Publicerad:

Inget traditionellt student­firande i de kommunala gymnasie­skolorna i Stockholms län

Allt traditionellt studentfirande ställs in i år, till följd av corona-pandemin.
Det gemensamma beslutet har fattats av alla Stockholms läns kommuner som ingår i den regionala gymnasieregionen. Beslutet omfattar alla länets kommunala gymnasieskolor och gymnasiesärskolor och därmed Arlandagymnasiet.

Bakgrunden är att gymnasieskolorna bedömer att ett traditionellt firande inte kan arrangeras utan risk för smittspridning av Covid-19.
Sedan den 18 mars har gymnasieskolorna haft distansundervisning i syfte att minska smittspridningen i samhället. Utöver det finns rekommendationer om att minimera sociala kontakter och förbud mot folksamlingar över 50 personer.
Till traditionellt studentfirande hör exempelvis studenternas utspring från skolan, och samlingarna av anhöriga och vänner som tar emot dem på skolgården.
Sigtuna kommun håller just nu på att planera för hur kommunens studenter ändå ska kunna få en högtidlig betygsutdelning, samtidigt som myndigheternas rekommendationer följs.
Hur, när och var betygsutdelningen skulle kunna komma att ske, återkommer vi med så fort logistikplanering med mera är klar.

Frågor och svar om studenten

Varför ställer Sigtuna kommun in studentfirandet?

Samtliga kommunala gymnasieskolor i Stockholms län tog den 14 april det gemensamma beslutet att ställa in studentfirandet. Detta på grund av att det inte finns möjlighet att arrangera exempelvis utspring och firande på skolgården och samtidigt förhindra smittspridning enligt Folkhälsomyndighetens rekommendationer.

Vad händer med mösspåtagningen?

På grund av risk för spridning av coronaviruset så har Arlandagymnasiet beslutat att ställa in årets mösspåtagning. Vi förstår att det innebär en stor besvikelse för alla elever men under rådande omständigheter ser vi inte hur vi skulle kunna organisera en sådan aktivitet i enlighet med de riktlinjer som nu råder.

Kommer fristående gymnasieskolor också ställa in studentfirandet?

Det är huvudmannens ansvar och beslut men Sigtuna kommun har en bra dialog med de fristående skolorna.

Kan man inte genomföra utspringet i mindre grupper eller klassvis olika dagar?

Bedömningen är att det inte kommer att gå att följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer för att minska smittspridning, bland annat när det gäller att hålla avstånd mellan elever, samling av anhöriga på skolgården och att många också kommer resa kollektivt i länet för att komma till skolorna.

Hur får jag mitt slutbetyg?

Sigtuna kommun arbetar för att betygsutdelningen ska kunna ske under högtidligare form, och samtidigt följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer. Det är 12 klasser och omkring 260 avgångselever, så det krävs en stor logistisk planering men vi återkommer så fort vi kan med datum, tider och platser för detta.

Det är långt till juni. Kan man inte vänta och fatta beslut senare?

Många vill och behöva veta hur det blir då studentfirandet är något som planeras i förväg både för elever, vårdnadshavare och skolor/kommuner. Vi kan bara fatta beslut utifrån de fakta vi har i nuläget och de rekommendationer som myndigheterna ger.

Kan beslutet komma att ändras?

Om situationen förbättras avsevärt och Folkhälsomyndighetens rekommendationer skulle förändras finns förstås möjlighet att ändra beslutet.

Om man ska ha studentflak eller boka festlokal är väl ändå en privat sak?

Ja, skolan/kommunen kan bara besluta om det vi har rådighet över, men det kan vara klokt att överväga att boka av studentflak och festlokal eftersom övriga ceremonier alltså ställs in.