Publicerad:

Tioårsjubileum för bokkiosken i Sigtuna stad

Det är inte bara världsboksdagen den 23 april, det är också födelsedag för den lilla bokkiosken i Sigtuna stad. Och i år är det dessutom tioårsjubileum för Sveriges kanske minsta bibliotek.

Den lilla bokkiosken står vid slutet av Sveriges äldst bevarade gata, Stora gatan, och precis intill Lilla torget. Den står där året om, men på Världsboksdagen den 23 april är det tradition att den invigs för säsongen. Och i år fyller bokkiosken 10 år!

Den 23 april klockan 10.00 öppnas de små dörrarna för första gången för i år och alla är välkomna att komma och låna en bok. Eller två. Det är gratis att ta en bok, och det behövs inget lånekort. Det går även bra att lämna en egen bok där för den som vill.

Bokkiosken håller öppet dygnet runt under sommaren, och stänger framåt hösten när det börjar blir dåligt väder.

Förutom litteratur av olika slag finns det också en gästbok i bokkiosken, och under åren har många, många sådana böcker fyllts med hälsningar från jordens alla hörn. Ett tydligt bevis på hur uppskattad bokkiosken i Sigtuna är. Är du nyfiken på vad som skrivits, kommer Sigtunastiftelsens bibliotek att öppna en utställning om bokkioskens historia den 2 maj.

Välkomna att komma och låna böcker, eller bara titta på den fina gamla telefonkiosken som fick ett nytt liv som bokkiosk för tio år sedan.

En riktigt gammal modell av telefonkiosk i grönt står under ett träd. På telefonkiosken står det "Bokkiosk".

Den lilla bokkiosken i slutet av Stora gatan i Sigtuna stad har blivit mycket populär. I år har den funnits i tio år.