Publicerad:

Nu är flygsimulatorn invigd

Den 31 januari invigdes vår flygteknikutbildnings egen flygsimulator, där man sitter i en cockpit och testflyger med en stor bildskärm utanför flygplansfönstren. Nu ska den börja användas i undervisningen.

I ungefär ett år har vi jobbat med att bygga och installera simulatorn av typen Airbus A320 i ett av rummen i utbildningslokalerna på Arlanda. Den 31 januari var det äntligen dags för utbildnings- och arbetsmarknadsnämndens ordförande Mattias Askerson att officiellt inviga simulatorn genom att klicka upp ett stolsbälte i stället för att klippa band.

Alla knappar och reglage finns på plats och fungerar precis som i en cockpit. Nu kan man göra realistiska flygningar och starta och landa med samma känsla som i verkligheten. Ljud från motorer och kabinen och vibrationer i sätet gör upplevelsen helt autentisk.

Att ha koll på alla funktioner i en cockpit är superviktigt för en blivande flygmekaniker. Att felsöka och känna igen olika system är något som möter eleverna i praktik på företag och senare i yrkeslivet.

Bara att stänga av strömmen i ett flygplan är något som inte är helt enkelt, men som man så klart måste behärska, säger Johan Willgard, yrkeslärare i flygteknik.

Inom de kommande tre åren behöver 88 procent av underhållsverkstäderna inom flygbranschen anställa flygmekaniker.

Branschen skriker efter kunniga flygmekaniker och vår utbildning är en viktig kugge för att flygtrafiken ska fortsätta fungera. Flygsimulatorn är den enda i sitt slag bland liknande utbildningar, vilket ger eleverna en fördel när de kommer ut i arbetslivet, säger Mattias Askerson (M), ordförande för utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden i Sigtuna kommun.

En kille sitter i en mörk cockpit med reglage och knappar som lyser runt omkring honom. Genom fönstren ser man en skärm med ett alplandskap.

Ett annat syfte med flygsimulatorn är att placera utbildningen i framkant när det gäller modern teknik och tekniska hjälpmedel i utbildningen.

Vi har en unik utbildning, men det är svårare idag att locka elever till yrkesprogram på gymnasiet. Vi vill förmedla hur spännande det här yrket är, och hur viktig en flygmekaniker är för flygtrafiken. Det handlar ju inte bara om passagerartrafik, utan Sverige är också beroende av fraktflyg och samhällsnyttig trafik som ambulans- och polisflyg, fortsätter Johan Willgard.

Läs mer i ett pressmeddelande från Sigtuna kommun. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.