Publicerad:

Är du ung och varit med om ett brott? Då kan du prata med vårt stödcentrum

Om du har blivit utsatt för eller vittne till ett brott och är upp till 20 år kan du få hjälp genom den tuffa tiden efteråt. Du kan prata anonymt med oss och få det stöd du behöver.

Oavsett om något har hänt i skolan, på bussen, på gatan eller i mobilen: Att vara ung och behöva hantera följderna av ett brott kan vara traumatiskt och skapa en massa känslor. Samma sak om du har blivit vittne till något brottsligt – kanske när en kompis eller en släkting råkat illa ut. Det är helt enkelt inte lätt att hantera allt själv. Hos vårt stödcentrum kan du som är från 10 till och med 20 år prata med våra kuratorer och få stöd att ta dig igenom den tuffa tiden efteråt, och samtidigt få veta hur en polisanmälan, rättsprocess och eventuell rättegång fungerar. När du har kontakt med oss behöver du inte säga vem du är.

Barn och unga som varit med om ett brott kan känna ilska, skam, rädsla, skuld, koncentrationssvårigheter – eller också ingenting alls. Det är helt okej. Hos oss på Stödcentrum Nordväst hjälper vi barn och unga, men ger också stöd till deras anhöriga så att de kan vara stabila vuxna, säger Jenny Ottosson, samordnare på Stödcentrum Nordväst.

Stödcentrum Nordväst har funnits i snart 16 år och har mycket erfarenhet av att prata med unga som befinner sig i en stressad situation. När något har inträffat kan vi snabbt fånga upp de unga som behöver vårt stöd.

Ibland är det en fördel att prata med en vuxen som inte är din förälder eller någon annan du känner. Vi kan vara mer neutrala och är vana att berätta till exempel hur polisen arbetar när ett brott har inträffat, fortsätter Jenny Ottosson.

Stödcentrum Nordväst är ett samarbete mellan åtta kommuner och vänder sig till barn och ungdomar från 10 till och med 20 år bosatta i Sigtuna, Upplands Väsby, Sollentuna, Solna, Sundbyberg, Ekerö, Järfälla och Upplands Bro. Personer som har fyllt 21 år kan vända sig till Brottsofferjouren.

Stödcentrum Nordväst erbjuder olika typer av stöd

  • Stödsamtal som utgår från vad du själv vill prata om kring brottet och möjlighet att bearbeta händelsen. Vi kan ha samtal på plats, på telefon eller digitalt.
  • Praktisk hjälp i kontakten med polis, åklagare, försäkringsbolag. Till exempel hur du gör en anmälan eller hur du gör för att få eventuellt skadestånd.
  • Stöd att förbereda dig inför en eventuell rättegång.
  • Stöd till föräldrar, vårdnadshavare och andra anhöriga
Grå soffor och fåtöljer runt ett bord i ett mottagningsrum. En vuxen person sitter i en av fåtöljerna och väntar på en ungdom.

På Stödcentrum Nordväst får du hjälp och stöd med tankar och känslor om du varit med om ett brott. Men du kan också träffa oss digitalt eller per telefon. Foto: Sigtuna kommun