Nationell idrottsutbildning (NIU)

Vill du göra en elitsatsning inom din idrott medan du går på gymnasiet? Är ditt mål en satsning på elitnivå inom fotboll eller handboll? På Arlandagymnasiet kan du kombinder dina studier med en elitsatsning inom din idrott.

Om NIU

Gymansieskolor med nationell idrottsutbildning (NIU) har en miljö som ger elitsatsande ungdomar möjlighet att ta tillvara sin fallenhet för sin idrott. Arlandagymnasiet erbjuder dig som vill satsa på din idrott på elitnivå bra förutsättningar att kombinera dina studier med din idrott.

På Arlandagymnasiets nationella idrottsutbildning (NIU) läser du 400 poäng specialidrott. Du får som elev möjlighet att träna och fördjupa dig i din idrott genom kurserna Idrottsspecialisering 1, 2 och 3 samt Tränings- och tävlingslära 1.

Arlandagymnasiet skapar försutsättning för träning varje dag mellan 8.00-9.30. Instruktörerna avgör hur många träningspass som ska genomföras på morgontid.

NIU Fotboll

Logga Svenska Fotbollsförbundet

Svensk fotboll har genom åren haft mycket stora internationella framgångar med både landslag och klubblag. För att vi också i framtiden ska ha fortsatta framgångar krävs bra utbildning och bra utvecklingsmiljöer för unga fotbollsspelare.

Gymnasieskolor med nationell idrottsutbildning (NIU) ska vara en sådan utvecklingsmiljö – en miljö som ger elitsatsande fotbollsungdomar möjlighet att ta vara på sin fallenhet för sin idrott och som erbjuder bra förutsättningar att kombinera studier och fotboll i spelarens närmiljö. Detta erbjuder Arlandagymnasiet genom NIU Fotboll.

Arlandagymnasiet idrottsutbildning NIU Fotboll uppfyller de krav som Svenska Fotbollsförbundet, Riksidrottsförbundet och Skolverket ställer på Nationellt godkänd idrottsutbildning (NIU). Detta innebär att utbildningen är cetrifierad av Svenska Fotbollsförbundet.

Martin Möller- Lärare

Martin Möller är lärare i fotboll på Arlandagymnasiet. Han kombinerar sitt uppdrag hos oss med sitt uppdrag som spelarutbildningsansvarig på Upplands Fotbollförbund och tränarutbildare för SvFF:s tränarutbildningar. Martin har erfarenhet av att varit tränare i akademimiljöer, sportchef och tränare för distriktslag. Martin har utbildningsnivån UEFA Advanced och UEFA Elite Youth.

Kontakt: Martin Möller martin.moller@arlandagymnasiet.se

NIU Handboll

Logga Svenska Handbollsförbundet

Arlandagymnasiets idrottsutbilndingen NIU Handboll ger dig möjlighet att kunna kombinera dina studierna och med din elitsatsning inom handboll. Utbildningen förbereder dig för spel på elitnivå i framtiden.

Arlandagymnasiet idrottsutbildning NIU Handboll uppfyller de krav som Svenska Handbollsförbundet, Riksidrottsförbundet och Skolverket ställer på Nationellt godkänd idrottsutbildning (NIU). Detta innebär att utbildningen är cetrifierad av Svenska Handbollsförbundet.

Jimmy Karlsson- Ansvarig tränare och fystränare

Jimmy är huvudtränare för Skånela IF herr och har gjort totalt fem elitseriesäsonger i Hammarby, IFK Trelleborg och Skånela IF som spelare. Dessutom har Jimmy många junior- och pojklandskampsmatcher bakom sig. Han är utbildad idrottslärare och specialidrottslärare via gymnastik- och idrottshögskolan i Stockholm.

Dag Lundin- Tränare

Dag har lång erfarenhet som ungdomstränare i Skånela IF och var tidigare tränare för klubbens herrlag där han förde laget till elitserien. Han har även varit aktiv som riksinstruktör vid ett flertal tillfällen.

Magnus Eriksson- Tränare och målvaktstränare

Magnus har varit aktiv i Skånela IF och andra uppländska klubbar under en lång tid och har dessutom erfarenhet av elitserien i handboll på både herr och damsidan.

Kontakt: Jimmy Karlsson jimmy.karlsson@arlandagymnasiet.se

Vilka program kan jag kombinera NIU med?

Du kan kombinera Arlandagymnasiets Nationella idrottsutbildningar (NIU) med följande program:

 • Ekonomiprogrammet
 • Naturvetenskapsprogrammet
 • Samhällsvetenskapsprogrammet
 • Teknikprogrammet
 • Handel- och adminstrationsprogarmmet
 • Barn- och fritidsprogrammet.

Rekryteringsprocess NIU Fotboll

Här hittar du information om hur rekryteringen till NIU Fotboll på Arlandagymnasiet går till.

Ansökningsprocess

 1. Eleven gör en idrottslig ansökan via Svenska Fotbollförbundets söksida Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. senast 1 december 2020
 2. Eleven ansöker till Arlandagymnasiet senast 15 februari 2021.

På grund av Covid19 kommer vi genomföra endast en prövning (januari 2021) och intervjuer kommer ske digitalt.

Rekryteringsgrupp

Följande aktörer tar ansvar för rekryteringsprocessen:

 • Instruktörer på NIU Arlandagymnasiet
 • Idrottsmentor/rektor Arlandagymnasiet
 • SDF - Upplands FF genom tex FU eller SU pojkar och/eller SU flickor

Rekryteringsprocess

Rekryteringsprocessen sker i sju steg:

 1. Ansökningarna sammanställs hos Svenska Fotbollförbundet och finns tillgängliga 2 december för
  Arlandagymnasiet.
 2. Upplands FF:s (Flick respektive pojk) skapar, utifrån sina kunskaper om spelarna i distriktslagsverksamheten,
  en form av ranking. För de sökande som inte finns i distriktet Uppland (som Arlandagymnasiet tillhör) kommer
  vi ta hjälp av hemmadistriktets spelarutbildare för referenser.

  De utgår ifrån följande kriterier som är uppsatta av SvFF:
  Ha fotbollsspecifika kunskaper och färdigheter
  Ha idrottspsykologiska kunskaper och färdigheter
  Ha sociala kunskaper och färdigheter
  Ha organisatoriska kunskaper och färdigheter
  Ha studieambition

 3. Samtliga spelare som sökt NIU kallas till minst en provträning. På grund av Covid19 är det inte säkert att vi kan ge plats för alla hos oss på en provträning till antagningen 2021. Vi gör istället gemensam bedömning med andra NIU Fotboll. Allt för att alla ska få chansen men också för att minska smittspridningen.
 4. NIU instruktörer genomför provträningen. På grund av Covid19 filmas den för vidare bedömning.
 5. Intervjuer genomförs med de pojkar och flickor som är högst rankade från provträningen. Intervjuer kan ske
  under samma dag men också vid annat tillfälle. Alla som kallas till provträning kommer inte att bli intervjuade.
 6. Den gemensamma bedömningen som görs av samtliga aktörer ligger till grund för det beslut som
  Arlandagymnasiet tar om vilka som får en idrottslig antagning till NIU. För att få en slutlig antagning måste
  eleven som fått en idrottslig antagning också uppnå tillräckliga betyg för sökt program på Arlandagymnasiet,
  dvs elever som kommer in på sökt program OCH får en idrottslig antagning är de som får en NIU-plats. Skolan
  är, som skolverket föreskriver, ansvarig huvudman för vilka som antas till NIU.
 7. Beslut meddelas eleven, kategori A – Antagen eller R – reserv (utan inbördes ordning)

Rekryteringsprocess NIU Handboll

Här hittar du information om hur rekryteringen till NIU Handboll på Arlandagymnasiet går till.

Ansökningsprocess

 1. Eleven gör en idrottslig ansökan via Svenska Handbollsförbundets söksida Länk till annan webbplats. senast 1 december 2020.
 2. Eleven ansöker till Arlandagymnasiet senast 15 februari 2021

Rekryteringsgrupp

Följande aktörer tar ansvar för rekryteringsprocessen:

 • Instruktörer på NIU handboll på Arlandagymnasiet
 • Rektor för NIU Handboll på Arlandagymnasiet

Rekryteringsprocess

Ändring av ansökningsprocessen till NIU Handboll våren 2021

Bakgrund till beslutet: Folkhälsomyndigheten skärpte den 22 december 2020 de tidigare utfärdade restriktionerna. För svensk handbolls del innebär det att fram till den 24 januari 2021 rekommenderas att träning inte sker inomhus och att inga matcher för barn/unga födda 2005 och senare ska spelas. Läs mer på folkhalsomyndigheten.se. Detta föranleder att vi måste ändra tidsplanen för elevernas ansöknings-/antagningsprocess till NIU Handboll.

Elevansökningsprocessen sker nu i följande steg:

 1. Eleven fyller i ansökan via Svenska Handbollsförbundets söksida senast 1 december 2020.Den kommer hen åt genom att klicka på ansökningsknappen Här ansöker du till NIU Handboll, längre upp på denna sida. Ansökan öppnar 15 september 2020.
 2.  I december-februari kallar handbollsgymnasiet spelaren till uttagningsträning. Skolan kallar alla spelare som valt skolan i 1:a, 2:a, 3:e och 4:e-hand på den webbaserade ansökningsblanketten. Kallelsen går till den e-postadress som angetts i ansökan. Den hittar ni genom att logga in i ansökningsportalen, så var noga med vilken mailadress ni anger när ni registrerar er i ansökningsportalen.
 3.  VIKTIGT! Eleven söker ett av handbollsgymnasiets program på kommunens ansökningssida senast i februari 2021. (Precis på samma sätt som alla andra elever på hens skola söker till vanliga gymnasieprogram).
 4. Eleven genomför provträningen på NIU gymnasiet senast 16 april 2021.
 5.  19-21 april 2021 ger handbollsgymnasiet eleven besked om hen kommit in eller ej på handbollsmeriter till gymnasiet. (OBS! Eleven måste även klara gymnasieprogrammets betygskrav för att komma in.)
 6. 27 april 2021 är tidigaste dag för NIU-lärarna att kräva in svar från eleven på erbjuden NIU-plats.
 7.  Tidigast den 22 april och senast den 27 april 2021 bekräftar eleven i ansökningsportalen, vilket handbollsgymnasium hen väljer av de som hen kommit in på.
 8. Eleven kan bara tacka ja till ett NIU-gymnasium.
 9. Från och med 28 april 2021 så äger skolan rätt att erbjuda annan elev denna plats om eleven inte tackat jag till sin plats i ansökningsportalen.
 10. Elever med reservplats tackar ja/ner till erbjuden reservplats.
 11. Eleven gör omval och söker ett av handbollsgymnasiets program på kommunens ansökningssida innan kommunens omvalsperiod går ut i maj, se följande länk vad som gäller för din kommun. Här ser du vad som gäller för just din kommun. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.