- Start
- / Bygga, bo och miljö
- / Samhällsbyggnad
- / Stadsbyggnadsprojekt
- / Mynttomten
Mynttomten
Mynttomten bär på en av Sigtuna stads viktigaste historiska berättelser utan att ännu ha fått en gestaltning i nivå med denna historias värde. Nu har Sigtuna kommun för avsikt att rusta upp Mynttomten.

Kungens verkstad och de fem husen på mynttomten så som det idag gestaltas inne på Sigtuna museum. Modell i skala 1:50 av modellbyggare Bo Ljung efter rekonstruktion av Arkeolog Anders Söderberg, Sigtuna museum.
Innehåll på denna sida
Läget just nu
Sigtuna kommun har unika kulturella och historiska värden som måste tillvaratas, vårdas och utvecklas. Mynttomten, bär på en av Sigtuna stads viktigaste historiska berättelser utan att ännu ha fått en gestaltning i nivå med denna historias värde. Nu har Sigtuna kommun för avsikt att rusta upp platsen. Mynttomten är den plats där det första myntet slogs, i det som kom att bli riket Sverige. Planering av projektet ska ske under 2025 och projektet ska genomföras under 2026.
Bakgrund
Kultur- och fritidsnämnden gav den 23 april 2024 kultur- och fritidsförvaltningen i uppdrag att ta fram ett förslag på hur Mynttomten kan rustas upp och aktiveras för att på bästa sätt återspegla de historiska aspekterna av platsen i syfte av att höja den totala besöksupplevelsen i Sigtuna stad.
Uppdraget redovisades för nämnden den 19 september 2024. Nästa steg i processen är att genomföra en detaljerad planering av gestaltningen.
En arkeologisk utgrävning är underlag för gestaltningen av den plats där det första myntet i riket slogs och de fem ursprungliga husen från sent 900-tal, som tillsammans utgör den historiska platsen för myntslagning och annan exklusivare hantverksproduktion, ska synliggöras. Det ska ske genom att husens placering märks ut med någon form av stenrad som markerar de olika huskropparna.
Myntslagning skedde ungefär samtidigt i det som då var Danmark, i Lund och i Nidaros, nuvarande Trondheim i Norge.
Det hus där myntslagningen har skett får en utökad gestaltning, troligen i form av en glashusliknande paviljong. I huset/paviljongen ska det visas hur myntslagningen gick till och publiken ska även ges möjlighet att själva prova på att slå mynt. Platsen kommer användas som samlingsplats vid till exempel festivaler, nationaldagen, julmarknader eller liknande tillfällen.
En modell över staden från samma tid, omkring år 1000, ska finns på torget. Modellen ska vara tillverkad i ett väderbeständigt material som till exempel koppar, men andra tåliga och modernare material kommer också övervägas.
När förändringen är genomförd kan tomten förhoppningsvis omvandlas till ett torg.
Barnrättsperspektivet
Barn och turister är Sigtuna museums huvudmålgrupper och barn kommer även beröras av denna kulturhistoriska plats. Barn kommer genom medverkan i referensgrupp få möjlighet att yttra sig om gestaltningen och därmed vara medskapande i ärendet.
Hjälpte informationen på denna sida dig?
Meddela fel på sidan