Restaurang- och livsmedelsprogrammet

Från och med hösten 2025 kommer restaurang- och livsmedelsprogrammet som lärlingsutbildning att bedrivas på Arlandagymnasiet.

Elever på restaurangprogrammet

Tycker du om att laga mat? På Restaurang- och livsmedelsprogrammet får du chansen att utveckla dina matlagningsfärdigheter i en inspirerande miljö.

Här lär du dig allt från att skapa goda rätter till att förstå näringslära och hållbarhet. Med handledning av erfarna kockar på din lärlingsplats, är detta programmet för dig som vill ta första steget mot en framtid i restaurangbranschen.

Utbildningen är yrkesförberedande och du kommer att bli förberedd för arbete direkt efter studenten. Då det är en lärlingsutbildning kommer 50% av utbildningen att vara ute på din lärlingsplats inom restaurangbranschen.

Efter studenten kan du arbeta som kock, kallskänka eller varför inte starta ett eget företag inom restaurang.

I programmet ingår de kurser du behöver för grundläggande högskolebehörighet. Vill du fördjupa dina kunskaper efter examen kan du välja att studera vidare på yrkeshögskola eller gastronomiprogam universitet och högskola.

Exempel på kurser inom Restaurang och livsmedelsprogrammet är; Matlagning, mat och dryck i kombination, livsmedels och näringskunskap.

Lärlingsprogram

Under din tid på restaurang och livsmedelsprogrammet kommer du att vara ute mycket på din lärlingsplats. Du kommer att arbeta på olika restauranger för att prova på allt du lärt dig i skolan i praktiken. Minst halva din utbildning ska ges på din lärlingsplats och dina kunskaper i de programgemensamma ämnena kommer att mätas på arbetsplatsen.

När man är i skolan har man tid att fokusera på de gymnasiegemensamma ämnena så som matematik, svenska och engelska.

Under din lärlingstid kommer du att få många spännande erfarenheter och knyta viktiga kontakter i den bransch du vill arbeta inom. De flesta eleverna har möjlighet att få anställning direkt efter studenten.

Efter gymnasiet

  • Kökschef
  • Kock
  • Kallskänka
  • Egen företagare

Plugga vidare till

  • Hotell- och restaurangmanagement
  • Kockutbildning på yrkeshögskola
  • Internationella kulinariska skolor
  • Köksmästare eller Chef de Cuisine

Behörighet till restaurang- och livsmedelsprogrammet

För behörighet till Restaurang och livsmedelsprogrammet behöver du ha godkända betyg från grundskolan i Svenska/ svenska som andraspråk, engelska, matematik samt minst fem andra ämnen.

Gymnasieexamen

Restaurang- och livsmedelsprogrammet leder till yrkesexamen. För att få en grundläggande behörighet till vidare studier på högskola och universitetet behöver du få godkänt i engelska nivå 2, svenska nivå 2 och 3, alternativt svenska som andraspråk nivå 2 och 3. Dessa kurser ligger i den ordinarie timplanen.