Rådgivning och tips

Det finns många sätt att spara energi och det finns regler och krav enligt Miljöbalken kring vissa typer av värmeanläggningar.

Energi- och klimatrådgivningen

Kontakta Energi- och klimatrådgivningenlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster för kostnadsfria råd om energi, klimat och om vilken uppvärmningsform som passar ditt boende. De kan också berätta om bidrag som finns att söka och vilka tillstånd som behövs från kommunen när du ska ändra på uppvärmningen i din bostad.

Du kan även använda Energi- och klimatrådgivningen till hjälp för att byta till förnyelsebara energikällor eller för att få reda på vilken mat du ska äta för att ha så liten påverkan på klimatet som möjligt.

Viktigt att veta om lågenergilampor

Lågenergilampor, precis som lysrör, innehåller små mängder kvicksilver. Detta är något man måste ta hänsyn till när lampan ska återvinnas eller om en lampa går sönder.

Uttjänta lampor

Lysrör och lågenergilampor ska precis som glödlampor sorteras som el-avfall. Uttjänta lampor kan lämnas på Brista återvinningscentral eller på en miljöstation. I tätbebyggda områden sker också en fastighetsnära insamling av el-avfall under bestämda veckor.

När en lampa går sönder

Trasiga lågenergilampor och lysrör sorteras som farligt avfall. Farligt avfall kan i Sigtuna kommun lämnas på samma ställen som el-avfall.

Det är också mycket viktigt att den trasiga lampan städas undan på rätt sätt i hemmet. Är lampan varm när den går sönder ska dörrar och stängas och rummet vädras i 20-30 min innan lamprester tas upp.

Vad betyder Standbyförbrukning?

Många elektriska apparater drar el trots att du inte använder dem, vissa trots att du har stängt av dem. Det räcker faktiskt med att de är inkopplade i väggutaget. Detta beror på att avstängnings- eller släckknappen inte är någon riktig strömbrytare, utan det går fortfarande ström till apparaten så att den skall vara redo att gå igång när du trycker på knappen. Apparaten är med andra ord Standby.

Vad är det som drar el Standby?

Detta är exempel på sådant som ofta drar el utan att de är på eller används.

 • Datorer
  Lampor med transformator
  TV
  Stereo
  Olika slags laddare
  TV-spel
  Höj- och sänkbara bord/sängar

Hur gör man för att åtgärda Standbyförbrukning?

 • Dra ur sladden till de elektriska apparater som drar el Standby
 • Skaffa en grenkontakt med strömbrytare och slå av den

Tips

När du köper ny elektronik - fråga hur stor Standbyförbrukningen är och välj en apparat med låg energiförbrukning. Nya EU-direktiv som träder i kraft kommer att ställa successivt tuffare krav på energiförbrukning hos olika produkter både i påläge och avläge.

Köp inte större eller mer kraftfulla apparater än vad du behöver! Detta gäller även t.ex. när du köper en kyl/frys och inte minst när du köper ny bil.

Hjälpte informationen på denna sidan dig?

Meddela fel på sidan

Här kan du meddela om du saknar något eller hittar fel på denna sida. Har du någon annan fråga till kommunen skickar du in den här:

Jag vill ha svar till min e-postadress. Obligatoriskt om du vill få ett svar.
Det du skickar till kommunen blir allmän handling.