Nationell idrottsutbildning (NIU)

Vill du göra en elitsatsning inom din idrott medan du går på gymnasiet? Är ditt mål en satsning på elitnivå inom fotboll eller handboll? På Arlandagymnasiet kan du kombinera dina studier med en elitsatsning inom din idrott.

Om NIU

Gymansieskolor med nationell idrottsutbildning (NIU) har en miljö som ger elitsatsande ungdomar möjlighet att ta tillvara sin fallenhet för sin idrott. Arlandagymnasiet erbjuder dig som vill satsa på din idrott på elitnivå bra förutsättningar att kombinera dina studier med idrott.

På Arlandagymnasiets nationella idrottsutbildning (NIU) läser du 400 poäng specialidrott. Du får möjlighet att träna och fördjupa dig i din idrott genom kurserna Idrottsspecialisering 1, 2 och 3 samt Tränings- och tävlingslära 1.

Arlandagymnasiet skapar förutsättning för träning varje dag mellan 8.00-9.30. Instruktörerna avgör hur många träningspass som ska genomföras på morgontid.

NIU Fotboll

Logga Svenska Fotbollsförbundet


Svensk fotboll har genom åren haft mycket stora internationella framgångar med både landslag och klubblag. För att vi också i framtiden ska ha fortsatta framgångar krävs bra utbildning och bra utvecklingsmiljöer för unga fotbollsspelare.

Gymnasieskolor med nationell idrottsutbildning (NIU) ska vara en sådan utvecklingsmiljö – en miljö som ger elitsatsande fotbollsungdomar möjlighet att ta vara på sin fallenhet för sin idrott och som erbjuder bra förutsättningar att kombinera studier och fotboll i spelarens närmiljö. Detta erbjuder Arlandagymnasiet genom NIU Fotboll.

Arlandagymnasiet idrottsutbildning NIU Fotboll uppfyller de krav som Svenska Fotbollsförbundet, Riksidrottsförbundet och Skolverket ställer på Nationellt godkänd idrottsutbildning (NIU). Detta innebär att utbildningen är cetrifierad av Svenska Fotbollsförbundet.

Michael Sjöquist, Ansvarig tränare och lärare

Michael är legitimerad lärare både inom Specialidrott samt Idrott och Hälsa.
Han är utbildad på Gymnastik- och Idrottshögskolan (GIH) i Stockholm och innehar UEFA A Diploma, UEFA A Licens samt SvFF Ungdom A. Michael har varit med i tränarteam från Superettan ner till div V samt U21 Tipselit. I Norge var Michael heltidsanställd tränare hos Eid IL i tre säsonger. Michael har fem seriesegrar med seniorlag de senaste 10 säsongerna. För Smålands FF var Michael både spelarutbildare och kursinstruktör Nu ska Michael verka för Upplands FF som kursinstruktör.

Oscar Odeheim, Målvaktstränare

Utbildning: Uefa B, UEFA Mv B, SvFF Ungdom B
Uppdrag utöver NIU: Enköpings SK, Upplands FF Instruktör Mv P2006, Instruktör P2007, DFK F2008
Tidigare Uppdrag: Ungdomstränare Enköpings SK

 

Javier Donado Gomez, Instruktör

Utbildning: UEFA C, SvFF Ungdom A
Uppdrag utöver NIU: RCD Espanyol de Barcelona Academy, Sverige
Tidigare Uppdrag: Tränare/Director RCD Espanyol de Barcelona

 

Emanuel Pierong, Fysio

Utbildning: Legitimerad Kiropraktor, Diagnostik & Behandlingsteknik, Skivstångsrehab, Eleiko, Strenght Coach lv. 3, Medicinsk Massage.
Uppdrag utöver NIU:
We Arlandastad Kiropraktor & Coach, Skånela IF Kiropraktor & rehabansvarig, Rosersbergs IK Innebandy Kiropraktor & rehabansvarig
Tidigare uppdrag:
DB Schenker Arlandastad Kiropraktor & rehabansvarig, Arlanda Wings A-Lag Hockey Kiropraktor & rehabansvarig, Märsta IK A-Lag Kiropraktor & rehabansvarig

Kontakt: Michael Sjöquist michael.sjoquist@arlandagymnasiet.se

NIU Handboll

Logga Svenska Handbollsförbundet

Arlandagymnasiets idrottsutbilding NIU Handboll ger dig möjlighet att kunna kombinera dina studier med din elitsatsning inom handboll. Utbildningen förbereder dig för spel på elitnivå i framtiden.

Arlandagymnasiet idrottsutbildning NIU Handboll uppfyller de krav som Svenska Handbollsförbundet, Riksidrottsförbundet och Skolverket ställer på Nationellt godkänd idrottsutbildning (NIU). Detta innebär att utbildningen är cetrifierad av Svenska Handbollsförbundet.

Välkommen till vår informationskväll om NIU Handboll 23 november kl 19:00 i Vikingahallen i Märsta.

Öppet hus på Arlandagymnasiet 5 december.

Try out för sökande 18-19 december i Vikingahallen.

Jimmy Karlsson, Ansvarig tränare och fystränare

Jimmy är huvudtränare för Skånela IF herr och har gjort totalt fem elitseriesäsonger i Hammarby, IFK Trelleborg och Skånela IF som spelare. Dessutom har Jimmy många junior- och pojklandskampsmatcher bakom sig. Han är utbildad idrottslärare och specialidrottslärare via gymnastik- och idrottshögskolan i Stockholm.

Dag Lundin, Tränare

Dag har lång erfarenhet som ungdomstränare i Skånela IF och var tidigare tränare för klubbens herrlag där han förde laget till elitserien. Han har även varit aktiv som riksinstruktör vid ett flertal tillfällen.

Magnus Eriksson, Tränare och målvaktstränare

Magnus har varit aktiv i Skånela IF och andra uppländska klubbar under en lång tid och har dessutom erfarenhet av elitserien i handboll på både herr och damsidan.

Kontakt: Jimmy Karlsson jimmy.k.karlsson@arlandagymnasiet.se

Vilka program kan jag kombinera NIU med?

Du kan kombinera Arlandagymnasiets Nationella idrottsutbildningar (NIU) med följande program:

 • Ekonomiprogrammet
 • Naturvetenskapsprogrammet
 • Samhällsvetenskapsprogrammet
 • Teknikprogrammet
 • Handel- och adminstrationsprogarmmet
 • Barn- och fritidsprogrammet

Rekryteringsprocess NIU Fotboll

Här hittar du information om hur rekryteringen till NIU Fotboll på Arlandagymnasiet går till.

Ansökningsprocess

 1. Eleven gör en idrottslig ansökan via Svenska Fotbollförbundets söksida Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. senast 1 december 2023.
 2. Eleven ansöker till Arlandagymnasiet enligt ordinarie gymnasieantagning 15 februari 2024.

Rekryteringsgrupp

Följande aktörer tar ansvar för rekryteringsprocessen:

 • Instruktörer på NIU Arlandagymnasiet
 • Idrottsmentor/rektor Arlandagymnasiet
 • SDF - Upplands FF genom tex FU eller SU pojkar och/eller SU flickor

Rekryteringsprocess

Rekryteringsprocessen sker i sju steg:

 1. Ansökningarna sammanställs hos Svenska Fotbollförbundet och finns tillgängliga 2 december för
  Arlandagymnasiet.
 2. Upplands FF:s (flick respektive pojk) skapar, utifrån sina kunskaper om spelarna i distriktslagsverksamheten, en form av ranking. För de sökande som inte finns i distriktet Uppland (som Arlandagymnasiet tillhör) kommer vi ta hjälp av hemmadistriktets spelarutbildare för referenser.

  De utgår ifrån följande kriterier som är uppsatta av SvFF:
  Ha fotbollsspecifika kunskaper och färdigheter
  Ha idrottspsykologiska kunskaper och färdigheter
  Ha sociala kunskaper och färdigheter
  Ha organisatoriska kunskaper och färdigheter
  Ha studieambition

 3. Samtliga spelare som sökt NIU kallas till minst en provträning. Den 5 december 2023 genomförs den första provträningen, separat inbjudan sänds ut den 2 december till sökande.
 4. NIU instruktörer genomför provträningen.
 5. Intervjuer genomförs med de pojkar och flickor som är högst rankade från provträningen. Intervjuer kan ske under samma dag men också vid annat tillfälle. Alla som kallas till provträning kommer inte att bli intervjuade.
 6. Den gemensamma bedömningen som görs av samtliga aktörer ligger till grund för det beslut som Arlandagymnasiet tar om vilka som får en idrottslig antagning till NIU. För att få en slutlig antagning måste eleven som fått en idrottslig antagning också uppnå tillräckliga betyg för sökt program på Arlandagymnasiet, det vill säga elever som kommer in på sökt program OCH får en idrottslig antagning är de som får en NIU-plats. Skolan är, som Skolverket föreskriver, ansvarig huvudman för vilka som antas till NIU.
 7. Beslut meddelas eleven, kategori A – Antagen eller R – reserv (utan inbördes ordning).

Rekryteringsprocess NIU Handboll

Här hittar du information om hur rekryteringen till NIU Handboll på Arlandagymnasiet går till.

Ansökningsprocess

 1. Eleven gör en idrottslig ansökan via Svenska Handbollsförbundets söksida Länk till annan webbplats. senast 1 december 2023.
 2. Eleven ansöker till Arlandagymnasiet senast 15 februari 2024.

Rekryteringsgrupp

Följande aktörer tar ansvar för rekryteringsprocessen:

 • Instruktörer på NIU handboll på Arlandagymnasiet
 • Rektor för NIU Handboll på Arlandagymnasiet

Rekryteringsprocess

Elevansökningsprocessen sker nu i följande steg:

 1. Eleven fyller i den webbaserade intresseanmälan senast 1 dec 2023.
 2. I december-januari kallar handbollsgymnasiet spelaren till uttagningsträning. Skolan kallar alla spelare som valt skolan i 1:a, 2:a, 3:e och 4:e-hand på den webbaserade ansökningsblanketten. Kallelsen går till den e-postadress som angetts i ansökan, så var noga med vilken mailadress ni anger när ni registrerar er i ansökningsportalen.
 3. Eleven genomför provträningen på sökta NIU gymnasier senast den 16 januari 2024. Samtliga NIU gymnasium har informations-/provträningsdagar 6 december 2023 – 16 januari 2024.
 4. 17–19 januari 2024 ger NIU-handbollsgymnasiet eleven besked om han/hon kommit in på handbollsmeriter till gymnasiet. (OBS! Eleven måste även klara gymnasieprogrammets betygskrav för att komma in.)
 5. Tidigast den 17 januari och senast den 25 januari 2024 bekräftar eleven i ansökningsportalen, vilket Handbollsgymnasium han/hon väljer av de som han/hon kommit in på.
 6. Eleven kan bara tacka ja till ett NIU-gymnasium, men behåller sin reservplats på eventuella andra NIU-Gymnasier som hen sökt.
 7. 25 januari 2024 är tidigaste dag för NIU-lärarna att kräva in svar från eleven på erbjuden NIU-plats.
 8. Från och med 26 januari 2024 äger skolan rätt att erbjuda annan elev denna plats om eleven inte tackat ja i ansökningsportalen till sin plats. Reservplats kan alltså erbjudas först detta datum.
 9. Eleven söker ett av handbollsgymnasiets program på kommunens ansökningssida senast i februari 2024. (Precis på samma sätt som alla andra elever på NIU-elevens skola söker till vanliga gymnasieprogram).
 10. Eleven gör omval och söker ett av handbollsgymnasiets program på kommunens ansökningssida innan kommunens omvalsperiod går ut i maj, se följande länk vad som gäller för din kommun. Här ser du vad som gäller för just din kommun. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.