Publicerad:

Från invånarförslag till invigning av ny OCR-bana

I fredags invigdes vår efterlängtade OCR-bana i Hällsbo. Guldmedaljören Johanna Dermer bjöd på expertuppvisning och passade på att dela med sig av varför hon gillar den här sporten så mycket.

Band i gult och blått klipps framför ett av hindren i OCR-banan.

Fredric Wismar och Niklas Asplund klipper bandet i sällskap av kultur- och fritidschef Lars Palmér.

Hösten 2018 fick kommunen in flera invånarförslag om att bygga en OCR-bana vid Hällsbospåret. I fredags kunde två av dessa invånare - Fredrik Wismar och Niklas Asplund, äntligen klippa bandet till vår nya Hällsbobana.

Utöver klarblå himmel, fika och gemenskap bjöd fredagens invigning på expertuppvisning av den flerfaldiga guldmedaljören Johanna Dermer som har tävlat i OCR runt om i Sverige och flera andra länder sedan 2015. Vi passade på att fråga henne vad hon gillar allra mest med den här sporten.

OCR har en sån variation på träningen, både kondition, styrka och smidighet. Sedan är det så himla roligt att få känna sig som ett barn igen - att krypa i lera, hoppa över hinder och klättra, säger hon och fortsätter: vid tävlingar är det en fantastisk gemenskap där man delar med av tips och råd utan prestige.

Johanna Dermer hoppar mellan plattor som är ett av hindren.

Johanna Dermer inviger ett av hindren. Foto: Sigtuna kommun

Klättra, kryp, hoppa och balansera

Vår cirka 2,5 kilometer långa OCR-bana består av 12 olika slags hinder som utmanar dig att klättra, krypa, hoppa och balansera. Här finns hinder för korta såväl som långa personer, som testar din uthållighet, styrka, snabbhet, smidighet och mental kapacitet.

Det är en rolig bana som passar alla, med hinder som är anpassade för barn och nybörjare, samtidigt som det finns hinder som utmanar även den bästa, säger Johanna Dermer som har bidragit med tips på typ av hinder, placering och utformning av banan.

Det finns hinder som är fysiskt utmanande, men även mentalt.

Dragons back är ett exempel på ett hinder som egentligen är ganska enkelt men svårt mentalt för att du ska stå på en plattform och hoppa till nästa på en höjd som blir jobbigt i skallen. Det är kul att det finns med också.

OCR står för "Obstacle Course Racing" och är en sport som går ut på att ta sig runt en bana med olika former av hinder som blir mer och mer populär runt om i världen just nu. I Sverige deltar ungefär 50 000 personer i OCR-lopp varje år och kända tävlingar är Toughest och Survival Run.

Upptäck fler träningsmöjligheter vid några av våra upplysta motionsspår här:

Elljusspår i Sigtuna kommun