- Start
- / Bygga, bo och miljö
- / Natur- och vattenvård, parker
- / Invasiva djur och växter
Invasiva växter och djur
Du sprider väl inte invasiva växter och djur i naturen? Få koll på hur du hanterar främmande växter och djur för att bevara mångfalden.
Invasiva växter
Invasiva växtarter hör inte hemma i komposten. De riskerar att inte brytas ner utan får istället hjälp att spridas när du sedan använder kompostjorden. Det är förbjudet att slänga invasiva växter i naturen. Fastighetsägaren ansvarar för att vidta åtgärder om det förekommer EU-listade invasiva arter på fastigheten.
Exempel på växter är parkslide, blomsterlupin, loka och gullris.
Gör så här när du sorterar växterna
- Små mängder avfall från invasiva växter kan du slänga i hushållsavfallet.
- Lägg växtavfall från invasiva växter i en plastsäck med vatten så att de ruttnar.
- Har du stora mängder avfall från invasiva arter, packa det i plastsäckar som du försluter väl.
- Kör inte invasiva växter på ett öppet släp- växtdelar kan ramla av och sprida sig.
- När du kommer till Återvinningscentralen - kolla hur och var du ska lämna växterna.

Illustratör: Li Rosén Zobec/Typoform
Invasiva djur
Exotiska djur som släpps ut i naturen kan bli invasiva och tränga undan svenska djurarter. De kan även bära bakterier och parasiter som kan spridas till andra djur. Det är förbjudet att släppa ut husdjur i naturen, det är även förbjudet att sälja eller ge bort EU-listade invasiva arter.
Ibland kan invasiva djur följa med i jorden från krukväxter. Var därför försiktig med att plantera importerade växter i din trädgård.
Exempel på invasiva djur som finns redan nu i Sverige är mink, mårdhund, rödörad vattensköldpadda och signalkräfta.
Gör så här när du ska ta hand om djuren
- Om du inte längre kan ta hand om ett exotiskt husdjur, se till att djuret får ett nytt tryggt hem hos någon annan. Är djuret en invasiv art som är EU-listad, måste du se till att djuret avlivas av en veterinär.
- Ta aldrig hem ett exotiskt djur från utlandsresan.
- Leta efter sniglar, insekter och ägg i dina krukväxter innan utplantering. Det gäller särskilt importerade växter. Hittar du något kan de läggas i en burk med kokande vatten.

Illustratör Li Rosén Zobec/Typoform
Lövplattmask - en ny invasiv djurart
Lövplattmasken, Obama nungara, är en ny invasiv art i Sverige som upptäcktes i Skåne i mitten av november 2024.
För att stoppa spridningen måste vi alla hjälpas åt att leta och ta bort lövplattmaskar.
Du kan hjälpa till genom att följa några steg.
- När du köper växter, fråga hur säljaren kontrollerar växterna och vilka åtgärder de vidtar vid fynd. Särskild risk finns hos importerade växter.
- Kontrollera växterna genom att leta under och i krukan, på och runt växten. Använd gärna ficklampa eftersom plattmaskarna är slemmiga och ofta glänser till. Ägg av lövplattmask är 0,5 centimeter stora och först röda men blir sedan mörkbruna. Fullvuxna maskar är cirka 5-8 centimeter långa och 0,5 centimeter breda. Färgen på ovansidan skiftar mellan beige och mörkt brun med svarta längsgående linjer. Undersidan är beige.
- Sanera. Plocka bort de plattmaskar du eventuellt hittar och avliva dem genom att lägga dem i en burk och hälla på kokande vatten. Om du hittar lövplattmask på en växt behöver du fortsätt att leta på växten under flera dagar innan du planterar.
- Rapportera dina fynd till artportalen.
Rapportera dina fynd
Det är Länsstyrelsen som har tillsynsplikt för invasiva djur och växter. Hittar du en invasiv främmande art i naturen kan du rapportera in det till artportalen. Då hjälper du till att skapa kunskap om spridningen i Sverige.