Tvillingbackarna

Vid Tvillingbackarna planerar vi ett bostadsområde bestående av elva enplanshus med tillhörande gemensamhetshus för de boende.

Illustration av Ekbacken vid Tvillingbackarna.

Illustration av Ekbacken vid Tvillingbackarna.

Bakgrund

Den 8 mars 2022 beslutade kommunstyrelsens samhällsbyggnadsutskott att upprätta ett förslag till en ny detaljplan för ett mindre bostadsområde med enplanshus vid Tvillingbackarna.

Markanvisningstävling

Under april - juni 2023 pågick en markanvisningstävling för att få in fler förslag på den bästa tänkbara bebyggelsen i området. Det vinnande bidraget kom från Fastighetsaktiebolaget Ekhagen projektutveckling och ett beslut om godkännande av markanvisningsavtal fattades av kommunstyrelsen den 4 september 2023.

Visionsbild av Tvillingbackarna.

Visionsbild av området Tvillingbackarna.

Detaljplan

Samhällsbyggnadskontoret har efter det tagit fram ett planförslag som möjliggör för uppförande av 11 enbostadshus i ett plan, med gemensam kvartersgata, gemensamhetshus och mötesplatser, inom del av den kommunala fastigheten Aludden 1:7.

Ett förslag till detaljplan har varit utsänt för samråd 11 juni till den 18 augusti 2024. Efter samråd har planförslaget justerats, byggnadsarean har minskats ner och otydligheter från samrådet har förtydligats.

Samhällsbyggnadskontoret bedömer att planförslaget är klart för att skickas ut på granskning. Granskningstiden är planerad till tre veckor, preliminärt utskicksdatum är satt till den 21 mars 2025.

Frågor och svar

Varför väljer kommunen att bygga bostäder vid just Tvillingbackarna?

Området är utpekat i kommunens översiktsplan för varsam bostadsutveckling. Projektet främjar bostäder genom småskaliga enbostadshus för hushåll utan barn och erbjuder ett naturnära läge med god tillgång till rekreation, gång- och cykelvägar samt kollektivtrafik

När är det tänkt att bostäderna ska byggas?

Byggstart kan ske efter att detaljplanen har vunnit laga kraft. Enligt den preliminära tidsplanen kommer det ske under kvartal 3, 2025.

Varför vill man bygga hus här, när det redan byggs på så många andra ställen i kommunen?

Det finns en efterfrågan på enbostadshus i kommunen. Projektet syftar till att möta ett långsiktigt behov av småskaliga enbostadshus som erbjuder naturnära boendemiljöer. Den planerade bebyggelsen fokuserar på en målgrupp som söker mindre bostäder med närhet till natur och rekreation. Tvillingbackarna är ett område som särskilt lämpar sig väl för denna typ av bebyggelse och mindre förtätning.

Vilka kommer att beröras av bostadsbygget?

De som kommer att beröras av bostadsbygget är främst de boende vid Tvillingbackarna och Broholmsvägen, då de ligger i nära anslutning till det planerade området för bebyggelse.

Bostadsbygget är ju planerat i en dalgång. Har man tänkt på översvämningsrisken på platsen?

Parallellt med planprocessen har en dagvattenutredning tagits fram för att säkerställa en effektiv hantering av dagvatten och skyfall. I den östra delen av planområdet finns ett dike som kommer att bevaras och rusta upp för att ta hand om dagvatten. I västra delen av området ligger ett dike som planeras att flyttas och förbättras för att säkerställa dess funktion. På så sätt leds dagvatten bort och minskar risken för översvämningar inom området.

Hur blir det med trafiksäkerheten i området?

Området kommer att ha en infart från Tvillingbackarna i norr. Broholmsvägen. I söder kommer området inte att påverkas av utbyggnaden. Projektet omfattar totalt 11 enbostadshus. Det innebär en begränsad ökning av trafikflödet i området. Trafikökningen bedöms måttlig och inom ramen för den befintliga infrastrukturens kapacitet.

Den anslutande kvartersgatan kommer att uppfylla aktuella krav på väg- och siktutformning. Inför en utbyggnad kommer trafiksituationen under byggtiden utredas och eventuella åtgärder införas för att trafiksituationen på gatan Tvillingbackarna ska vara trafiksäker för alla trafikanter

Hur kommer byggtrafiken att påverka de som redan bor i området?

Viss störning kanv uppstå i form av ljud och ljus under utbyggnaden, vilket är ofrånkomligt i en tätort i en tillväxtkommun. När området är färdigutbyggt kommer området inte ha någon tung trafik förutom sopbilar som kommer en eller enstaka gånger per vecka och eventuella större leveranser till fastigheterna, vilket inte bedöms ske varken dagligen eller veckovis.

Hur har man planerat med tanke på det djurliv och den natur man påverkar?

För att skydda fåglar de fågelarter som har identifierats inom området bevaras skogsområden och hålträd som bedöms vara lämpliga livsmiljöer. Igelkottar har setts i området och kommunen rekommenderar åtgärder för att ge de bra övervintringsmöjligheter. Fladdermöss har observerats, men inga yngel- eller övervintringsplatser finns i området.

Hur kommer byggnationen att påverka miljön och ekosystemet i område?

Marken i området har tidigare sanerats från föroreningar, såsom arsenik, för att förbättra markens kvalitet och minska miljörisker. En naturvärdesinventering och spridningsanalysen har tagits fram för att identifiera naturvärden. Områden med höga naturvärden skyddas från exploatering. För att minimera påverkan på miljön har planområdet anpassats och de skogbeklädda slänterna i väster och öster bevaras i största möjliga utsträckning.

Hur ser planen ut framöver?

Detaljplanen planeras att antas under sommaren 2025 och i samband med det så tecknar kommunen avtal med exploatören som reglerar utbyggnaden. Kommunen vill att byggnation påbörjas så snart som möjligt efter att detaljplanen vinner lagakraft.

Hjälpte informationen på denna sida dig?

Meddela fel på sidan

Här kan du meddela om du saknar något eller om du hittat ett fel på denna sida.


Jag vill ha svar till min e-postadress. Obligatoriskt om du vill få ett svar.
Det du skickar till kommunen blir allmän handling.