Information om corona­viruset (covid-19)

Sigtuna kommun bevakar händelseutvecklingen av coronapandemin och följer de rekommendationer som myndigheterna tar fram. Tillsammans hjälps vi åt att minska smittspridningen.

Senaste nytt

Från och med 30 april kommer barn och ungdomar födda år 2002 och senare att återigen få tävla eller spela match på kommunens utomhusanläggningar. En match eller tävlingsdag per lag/person och vecka är det som gäller.

På grund av det rådande läget med hög smittspridning i samhället och en mycket nasträngd situation inom sjukvården, har det beslutats att många av de nationella restriktinerna förlängs till 17 maj. Exempelvis måste serveringsställen fortfarande stänga klockan 20.30.

Smittskydd Stockholm rekommenderar i och med läget i regionen att gymnasieskolorna fortsätter att bedriva viss fjärr- och distansundervisning i ytterligare några veckor.

Från och med 23 mars 2021 rekommenderas de personer som haft nära kontakt* med en person med covid-19 att provta sig.
De nya rekommendationerna gäller vuxna och ungdomar på gymnasiet.

*Med nära kontakt menas att den smittade ska ha varit inom 2 meters avstånd i minst 15 minuter.

Text uppdaterad 30 april 2021

Vaccination mot covid-19

Många av er kommuninvånare har frågor om vaccination mot covid-19 och när det är er tur att vaccineras. Det är Region Stockholm som har ansvaret för planering och genomförandet av vaccinationen och kommer skicka ut mera information när det är dags för just dig att boka tid för vaccination. Här kan du läsa mer om vaccinering.

Tillsyn av den tillfälliga covid‑19‑lagen

Från och med den 10 januari 2021 gäller en tillfällig covid-19-lag i Sverigelänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Enligt lagen kan regeringen och myndigheter besluta om begränsningar och åtgärder för att förhindra smittspridning. Länsstyrelsen kontrollerar att besluten följs. De verksamheter som för närvarande är aktuella för tillsyn är gym- eller sportanläggningar för inomhusaktivitet, badhus, handelsplatser, allmänna sammankomster och offentliga tillställningar samt yrkesmässig uthyrning/användning av platser för privata sammankomster.

Läs mer om Länsstyrelsens tillsynsansvar på deras hemsida.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Tillfälliga förändringar i våra verksamheter

Kontaktcenter

Våra Kontaktcenter påverkas av den rådande pandemin, se vilka öppettider som gäller på våra Kontaktcenter.

Trygghetscenter

Är stängt på grund av den rådande pandemin.

Evenemang

All scenkonst för allmänheten är inställd. Håll uppsikt i vår evenemangskalender för mera information.

Bibliotek

Biblioteken i Sigtuna kommun håller öppet men med olika begränsningar. Till exempel kommer det att gå att hämta reserverade böcker på plats i Märsta, Sigtuna och Rosersberg. För de i riskgrupp erbjuds hemkörning av böcker. Biblioteksservice sker digitalt och på distans.

Sigtuna museum och Valstakonst

Besök Sigtuna museum och Valstakonst för uppdaterad information.

Simhallar

Simhallarna är stängda för allmänheten och samtliga tidsbundna tränings- och simkort är fortsatt pausade. Följande undantag gäller dock:­

 • Midgårdsbadet håller öppet för invånare som av medicinska eller rehabiliteringsskäl har behov av sim- och rehabiliteringsträning.
 • ­Midgårdsbadet och Sigtuna Fritidscenter håller öppet för skolverksamhet och föreningsaktiviteter för barn födda år 2002 eller senare.

Pinbackshallens ishallar

Pinnbackshallen är öppen för skolor och organiserad föreningsledd verksamhet i mindre grupper med barn födda 2002 eller senare. Omklädningsrummen är fortsatt stängda.

Ung i Sigtuna

Våra fältarbetare arbetar enligt schema på kvällar och helger med uppsökande verksamhet men med skärpta restriktioner gällande avstånd och fysisk kontakt.

Fritidsgårdarna

Ungdomens hus öppnas upp med pandemirestriktioner från den 25 januari 2021 för de som är födda år 2005 och senare, och flera rum i Forum ska användas. Övriga fritidsgårdar stängda. Verksamhet bedrivs utomhus eller digitalt.

Brobygget

Brobygget är öppet med samma restriktioner som övrig idrottsverksamhet inomhus. Verksamhet bedrivs i mindre grupper för åldrar födda år 2002 och yngre.

Kulturskolan

Kulturskolans undervisning för ungdomar födda 2001 och tidigare är fortsatt omställda till digital undervisning. För elever födda 2007 och tidigare sker undervisning digitalt under vecka 10. Från måndag 15 mars återgår dessa elever till undervisning på plats. Kulturskolans orkestrar, ensembler och föreställningar/konserter är fortsatt inställda.

Inomhusanläggningar för idrott

Idrottsanläggningarna inomhus är öppna för skolor och organiserad föreningsledd verksamhet i mindre grupper med barn födda 2002 eller senare. Omklädningsrummen är fortsatt stängda. Skolor kan dock nyttja omklädningsrummen.

Utomhusidrott

Samtliga utomhusanläggningar för idrott kommer fortsätta att hålla öppet för skolor, spontanidrott samt organiserad föreningsledd träning i mindre grupp. Omklädningsrummen i anslutning till utomhusanläggningarna är fortsatt stängda.

Personligt ansvar

Du har ett personligt ansvar för att skydda dig själv och andra mot spridningen av covid-19. Särskilt viktigt är att du skyddar personer i riskgrupper mot smitta. Du är därför skyldig att:

 • Stanna hemma vid symtom
  Har du symtom på covid-19 ska du stanna hemma. Du rekommenderas även att testa dig för pågående infektion.
 • Begränsa nya nära kontakter
  Umgås bara med personer du normalt träffar, personer du bor med eller några få vänner och närstående utanför hushållet. Håll alltid avstånd till andra personer du träffar. Umgås helst utomhus.
 • Hålla avstånd till andra och undvika platser med trängsel
  Håll alltid avstånd till andra människor. Det gäller både inomhus och utomhus.
  Undvik platser som butiker, köpcentrum och kollektivtrafik om det är trångt.
  Handla ensam och vistas inte i butiker under längre tid än nödvändigt.
 • Resa på ett så smittsäkert sätt som möjligt
  Undvik kollektivtrafik och andra färdmedel där det inte går att köpa platsbiljett. Vid resa med kollektivtrafik inom Stockholms län, använd munskydd.
  Undvik att träffa nya kontakter under resan och på resmålet.
  Säkerställ att du kan isolera dig på ditt resmål eller kan ta dig hem utan att smitta andra om du får symtom på covid-19.
 • Arbeta hemifrån så ofta du kan
  Kom överens med din arbetsgivare om att arbeta hemifrån när detta är möjligt.
  Om du måste åka till arbetet bör du anpassa dina arbetstider så du kan undvika trängsel i kollektivtrafiken och på arbetsplatsen.
 • Hålla en god handhygien
  Tvätta händerna regelbundet och noggrant med tvål och vatten.
  Tvätta alltid händerna före måltid och efter toalettbesök samt när du befunnit dig i offentliga miljöer.
 • Vara försiktig när du besöker personer som är 70+ eller tillhör en riskgrupp
  Var extra noga med att följa alla råd och rekommendationer. Folkhälsomyndigheten har information om hur du kan umgås på ett säkert sätt.
  Besök på äldreboenden ska ske under säkra former. Följ boendets besöksrutiner.
  Om du haft covid-19 under våren är det inte säkert att du fortfarande har en mindre risk att smittas och att smitta andra.

Läs mer på Krisinformations webbplatslänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Information från ansvariga myndigheter

Mer information från ansvariga myndigheter om viruset och smittspridning.

Translate

Press the pink button "Activate translation" if you need this page translated* into your language. Choose the language of your choice in the "pop up bar" when activated.