Barn- och fritidsprogrammet

Vill du arbeta med människor? Är du intresserad av hälsa eller säkerhet i samhället? Då är det Barn- och fritidsprogrammet med inriktningen pedagogiskt och socialt arbete eller inriktningen fritid och hälsa på Arlandagymnasiet som du ska välja!

Om Barn- och fritidsprogrammet

På Arlandagymnasiets Barn- och fritidsprogram kan du välja mellan profilerna Väktare, Brand och räddning eller Personlig tränare. Utbildningarna ger dig en yrkesexamen, men naturligtvis även möjlighet till grundläggande högskolebehörighet för vidare studier på högskola och universitet.

Profilen Personlig tränare är helt ny från och med läsåret 2023/24.

Profil Personlig tränare

Personlig Tränare är ett yrke som etableras allt mer och som Arbetsförmedlingen betecknar som ett framtidsyrke. Drivs du av att leda och coacha andra människor till en sundare och mer hälsosam livsstil, så ska du läsa vårt program som kan göra dig till licensierad personlig tränare. Efter examen kan du jobba som personlig tränare, kostrådgivare, styrketräningsinstruktör eller gruppträningsinstruktör.

I utbildningen varvar du teoretiska studier i bland annat fritids- och friskvårdverksamheter samt idrottskunskap med praktiska moment och fysisk aktivitet.

Utbildningen ger dig en yrkesexamen men självklart även behörighet för vidare studier på högskola och universitet. Profilen Personlig tränare ingår i inriktningen Fritid och hälsa.

Ansökningskod på gyantagningen.se: BFFRI-ARN

Profil Väktare

Väktarutbildningen hålls i nära samarbete med branschen och möjligheten till jobb efter utbildningen är mycket god. För att kunna genomgå utbildningen finns uppställda krav på lämplighet. Efter avslutad utbildning erhåller du som elev utbildningsbevis och praktikintyg, vilka ökar dina chanser till ett bra jobb direkt efter gymnasiet. För elever som studerar till grundläggande högskolebehörighet och uppnår examen med högskolebehörighet delar branschen ut ett utbildningsstipendium.

Teoretiska studier i bland annat psykologi, sociologi och kommunikation varvas med praktiska övningar på fältet där du får undervisning av personer som till vardags arbetar inom bevakningsbranschen eller räddningstjänsten. Genom studiebesök och inspirerande föreläsningar får du inblick i branschen. Du gör minst 15 veckors praktik (APL) under din tid på utbildningen.

Ansökningskod på gyantagningen.se: BFSOCVÄ-ARN

Kombinera med idrottsutbildning

När du studerar på Barn- och fritidsprogrammet på Arlandagymnasiet kan du välja att kombinera din utbildning med en nationell eller lokal idrottsutbildning. Du kan läsa mer om detta på våra sidor om idrottsutbildningar.

Bra att veta för vårdnadshavare och elever

Hjälpte informationen på denna sida dig?

Meddela fel på sidan

Här kan du meddela om du saknar något eller om du hittat ett fel på denna sida.


Jag vill ha svar till min e-postadress. Obligatoriskt om du vill få ett svar.
Det du skickar till kommunen blir allmän handling.