Publicerad:

Hållbart mattänk med smaken i fokus

Maten ska ner i magen, inte i soptunnan. Att laga god skolmat som eleverna gillar är ett effektivt knep för att minska matsvinnet, och är till på köpet även ekonomiskt.

Jonny Salviander är ny chef för måltidsservice. Han menar att smakar det gott så äts det upp och eleverna blir mätta.

Livsmedelsproduktionen gör ett stort klimatavtryck. Skulle vi äta upp allt vi producerar skulle det göra stor skillnad. Att allt ska vara gott som man lagar är ju egentligen en ganska enkel grundtanke, säger Jonny Salviander.

Inom måltidsservice arbetar man kontinuerligt med tre begrepp. Tillagningssvinn, tallrikssvinn och serveringssvinn. Tillagningssvinn är till exempel det som blir över av en matvara, det som du inte använder som till exempel skal och stjälk. Att köpa matvaror som är färdighackade minskar svinnet. Serveringssvinn är när man lägger fram för mycket och maten inte äts upp.

Camilla Lindström är områdeschef inom måltidsservice och förklarar:

Vid slutet av en lunch kan personalen se till att ställa fram mindre mat så att det som ställs fram går åt. Det som står kvar i köket kan vi sedan snabbt kyla ner och göra nya maträtter av. Just att återanvända tillagad mat är något vi arbetar aktivt med och vill bli bättre på. Det är både hållbart och ekonomiskt.

Tallrikssvinn har skolorna arbetat med länge.

Vi har till exempel vågar där barnen skrapar av mat de inte äter upp. Vi har även introducerat smakskedar. Då kan eleverna prova mat innan de lägger upp på tallriken. Båda koncepten har fallit ut väl, säger hon.

Jonny Salviander säger att just tallrikssvinnet ligger i fortsatt fokus för hela 2024 och just nu utvärderar man om man ska ta upp en idé som hamnade i dvala under pandemin, att några elever ska få utbilda sig till matsvinnsambassadörer för att sedan få utbilda sina kamrater.

Att just involvera elever i vårt arbete kring matkultur känns viktigt. Allt från hur man hanterar råvaror, hur de ska tillagas, hur man tänker kring näringsriktig mat och hur man ska tänka ekologiskt. Jag tycker till exempel att konceptet kockfritids är jättebra! Jag blev imponerad av hur fint maten presenteras på förskolor och skolor när jag började här i Sigtuna kommun.

Fakta måltider per ätande

  • 53 procent svenska råvaror
  • 43 procent ekologiska råvaror
  • 1,8 kg Co2
  • 35 gram i svinn (riksgenomsnittet ligger på 56 gram för skolan och 71 gram på förskolan)
  • Tillagningssvinn 5 gram (riksgenomsnittet ligger på 9 gram)
  • Serveringssvinn 9 gram (riksgenomsnittet ligger på 20 gram för skolan och 32 gram på förskolan)
Tre elever står vid servering av mat och tar mat.

"Jag blev imponerad av hur fint maten presenteras på förskolor och skolor när jag började här i Sigtuna kommun", säger Jonny Salviander ny chef för måltidsservice.