Samhällsvetenskapsprogrammet

Är du intresserad av hur samhället är uppbyggt och hur det styrs? Är du intresserad av människor, kommunikation och ledarskap? Vill du arbeta med med media? Då ska du välja Samhällsvetenskapsprogrammet på Arlandagymnasiet!

Om samhällsvetenskapsprogrammet

Samhällsvetenskapsprogrammet på Arlandagymansiet ger dig en bred utbildning med många valmöjligheter till vidare studier inom samhällsvetenskap på högskola och universitet. På programmet får du kunskap om vad som påverkar och vad som sker i samhället, både lokalt och globalt. Du får kunskaper om samspelet mellan individ och samhälle, och människors livsvillkor. lär dig om demokrati, etik, genus och miljö. Du får lära dig om makt ur olika olika aspekter som ekomiska, sociala och politiska. För dig som är intresserad av medier och informationsteknik finns möjlighet till fördjupning inom det.

På Samhällsvetenskapsprogrammet kan du välja att läsa följande inriktningar:

  • Samhällsvetenskap
  • Beteendevetenskap
  • Medier, inforamtion och kommunikation

Inriktning samhällsvetenskap

Är du intresserad av samhällsfrågor? Tycker du att inernationella frågor och hållbar utveckling är intressant? Då ska du välja inriktningen samhällsvetenskap. På inriktningen samhällsvetenskap får du lära dig om samhällsstrukturer och människors livsvillkor. Du får fördjupa dig i olika samhällsfrågor och utveckla förmåga att tolka, förklara och använda olika samhällsvetenskapliga metoder. Inriktningen ger dig möjlighet att fördjupa dig i internationella relationer och globala frågor. Arlandagymnasiet är en cetrifierad FN-skola och du kommer märka att på inriktningen samhällsvetenskap går FN:s globla mål, demokrati och mänskliga rättigheter som en röd tråd genom undervisningen.

Ansökningskod på gyantagningen.se: SASAM-ARN

Inriktning beteendevetenskap

Är du intresserad av människor och samspelet dem emellan? Är du intresserad av, ledarskap, grupprocesser och konflikthantering? Vill du bli psykolog, socionom eller kanske lära dig mer om kriminologi? Då ska du välja inriktningen beteendevetenskap. Inriktningen ger dig kunskaper om psykologi, sociologi och pedagogik. Du får även fördjupade kunskaper i ämnen som samhällsvetenskap, kommunikation, rättskunskap, socialpsykologi, etnologi och socialantropologi. Du utvecklar en djupare förståelse för hur människor agerar både i grupp och individuellt.

Ansökningskod på gyantagningen.se: SABET-ARN

Inriktning medier, information och kommunikation

Är du intresserad av att påverka i samhället genom olika kommunikationssätt? Vill du arbeta med att uttrycka dig i text, bild och foto i olika medier? Då ska du välja inriktningen medier, information och kommunikation. Inriktningen ger dig kunskaper inom journalistik, medieproduktion, information och reklam. I undervisningen varvas terori med praktiska övningar där du får möjlighet att öva på att kommunicera via olika mediatekniker och mediakanaler i text, bild samt foto. Du arbetar såväl självständigt som i grupp med olika projekt.

Ansökningskod på gyantagningen.se: SAMED-ARN

Kombinera med idrottsutbildning

När du studerar på samhällsvetenskapsprogrammet på Arlandagymnasiet kan du välja att kombinera din utbildning med en nationell eller lokal idrottsutbildning. Du kan läsa mer om detta på våra sidor om idrottsutbildningar.