Vattenland och hotell i Rosersberg

I Rosersberg, intill E4:an planeras ett vattenland och i nästa etapp även en tillhörande hotellbyggnad.

Visionsbild fågelvy av vattenland och hotell i Rosersberg.

Visionsbild fågelvy av vattenland och hotell i Rosersberg. Bild: PE Teknik& Arkitektur

Om projektet

Från början var den tänkta platsen för vattenlandet vid Rosersbergs trafikplats, ungefär 500 meter söderut från den plats som nu är aktuell. Vattenlandet med tillhörande hotell är nu planerat i området som gränsar till E4:an i öster och Norrsundavägen och Rosersbergs villastad i väster. Området ses som en lämplig plats för ett vattenland och ett hotell med närhet till E4:an och pendeltågstationen. Det möjliggör för att Rosersberg blir ett regionalt besöksmål och en mer attraktiv, levande och trygg plats att bo och verka i.

Sedan tidigare har Sigtuna kommun gjort en direktanvisning. Det innebär att företaget Vi Invest ska bygga vattenlandet med tillhörande hotell. En direktanvisning kan i Sigtuna kommun ske endast i undantagsfall. I detta fall är projektet av specifik karaktär som kräver särskild hänsyn och en särskild förmåga att kunna genomföra projektet. Det kan vara svårt att säkerställa vid en anvisning i konkurrens. En badanläggning med tillhörande hotell i Rosersberg möjliggör för fler arbetstillfällen och ökar utbudet av fritidsaktiviteter för barn och vuxna.

Kartbild över området för vattenland och hotell i Rosersberg.

Kartbild över området för vattenland och hotell i Rosersberg.

Syfte

Syftet med satsningen är att vattenlandet ska tilltala en bred målgrupp och locka många människor, såväl kommuninvånare som andra besökare.

Besökare kommer att erbjudas ungefär 15 olika vattenaktiviteter. Verksamheten ska förnyas och utvecklas över tid, med möjlighet till boende på det hotell som sedan byggs i angränsning till vattenlandet.

Vidare arbete med utvecklingen av vattenlandet kommer att pågå under kommande år och byggnaden beräknas att vara klar 2027. Hotellet byggs därefter.

Visionsbild vattenland och hotell av PE Teknik & Arkitektur.

Visionsbild vattenland och hotell av PE Teknik & Arkitektur.

Läget just nu

Kommunfullmäktige tog torsdagen den 24 oktober beslut om att anta detaljplanen §131 för ett vattenland med tillhörande hotell i Rosersberg. När detaljplanen vunnit laga kraft kommer exploatören Vi Invest att ta fram bygglovshandlingar och en detaljerad projektering. Denna process brukar normalt pågå runt ett till två år.

Bakgrund

Kommunstyrelsens samhällsbyggnadsutskott i Sigtuna kommun gav 2022 samhällsbyggnadskontoret i uppdrag att ta fram ett detaljplaneförslag på en badanläggning med tillhörande hotell i Rosersberg. I översiktsplanen från 2022 är området utpekat för verksamhetsmark. Planområdet består idag av åkermark.

Genom planläggning får Rosersberg ett tillskott på en destination som besöksmål. Området är strategiskt beläget längs med E4 med tydligt skyltläge mot vägen.

Justeringar i detaljplanen

Ett flertal justeringar har gjorts i detaljplanen till följd av de synpunkter som kommit in under ärendets gång.

  • Vattenlandets storlek har justerats till att bli mindre i volym och höjden av båda byggnaderna har sänkts.
  • Placeringen av vattenlandet har också justerats. Placeringen av hotellet har setts över och justerats till att hotellrummen inte vetter mot villabebyggelsen.
  • En kompletterande trafikutredning har också gjorts för att se över hur man som besökare kommer kunna ta sig dit utan att det påverkar de boende i området i allt för stor utsträckning.
  • För att hantera trafikflödet så kommer en ny infart att ordnas mot Norrsundavägen.
  • En kulturmiljöanalys och en riskutredning har också tagits fram.

Läs alla handlingar och bilagor om vattenlandet i Detaljplaneportalen. Länk till annan webbplats.

Illustration av vattenland och hotell av PE Teknik & Arkitektur.

Illustration av vattenland och hotell av PE Teknik & Arkitektur.

Vanliga frågor och svar

Var föreslås det nya vattenlandet att byggas?

Öster om Rosersbergs villasamhälle i anslutning till befintligt verksamhetsområde. Platsen ligger mellan Norrsundavägen och E4:an/ostkustbanan. Idag utgörs området av skogs- och åkermark.

Varför vill kommunen ha ett vattenland i Rosersberg?

Kommunen vill bredda utbudet av verksamheter i Rosersberg och skapa en ny mötesplats. Besöksnäringen är även en av de starkaste näringarna i kommunen, där vi hoppas att vattenlandet kommer bredda och komplettera det utbud som finns med hotell i kommunen idag. Projektet skapar många nya arbetstillfällen och gör det mer attraktivt att bo, verka och leva i Sigtuna kommun. Områdets placering vid E4:an och närhet till pendeltågsstationen i Rosersberg ger goda förutsättningar för ett attraktivt besöksmål.

Hur skiljer sig det här planförslaget från det tidigare?

Efter samrådsperioden har förslaget ändrats genom att byggrätten i den norra delen har tagits bort från planförslaget och vattenland och hotell har flyttats söderut inom området. En anledning till detta har varit att man vill påverka både landskapsbild och den närliggande villabebyggelsen mindre.
Från början var den tänkta platsen för vattenlandet vid Rosersbergs trafikplats ungefär 500 meter söderut. Detta område har fått anpassats till att inrymma en framtida utvidgning av Arlandabanan som antogs i en ny detaljplan i september år 2023. I den nya detaljplanen flyttades därför befintlig byggrätt för hotell från gällande detaljplan västerut och verksamheter för bland annat handel inryms på den ursprungliga platsen för vattenlandet men med ett skyddsavstånd mot blivande utbyggnad av Arlandabanan.

Vem ska bygga Vattenlandet?

Det är en exploatör som ska bygga Vattenlandet med tillhörande hotell. Kommunen är i dagsläget markägare och markanvisningsavtal samt köpe- och exploateringsavtal med exploatören har tecknats. Exploatören heter Viinvest och har tidigare deltagit i detaljplanen på den tidigare platsen i Vallstanäs.

Varför gör kommunen en direktanvisning?

Direktanvisning kan i Sigtuna kommun ske endast i undantagsfall. I detta fall är projektet av specifik karaktär som kräver särskild hänsyn och en särskild förmåga att genomföra, som kan vara svår att säkerställa vid anvisning i konkurrens.

Vad planeras det nya vattenlandet innehålla?

Vattenlandet kommer att innehålla ungefär 15 attraktioner. Söder om Vattenlandet planeras ett hotell med plats för ungefär 200 rum. På sikt kompletteras projektet med en spa-avdelning och relaxutrymmen i hotelldelen.

Vilka är främst berörda av planförslaget?

Boende i Rosersberg samt de som färdas dagligen på Norrsundavägen mellan Rosersberg Trafikplats och Märsta.

När är planerad byggstart?

Efter att detaljplanen har antagits i kommunfullmäktige är det möjligt att starta projektet under förutsättning att detaljplanen vinner laga kraft. Innan byggstart ska även bygglovshandlingar och detaljerad projektering tas fram, vilket normalt kan pågå under 1-2 år efter att en detaljplan vunnit laga kraft.

Vilka röster och argument finns emot byggnation?

Det finns ganska många intressen runt planområdet. Byggnationen ligger i en riksintressant kulturmiljö och byggnation här behöver anpassas till omgivningen. Under detaljplanens framtagande har vi tagit fram en miljökonsekvensbeskrivning som genomlyser negativa och positiva konsekvenser av detaljplanen.

Hur påverkas närboende, fastigheter och företag av det nya vattenlandet?

Projektet kommer att påverka omgivningen visuellt med storleken på byggnaderna samt besökare som tar sig dit. Den byggrätt som detaljplanen möjliggör ska även utgöra en bullerskärm för befintlig bostadsbebyggelse mot E4:an och järnväg. Vattenlandet bedöms skapa ett hundratal nya arbetstillfällen och tillföra fler besökare till Rosersberg vilket ger en positiv effekt på företag i området.

Kommer det nya vattenlandet att ha någon påverkan på infrastrukturen i området?

Ny in- och utfart kommer att ordnas från Norrsundavägen samt en ny utfart söderut.

I anslutning till Vattenlandet planerar Svenska kraftnät för en ny stomledning som detaljplanen har behövt anpassa sig till, därför behöver exempelvis en pumpstation flyttas ungefär 45 meter västerut.

Hur kommer trafiken i och omkring området att påverkas av det nya vattenlandet?

Projektet bidrar till att det blir mer trafik i området, dock förväntas den största andelen besökare till Vattenlandet komma på andra tider än när det är som störst belastning på vägarna i området.

Kommer det att finnas möjlighet att parkera nära vattenlandet?

Ja, parkering för besökare kommer att finnas vid vattenlandet.

Vilka miljökonsekvenser förväntas det nya vattenlandet att ha?

En miljökonsekvensbeskrivning har tagits fram som belyser detaljplanens negativa och positiva effekter på miljön. Det är framförallt jordbruksmark som påverkas negativt till följd av detaljplanen eftersom jordbruksmark blir ianspråktagen och obrukbar. Kulturmiljö och landskapsbild påverkas också och där de nya byggnaderna påverkar landskapet och hur det upplevs.

Hur kommer kommunen att hantera buller och ljus från vattenlandet?

All verksamhet kommer att hållas inomhus och därav förväntas inget ökat buller från verksamheterna.

Hur ska kommunen säkerställa att vattenlandet följer gällande byggnormer och säkerhetskrav?

Genom bygglovsprövning och sedvanliga kontroller. I detaljplanen prövar vi lämpligheten för bebyggelsen på platsen.

Hjälpte informationen på denna sida dig?

Meddela fel på sidan

Här kan du meddela om du saknar något eller om du hittat ett fel på denna sida.


Jag vill ha svar till min e-postadress. Obligatoriskt om du vill få ett svar.
Det du skickar till kommunen blir allmän handling.