Extravuxen

Som extravuxen är du en trygg vuxen som regelbundet träffar en ungdom några gånger i veckan. Det är ungdomens behov av en vuxen utanför det egna nätverket som styr hur ofta ni ses och vad ni gör tillsammans.

Vad är Extravuxen?

Extravuxen är en ny insats (2022) som Sigtuna kommun har startat i samarbete med organisationen Maskrosbarn. Insatsen vänder sig till ungdomar från 13 år.

Att vara en extravuxen är en viktig insats som styrs av ungdomens behov att träffa en trygg vuxen utanför det egna nätverket. En eller ett par dagar i veckan gör ni någonting meningsfullt tillsammans. Det kan handla om att träffas och göra aktiviteter, samtala och förbereda ungdomen på kommande vuxenliv. Ungdomen har också möjlighet att sova över hos dig ett par nätter per månad.

Planeringen för träffarna gör du och ungdomen tillsammans. Du är en trygg person med ett eget boende och en ordnad tillvaro som vill stötta en ungdom regelbundet på din fritid.

En flicka i lila tröja sover i en grå soffa. En svartvit katt ligger bredvid.

En extravuxen är en trygg person utanför det vanliga nätverket för en ungdom. Foto: Åsa Lännerström/Johnér

Erfarenhet och utredning

Insatsen vänder sig till ungdomar från 13 år och uppdraget som extravuxen handlar om att vara ett stöd för ungdomen och bidra till ett utökat nätverk samt bistå med en trygg plats att komma till när det är jobbigt hemma. Kontakten kan också ha som syfte att bryta en negativ utveckling hos ungdomen.

Det krävs ingen särskild utbildning för att bli extravuxen. Däremot är det önskvärt att du har erfarenhet av att vägleda ungdomar samt att du har en egen bostad och en i övrigt ordnad tillvaro. Uppdraget som extravuxen kräver flexibilitet då det främst är ungdomens behov som ska vara i fokus för att avgöra när träffarna ska ske och när övernattning är aktuellt.

Det är socialtjänsten som gör en utredning av dig och bedömer om du har rätt förutsättningar för uppdraget. Utredningen består av olika delar som att titta på din livssituation och dina personliga förutsättningar för att bli extravuxen. Inom ramen för utredningen ingår också hembesök, referenstagning och inhämtning av olika registerutdrag.

Omfattning

Uppdraget pågår så länge som vi på socialtjänsten bedömer att barnet har behov av dig som extravuxen. Det kan röra sig om allt från några månader upp till flera år. Du kan också själv ta initiativ till att avsluta uppdraget.

Ersättningar

För uppdraget utgår det ersättning, som består av två delar: omkostnader och arvode. Omkostnadsdelen är för de faktiska kostnaderna du har för uppdraget och den andra delen är ett fast arvode. Det är socialtjänsten som fattar beslut om storleken på ersättningen. Som vägledning för kommunerna har Sveriges kommuner och regioner (SKR) tagit fram rekommendationer för ersättningsnivåer för kontaktfamiljer Länk till annan webbplats..

Har du frågor? Låter det intressant? Hör av dig!

Skicka e-post till kontaktcenter@sigtuna.se eller kontakta vår familjehemssekreterare via telefon 08- 591 260 00 om du vill ha mer information.

Eller anmäl ditt intresse i vår e-tjänst.

Hjälpte informationen på denna sida dig?

Meddela fel på sidan

Här kan du meddela om du saknar något eller om du hittat ett fel på denna sida.


Jag vill ha svar till min e-postadress. Obligatoriskt om du vill få ett svar.
Det du skickar till kommunen blir allmän handling.