Publicerad:

Japanska arkitekter imponerade av vårt gysär

”Det här är på riktigt.” Det var en återkommande kommentar när fyra arkitekter från Japan besökte gymnasiesärskolan på Arlandagymnasiet den 29 mars.

En grupp arkitekter som är involverade i renovering och nybyggnad av särskolor i Nagano i Japan besöker just nu Stockholm för att hämta inspiration och goda exempel. De fyra arkitekterna ville bland annat se en svensk gymnasiesärskola med inriktning på yrkesträning. Och då passar ju Arlandagymnasiet perfekt.

I går den 29 mars tog vår rektor Angelica Castenskiold tillsammans med en grupp lärare och elever emot dem – och det blev en hit. Speciellt intresserade var arkitekterna av metodsalarna och hur gysärs lokaler är en del av hela gymnasiebyggnaden. Under två timmar fick de se fordonshallen, metodköket och butiken, men också klassrum och lärarrum.

Flera personer med japanskt ursprung tittar intresserat på en mobilskärm, som en lärare visar upp.

Bland annat gymnasiesärskolans butik fick besök av en grupp arkitekter från Japan.

Att gysärs yrkesinriktning bedrivs i samma lokaler som för övriga elever på skolan var något som imponerade och ledde till massor av frågor. De gillade också tanken på att alla elever på gysärs nationella program driver UF-företag. Kommentaren ”det här är på riktigt” hördes mer än en gång, och de konstaterade att våra elever får bra förutsättningar att bli förberedda för yrkeslivet.

Detta var det andra internationella studiebesöket på Arlandagymnasiet på en dryg vecka. Den 21 mars var två regeringsrepresentanter från Ukraina på besök, nyfikna på yrkesutbildning för elever på gymnasiet i Sverige Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..