Arlandagymnasiet startar e-sportutbildning

2015-01-28

Som första skola i Sverige kommer Arlandagymnasiet i Sigtuna kommun att starta en e-sportutbildning. Sedan 2011 har Arlandagymnasiet ett brett utbud av idrottsutbildningar och e-sporten kommer att likställas med de andra idrotterna.
En ungdom som vill satsa på e-sport ska alltså kunna ges samma möjlighet att satsa på en karriär inom sin sport som en elev som vill bli professionell handbollsspelare.

E-sport, som är ett samlingsbegrepp för tävlingar som utförs på datorer eller spelkonsoler, är på väg att bli en av de mest populära sporterna i världen sett till antalet utövare.

Forskning visar att spelande ungdomar utvecklar sina kognitiva förmågor, får bättre minne och blir bättre problemlösare. För att bli riktigt bra krävs det dessutom en god fysik för att klara långa stunder av hög koncentration och precision.
Arlandagymnasiet kommer därför att skapa en utbildning med balans mellan fysisk och mental träning. Utbildningen kommer således inte enbart att handla om själva spelandet, utan minst lika mycket om att skapa rätt förutsättningar för att kunna lyckas med sitt spelande.

Sverige tillhör dominanterna

- Skolvärlden måste rent generellt bli bättre på att utbilda elever till den samtid där vi befinner oss, detta är ett bra bevis på just detta, säger Ibrahim Khalifa (S) som är ordförande i Utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden i Sigtuna kommun.

Fullt utbyggt kommer e-sportutbildningen på Arlandagymnasiet att bestå av fyra lektioner i veckan, 115 minuter per lektion. Under första året kommer undervisningen att ligga på tre lektioner i veckan.

Inledningsvis erbjuds 5-7 platser per år med start läsåret 2015/16 och planen är att öka till 25-30 elever totalt över tre årskurser i samband med läsåret 2017/18.

Sverige har sedan början av 2000-talet varit en av de mest dominanta nationerna i flera olika spelgrenar och har tagit en mängd VM-medaljer. 2014 uppgick de sammanlagda prissummorna på de olika internationella turneringarna som arrangeras runt om i världen till motsvarande 240 miljoner kronor.

Presskontakt:
Anna Jernberg Carlson
Pressekreterare Sigtuna kommun
073-666 53 36
anna.jernberg-carlson@sigtuna.se

Dela på

Dela till Facebook Dela till Twitter Dela till LinkedIn Dela med e-post
Synpunkter & felanmälan