Publicerad:

Miljön minst lika viktig som kryddningen

Råbergsskolans restaurang har fått en ansiktslyftning. Med lite färg och kreativitet har skolrestaurangen blivit mer inbjudande. Ett jobb där även eleverna fick delta med idéer.Åsa Ericsson, områdeschef för skolmåltider, har varit ansvarig i utformningen av den nya restaurangen.

Vad har varit viktigt i arbetet med uppfräschningen av skolrestaurangen?

Det viktigaste har varit att engagera skolans elever via Måltidsrådet där eleverna fick fundera och komma med idéer kring hur restaurangen kunde göras om. Alla klasser fick i uppdrag att döpa restaurangen, något som skapade stort engagemang. På det här viset fick de känna att restaurangen är deras.

Flödet och färgsättningen var viktiga delar men även att det skulle kännas ombonat, det vill säga en välkomnande atmosfär. Vi ville även att restaurangen skulle signalera att här älskar vi mat.

Axel, Tyra och Irem tycker att de har fått en fin restaurang som är mycket mysigare.

Axel, Tyra och Irem tycker att de har fått en fin restaurang som är mycket mysigare.

Vilka elevidéer har blivit verklighet?

Restaurangens namn och dekorationen på borden var önskemål som kom från eleverna. Eftersom restaurangen heter Mums-Mums är temat förstås mat. Eleverna hade också önskemål om att få sitta i mindre grupper. Vi bröt därför loss långborden och skapade små sittgrupper.

Vad är den största skillnaden?

Nu känns det som en riktig restaurang. Flöde, färgval, dekoration och möblering samverkar och genomtänkta. Inte minst är det elevernas egen restaurang som de själva fick döpa. Man blir glad och hungrig av att komma in i restaurangen!

Hur har ni tänkt kring färgval?

Vi vill byta ut den orangea färgen som suttit sedan skolan byggdes till varmare toner och valet föll på salviagrönt som tillsammans med skira tyger i grönt och beige ger ett lugn i restaurangen. Vi har även arbetat med väggstickers som andas mat på olika sätt. Det gör att väggarna blir levande och intressanta att titta på.

Ser ni att aptiten har ökat?

I elevenkäten som gjordes i våras ser vi att elevernas nöjdhet har ökat.

Finns det några moderna trender vad gäller skolrestauranger som ni har inspirerats av?

Det är nog att kalla den och behandla den för vad den egentligen är en restaurang för unga människor

På hur många språk kan du säga smaklig måltid?

Oj, inte så många, bon apetit och enjoy your meal!

Stickers piggar upp väggarna

Stickers piggar upp väggarna

Varma färger som salviagrönt skapar en lugn atmosfär.

Varma färger som salviagrönt skapar en lugn atmosfär.

Åsa Ericson, områdeschef för skolmåltider

Åsa Ericson, områdeschef för skolmåltider