler i form av bord och stolar i restaurangen står aktören själv för.

Hyresvillkor

  • 5 år med möjlighet till 3 års förlängning.
  • 9 månaders uppsägningstid.
  • 22 900 kronor per månad i grundhyra.
  • Inflyttning beräknas ske under andra halvan av 2023.

Vanliga frågor och svar

Varför bygger kommunen en restaurang?

I dialogen konstaterades att många invånare hade önskemål om en restaurang här.

Varför ska det vara just den här typen av restaurang när vi redan har flera av samma slag i Sigtuna?

Tanken är att restaurangen ska vara ett komplement och alternativ till befintligt utbud i Sigtuna stad.

Hur tänker kommunen gällande ökad konkurrens mot befintliga restaurangägare?

Ökad konkurrens är bra för alla och medför stordriftsfördelar som innebär att andra restauranger har nytta av fler besökare till Sigtuna stad. 

Hur ska kommunen välja vinnare?

Hyresgästen kommer att utses av en jury bestående av politiker och tjänstepersoner.

Vad ska juryn titta på i sin bedömning?

Konceptetidé, meny, inredning, ekonomisk stabilitet, erfarenhet, kompletterande faktorer till befintligt restaurangutbud, samt hur väl konceptet passar in på platsen.

Hur säkerställs en rättvis bedömning?

Syftet med hyresgästtävlingen är att ge alla en möjlighet att lämna intresseanmälan där samtliga förslag ställs mot varandra, med målsättning om att erbjuda avtal till den aktör som bäst uppfyller kriterierna.

Vilka kostnader tillkommer utöver hyran?

Det är kostnader för el, sophämtning, städning, bredband, eventuell parkering och fastighetsskatt.

Får jag som hyresgäst bygga om i lokalen?

Ja det är tillåtet inom vissa ramar, som kommer framgå av hyreskontraktet.

Är restaurangen tillgänglighetsanpassad?

Ja. RWC kommer att finnas, liksom ramp till entrén.

Hjälpte informationen på denna sida dig?

Meddela fel på sidan

Här kan du meddela om du saknar något eller om du hittat ett fel på denna sida.


Jag vill ha svar till min e-postadress. Obligatoriskt om du vill få ett svar.
Det du skickar till kommunen blir allmän handling.